Annons

Inredningsnyheter v.12/202

Sista söndagen i mars och idag drog vi fram klockan till sommartid. Jag ligger lite efter men, precis på målsnöret kommer här en snabb scroll för dig som vill ha koll på de senaste nyheterna från branschen. En summering av vecka 12/2022!


Design House Stockholm har lanserat ’’Me to You’’, en kollektion ljushållare designade av Søren Niedziella. Finns i guld eller nickelpläterad mässing och kommer att förgylla många födelsedagsfiranden framöver.


Det finländska designvarumärket Made by Choice har lanserat en ny stol tillsammans med prins Carl Philips delägda Bernadotte & Kylberg. Wiurila Chair har fått sitt namn av restaurangen på den finska herrgården, belägen i Halikko i södra Finland där de första stolarna ska stå. Storytellingen är bra. Men jag vet inte om jag är så imponerad av konstruktionen. En spets mitt i ryggkotorna och inget svankstöd?Den 22 mars fyllde Hästens 170 år och det firades med nya sängen ’’Drēmər’’ och tillhörande sänggavel, formgiven av Ferris Rafauli. Drēmər finns i Traditional Blue men också i mörkare Black Shadow och Phantom Charcoal samt ljusa Natural Shale. Varje ruta av mönstret är precisionsanpassad och kräver yttersta noggrannhet av hantverkarna.


Några datum att skriva upp för er som bor i Skåne med omnejd. Den 19-22 maj 2022 kommer Southern Sweden Design days att äga rum i Malmö.


Under våren 2022 kommer Iittala nylansera tidigare produktserier ur arkivet och den första blir Niva som nu finns tillgänglig i tre storlekar under en begränsad period.


Gärsnäs har lanserat den 60-talsinspirerade kontors-/konferensstolen Dino av Pierre Sindre.


Georg Jensen är aktuella med nya inredningsföremål i vår som ingår i kollektionerna Alfredo, Bloom och Bernadotte.

Notiser
Rian Designmuseum i Falkenberg visar en retrospektiv utställning med Lisa Larsson mellan den 21 maj till 28 augusti. En resa genom åren är framtagen av Rian i samarbete med en japansk utställningsproducent och Lisa Larson har låtit Keramikstudion i Gustavsberg tillverka en ny stengodsfigur i form av en elefant med unge som kommer att säljas exklusivt på utställningen.

-Skandinaviens största lyxoutlet, Malmö Designer Village, öppnar i Löddeköpinge 2025. Outleten kommer att ha plats för 130 butiker och förväntas locka fyra miljoner besökare årligen. 

– Österrikiska XXX Lutz planerar att öppna 22 möbelvaruhus i Sverige inom 15 år (!)

-Den 25 mars startade IKEA en global tävling för arkitekt-studenter som handlar om att bygga en bättre vardag. Tävlingsuppgiften är att designa prisvärda och hållbara små ’’mini-hus’’ som passar in i skogen som byggs vid Magasin 405 i den nya statsdelen Oceanhamnen i Helsingborg. Tävlingen är en av de satsningarna som IKEA genomför under statsmässan H22 City Expo i sommar. Till sist. Insjöns Väveri har öppnat butik på NK i Stockholm. Nya ägare är dessutom Ebba Kleberg Von Sydow med make, via Bookbinders design. Så fint att de inte gått för ny butiksinredning utan köpt det mesta av hyllor och skåp vintage för att matcha varumärkets historia. Heja!

Kommentarer

 • Ninnie skriver:

  Min första tanke om Wiurila-stolen var att den ser fruktansvärt obekväm ut! Tror inte den blir en designklassiker.

  • Frida skriver:

   Precis min tanke, det är stor skillnad på vad som ”ser ut som en stol” och vad som ”fungerar som en stol”.

   Visst kan en sittmöbel vara skulptural och ha ett större konstnärligt än praktiskt värde, men det konceptet funkar sällan väl i restaurangmiljö.

 • Jenny skriver:

  Spännande med återlanseringar från Iittala-arkivet! Går det att läsa mer om det här någonstans? Nyfiken på vilka serie som kommer framöver.

  • Erika skriver:

   Efter att inte ha lyckats hitta nån mer information på nätet så mailade jag Iittalas kundtjänst och frågade. Nylanseringen av Niva är planerad till den 21/4-2022 och serien kommer säljas under en begränsad tid, året ut. Det finns ingen färdig plan (ingen officiell antar jag) för vilka serier som kommer nylanseras och när, men det verkar gälla ett antal serier de kommande åren.

   Alla serier kommer inte finnas på alla marknader och Niva är planerad att enbart lanseras i Finland.

 • Lotta skriver:

  Dessa söndagssummeringar är min favorit!!
  Tack för att du tar dig tid o gör detta!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.