Annons

Läsarfråga: Prisskillnaden på målarfärg?
Hej!

Min fråga handlar om skillnad på olika märken på målarfärg. Vi har köpt hus och ska måla om invändigt. Tittar på olika färgvarumärken och det är stor skillnad på literpriset. Tänker att man säkert kan hitta liknande kulörer men hur blir slutresultatet, glans, yta osv. Några tips?

/ Johanna

Svar:
Det här är en fråga som ofta kommer upp i Trendensers Facebookgrupp. En billig färg innehåller oftast mer vatten och billigare komponenter vilket kan ge sämre täckningsförmåga och göra att du behöver två burkar för att få samma effekt utan att väggen ser flammig ut – och då blir prisskillnaden egentligen åt andra hållet. Att den billigare färgen är dyrare.

Här är några tips att titta efter när du jämför väggfärger. Förutom pris per liter:

– Täckningsförmåga och konsistens = blir den jämn eller syns varje drag med rollern?
– Slitstyrka = tålighet mot repor? Tål den att torkas av?
– Kulörbeständighet över tid = håller den sig snygg länge?
– Kulörbeständighet mellan färdigblandade burkar = viktigt om du ska måla större ytor.
– Torktid.
– Doft. Väggfärger luktar olika starkt, och det kan bestå olika länge. Äggoljetempera och linoljefärg har en mer naturlig doft än väggfärger som innehåller starka lösningsmedel.
– Miljömärkningar/anpassningar av innehållet. Innehåller färgen tillsatsmedel och andra konserveringsmedel som man inte vill ha i sitt hem?
– Astma och allergimärkningar/anpassningar av innehållet = hur länge emitterar den VOC till inomhusluften när du målat?

Om det inte står på burken, fråga personalen där du köper din färg. Finns det ingen att fråga? Det kan också vara en anledning till att färgen är så billig. Det kostar ju att hålla lokaler och kunnig personal som finns tillgänglig för att hjälpa dig 🙂

Kommentarer

 • Pernilla skriver:

  Det är skillnad på färg och färg! Om man är som jag som inte målar om i tid och otid så rekommenderar jag att gå på en kvalitetsfärg. Själv använder jag numera endast Jotun Lady pure color alternativt wonderwall (suprem finish på snickerier). Mina vägar ser nymålade (vita) ut fortfarande efter nästan 4 år…Inte ett märke, perfekt matt yta och täcker helt fantastiskt (till och med vår målare blev helt lyrisk). Till och med reparerat en del av väggen efter (efter borttag av trappräcke, kontakter mm) och bara målat på den ytan efter 2-3 år och det är inte ens en färskillnad eller flammigt. Om man har bredspaklade väggare kan det vara en ide att använda en grundfärg först eftersom spakel sugger lite mer då går det ner i pris…en gång grundfärg och ett lager täckfärg…

 • Helena skriver:

  Nu kommenterar jag här trots att den här kommentaren inte har så mkt med just detta inlägget att göra, men bloggen i stort. Ville bara säga att jag följt dig länge och nu är du en av få heminredningsbloggar jag fortfarande följer. Detta eftersom du har utvecklats i en så bra riktning, med fokus på hållbarhet och framtidstänk, bra råd (som detta inlägg) istället för bara massa ”köp detta”-tips. Din bok är också så himla bra, rådgivning utan trender. Jag ville bara få ur mig detta, ge dig beröm helt enkelt för att du uppenbarligen tagit helt rätt väg framåt och att du förmodligen är en av dem som genom detta påverkar hela heminredningsbranschen åt rätt håll.

 • Maria skriver:

  Vi har planer på att måla om i 7-åringens rum och jag har funderat på vilken märke vi ska välja just med tanke på emitteringen av VOC särskilt då det är ett barns sovrum. Vet du något om skillnaden mellan olika märke just ur den aspekten? Annars är kanske äggoljetempera och linoljefärg ett alternativ. Hur är dessa färger jämfört med traditionella med tanke på täckningsförmåga, slitstyrka etc? Vill också passa på att säga att jag instämmer med Helena!

  • Anna skriver:

   Vi målade om inomhus i vårt förra hus med Auro. Jättehärlig färg att måla med! Dock nyansskillnad mellan batcher, så fick jag göra om skulle jag blanda färgen i de olika burkarna först.

   • Märta skriver:

    Har också använt Auro. Jättefint o lättmålat. Matt yta så kanske inte så bra i kök t ex, tror det kan va svårt att torka av. Men sovrum perfekt ju!

  • Frida Ramstedt skriver:

   Intressant, detta har jag aldrig hört. I Sverige slutade man (på frivillig basis) att använda blypigment redan 1988. Blyvitt är idag ett giftklassat pigment som har ersatts av en kombination av titandioxid och zinkvitt. Är det de gamla pigmenten du tänker på eller har jag missat något? Uppdatera mig gärna.

  • Maria skriver:

   Hej Emeli,
   Vilka pigment är giftiga i linoljefärg och har du någon källhänvisning? Enligt min vetskap (se linjoljefärgsprpducenternas hemsidor) så skall man inte måla med linoljefärg som har tillsatt terpentin eller använda andra lösningsmedel. Dock kan jag inte hitta uppgifter om pigment som är olämpliga vid graviditet.

 • Erika skriver:

  Det är väl ingen väggfärg numera som har något annat lösningsmedel än vatten? Tänker på vad du skriver om doft och starka lösningsmedel. Så just lösningsmedel är nog inte så stor grej vad gäller väggfärg (och sällan snickerifärg heller, annan oljefärg än linoljefärg är väl inte särskilt vanligt längre?).

 • Ancki skriver:

  Hej. Tack för en fantastisk blogg! En liten ”rättelse” Vanliga väggfärger och snickerifärger har inte starka lösningsmedel i sig utan tvärtom. Väggfärger och dylikt är idag vattenbaserade och har varit i 10-15 år. Dom flesta är dessutom Astma och allergiförbundet godkända och doftar egentligen ingenting. Pratar vi däremot Linoljefärg så skall den spädas med starka lösningsmedel såsom Balsamterpentin eller Lacknafta och färgen i sig är farlig för vattenlevande organismer och kan ge allvarlig allergi. Mvh Färghandlare

  • Josefin Illergård skriver:

   Linoljefärg ska inte spädas med lösningsmedel, men det går att göra det. Det går bra att måla direkt från burken alt späda med linolja i första lagren.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.