Annons

Local hero: Milleskrukan

Inlägget är reklam för Millesgården

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om Milleskrukan. Krukan formgavs på 1920-talet av Carl Milles och tillverkas av Gustavsberg. Krukan kommer i ett flertal olika storlekar och passar till många olika typer av blommor eller växter. Det karaktäristiska lövet på Milleskrukan förekom i Carl Milles dekorvärld under lång tid. Det är även en detalj ur brunnskaret till Milles Susannafontänen från 1916. Milles inspirerades ofta av historier från Bibeln, astrologi eller grekisk mytologi. 
Carl Milles föddes år 1875 utanför Uppsala och var en världsberömd svensk skulptör som var verksam i Sverige, Paris, München, Rom och USA. Milles är idag mest känd för sina fontäner och verk i monumentalformat. Han står bland annat bakom Poseidon i Göteborg, Orfeusgruppen som står framför Stockholms Konserthus, Europa och Tjuren i Halmstad och ett stort antal andra skulpturer – både i Sverige och utomlands. Eftersom han bodde i Michigan i 20 år finns en stor del av hans produktion i USA. 

 

Carl köpte tillsammans med hans konstnärsfru Olga Milles en tomt år 1906 på Herserudsklippan på Lidingö. Huset ritades då av arkitekten Carl M. Bengtsson och byggdes år 1908. Drömmen var att bygga ett hem med tillhörande konstateljéer där paret kunde arbeta.

1936 gjordes huset om till en stiftelse och Carl Milles skänkte då huset till det svenska folket. Konstnärshemmet med den vidsträckta italienskinspirerade skulpturparken är idag känt som Millesgården. Det är ett välbesökt museum som också huserar en samling med antik skulptur, en konsthall, en museibutik samt ett café.
Gustavsberg, tidigare Gustavsbergs porslinsfabrik, är en svensk tillverkare av hushållsporslin, plastprodukter och sanitetsporslin Gustavsberg på Värmdö. Deras tillverkning av porslin startade redan 1825, sanitetsporslinet kom till 1937 och bruksföremålen i plast år 1945.Fotno: Yanan Li 

Visste du att?

  • Carl Milles hette ursprungligen Carl Emil Andersson, men under hans verksamma tid i Paris inspirerades han av hans fars smeknamn ’’Mille’’, ett namn som passade det franska språket bättre än vad Andersson gjorde. Han började därför kalla sig själv för Milles istället.
  • Under en period var Milles assistent åt sin största idol: skulptören Auguste Rodin.
  • Hans fru, Olga kom ursprungligen från Österrike. 
  • Konstnärsparet förlovade sig i hemlighet år 1900 och gifte sig sedan år 1905 i München. 
  • Milles dog år 1955 och han ligger begravd bredvid sin fru på Millesgården, Lidingö, Stockholm.
  • Milleskrukan finns i fyra mått: 12 x 12 cm, 16,5 x 15,5 cm, 20 x 19 cm och 27 x 24,5 cm 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.