Annons

Tal-R’s studio och träsnitt

Kommer ni ihåg konceptet Roliga Timmen som man hade i grundskolan? Det vill jag schemalägga i mitt liv även nu, som vuxen. En kravlös (men uppstyrd) timme för testa något kul och kreativt, med den enda målsättningen att ha roligt.


2015 var jag i Köpenhamn på besök hos konstnären Tal Rosenzweig, mer känd som Tal R. Han experimenterar mycket med olika material och tekniker och just då var han inne på träsnitt. Jag tog massor med bilder på de snidade mallarna till Almanach 67 som stod uppradade i hans studio, som han hade skapat av gamla skärbrädor. Man kan göra högtryck både med trä- och linoleumsnitt genom att karva bort allt överflödigt runt de motiv man vill trycka på papper, sen rollar man färgen på de höga partierna av stocken (tryckplattan). Jag förstår förstås att det är svårt. Men vore det inte ett roligt projekt att prova på ändå? I liten skala.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Tal R ställer ut på Artipelag i vår. Tips, tips!

 • Pernilla skriver:

  Roliga timmen för vuxna-briljant idé!
  Panduro har linoleum och verktyg, skissa först och karva sedan, rolla på färg, tryck, voilà! ????‍????????
  Som en förfinad version av potatistryck ????

 • K skriver:

  Hej Frida! Jag tänkte höra om du har erfarenhet av norrgavels länsstol? Funderar på om man bör välja fast eller lös sits? Har du några tankar om det? Utifrån bekvämlighet/hållbarhet eller bara ren känsla?

  • Frida skriver:

   Hej! Det är förstås en smaksak och lite beroende på hur man tänker sig använda fåtöljen mest. Båda är fina, men jag skulle personligen ha valt den lösa sitsen eftersom jag gillar den lite mjukare känslan och jag tänker mig min framtida Länstol som läsfåtölj eller plats för avkoppling framför en eldstad. Men Länstolen är också jättefin att ha i andra sammanhang som i en sittgrupp om 4 st runt ett högre soffbord (exempelvis Norrgavels Pelarbord som tyvärr har utgått ur sortimentet, men går att få tag på via Blocket ibland) och i en sådan mer social kontext hade jag nog föredragit den fasta sitsen eftersom det är lättare att sitta snyggt och konversera medan man fikar eller ta en kaffe i den fasta modellen 🙂

 • FL skriver:

  Tips! Konstnären/grafiska formgivaren Lisa Benk visar ofta jättefina linoleum-tryck hon gör på sin instagram, http://www.instagram.com/lisabenk !

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.