Annons

Local hero: Karin från Dux

Inlägget är reklam i samarbete med Dux

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Årets första Local Hero är ingen mindre än den ikoniska klassikern Karin, designad av Bruno Mathsson för DUX. Som första kuriosa kan nämnas att fåtöljen fick sitt namn efter formgivarens fru Karin Swärd, att den lanserade redan 1969 och än idag är en populär storsäljare. Fyra år efter lanseringen (alltså år 1973) släpptes en ny version av Karin som fick ett siffertillägg, därav modellnamnet Karin 73. Skillnaden mellan de två är att Karin 73 har knappar i ryggen och i sitsen samt djuphäftande dynor. 

Karin 73 togs ur produktion under drygt två decennier, men återlanserades framgångsrikt år 2012 som en del av DUX Design Revival. Fåtöljens plymåer vilar på ett förkromat stativ och en bärande väv. Sittelementet finns läderklätt eller tygklätt i en mängd olika kulörer. Den 4:e februari 2022 presenterade Nordiska Galleriet och Dux en limiterad upplaga av Karin73 i två nya färger, grön och lila. 

DUX är ett svenskt familjeföretag som drivs av den fjärde generationen Ljung. Företaget grundades år 1926 i Malmö av Efraim Ljung och är idag ett av våra mest framstående företag inom möbel- och sängtillverkning. Efraim Ljungs son, Eric Ljung, var en möbeltillverkade och det var han som etablerade företaget DUX som möbeltillverkare. Eric var även en nära vän till Bruno Mathsson och de båda delade ett stort intresse för ’’sittandets mekanik’’. Vänskapen ledde till att DUX fick producera några av Mathssons möbler, bland annat de ikoniska fåtöljerna Karin, Jetson fåtöljen och Pernilla samt soffan Ritzy och stolen Sam m.fl.

Bruno Mathsson föddes år 1907 i Värnamo och är en av Sveriges mest kända möbelformgivare internationellt. Förutom Karin har han även designat klassiska möbler som Jetson, Eva, Miranda och Pernilla m.fl. Bruno Mathssons pappa, Karl Mathsson, var snickare och det var i hans fabrik som Bruno först lärde sig hur möbler konstruerades. Han började sedan experimentera med formgivningen och lånade ofta böcker från Röhsska museet i Göteborg för att hitta inspiration. Han fick en stark relation med museet och det var också där han sedan höll sin första utställning år 1936. Bruno har lämnat efter sig ett sällsynt arv av framgångsrik och tidlös formgivning. Mathsson arbetade sig genom livet och avled år 1988 vid 81 års ålder. 

”Det ultimata sittandet är en konst, vilket det inte bör vara. I stället bör tillverkningen av sittmöbler ske med sådan konst, att sittandet i dem icke blir någon konst.” -Bruno Mathsson

Visste du att?

  • Bruno Mathsson ritade 50 olika varianter till fåtöljen Karin
  • Till modellen finns även en matchande fotpall och ett bord.
  • Bruno tillhörde den femte generationen möbelsnickare i hans familj. 
  • Bruno Mathsson var ett ensambarn.
  • Mathsson var inte bara möbelformgivare utan även arkitekt. Han ritade bland annat Alice Babs hus i Saltsjöbaden, Stockholm. 
  • Bruno träffade sin fru Karin på Toftaholms herrgårdspensionat år 1942, och bara drygt ett år senare gifte de sig och flyttade in i en flygel på herrgårdspensionatet. 
  • Under sin livstid byggde Bruno Mathsson hela 35 st glashus som alla var utrustade med ’’Bruno Pane’’, ett patenterat fönstersystem som lämnade stora och öppna väggytor.
  • Bruno inspirerades mycket av japansk trähusarkitektur med enkla konstruktioner och närhet till naturen. 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.