Annons

Local hero: Swedish Grace

Inlägget är en annons för Rörstrand

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.


Idag ska vi få lära oss mer om Nationalservisen som senare kom att få namnet Swedish Grace och som firade 90 år 2020! Serien formgavs av Louise Adelborg och är minst lika omtyckt idag som när den premiärvisades på Stockholmsutställningen. Än idag är det en av Rörstrands bäst säljande serier och med åren har den kompletterats med fler färger och delar. Idag finns den i färgerna Snö, Is, Äng, Ros, Sten, Midnatt. Samt Swedish Grace Winter och Swedish Grace Gala.

Ingen förtjänar epitetet ”Rörstrands grand old lady” mer än Louise Adelborg. Hon studerade på Tekniska skolan i Stockholm, numera känt som ”Konstfack” och arbetade först som teckningslärare innan hon kom till Rörstrand 1916 där hon sedan stannade i mer än ett halvt sekel.Hur skapades Swedish Grace? Louise Adelborgs genombrott kom 1925 med vasen ”Vase” som presenterades på Parisutställningen. Hon ville skapa något verkligt svenskt och skapade en vas inspirerad av Vasaättens sköld där vasen finns avbildad som en gul sädeskärve. Här föds veteax-mönstret. 1930 presenteras Nationalservisen på Stockholmsutställningen. Nationalservisen var dekorerad med ett stilfullt veteax relief och en elegant guldkant. 2001 nylanseras servisen under sitt nya namn Swedish Grace och i ett flertal mer moderna färger.


“Jag letade efter något svenskt, rakt på sak fosterländskt och så blev det vasakärven.” 
Louise Adelborg

Swedish Grace är en av svensk designhistorias mest tidlösa ikoner. Bara att överleva i en värld där modets växlingar sker fort är en bedrift. Men att under 90 år både hunnit bli folkkär och omkramad av en yngre stilmedveten generation är ett rent konststycke. Den transparenta glasyren över reliefmönstret av stiliserade veteax är oförändrad, men nya färger har adderats. I dag finns Swedish Grace i en bred palett av kulörer med delar som, mixade med varandra, inspirerar till nya kreativa dukningar.


2015 kompletterades servisen med en juldekor, klädd i granbarr frostnupna mistlar och snöflingor. Därmed blev Swedish Grace Winter till i design av Katarina Brieditis. Sedan dess har serien varit ett givet inslag på julbordet. Både på egen hand och mixad med delar ur originalet sprider den en stämning av barndomens vintrar under årets kallaste månader.


2020 när Swedish Grace fyllde 90 år och ville Rörstrand sätta guldkant på serien i dubbel bemärkelse. Genom att låta klä Swedish Grace kanter i en guldskimrande galastass fick servisen en uppdaterad och festligare känsla. Fint att duka eller komplettera med vid tillfällen som förtjänar att firas storslaget. Jubileumsutförandet har fått namnet Swedish Grace Gala.

Visste du att?

– 2001 nylanserades servisen under sitt nya namn Swedish Grace och i ett flertal mer moderna färger och former.
– Det har dukats med Swedish Grace på ambassader, landshövdingsresidens, på biskopsgårdar och på kungliga slott.
– Nationalservisen hade i sitt ursprungliga utförande en smal guldkant.

– Mönstret från denna klassiska serie finns även på textilier och servetter.
– Swedish Grace Gala som lanserades år 2020 har en guldkant av 24 karats guld och 14% koncentrat.
– I februari 2022 släpps äntligen en ny färg i Swedish Grace: Dimma. Förlanseras 1 dec på Rörstrand Store i Stockholm och hos Nordic Nest.

Kommentarer

 • Frida skriver:

  Intressant är även att ax-mönstret återfinns tidigare i hennes produktion, då för ALP (AB Lidköpings porslinsfabrik) före sammanslagningen på 1930-talet. Har själv en mjölkkanna med det mönstret från tidig produktion.

 • Johanna E skriver:

  Så underbart fin och klassisk! Vi har i olika färger men tyvärr väldigt missnöjda med de mörkblå som på kort tid har blivit väldigt skavda och inte alls håller den kvalitet som man önskar 🙁 ett tips att köpa de ljusa färgerna istället för där syns inte skaven ????

 • E skriver:

  Köpte en kaffeservis med guldkant för en liten peng på auktion som trettonåring. Visste inte vem som designat den då men jag visste att jag tyckte om den. Nu har vi matservisen i vitt också! Roligt med klassiska mönster och former som håller en livstid

 • Angelica skriver:

  Dock så är kvalitén idag, inte som det var förr. Otroligt tråkigt att produktionen flyttade till Thailand och Indonesien. Fick ärva ett vitt Swedish Grace av min farfar. Dom nya vita delarna som jag har köpt nya i affären är ett skämt mot hur kvalitén var förr. Förstår mkt väl att man flyttar pga spara pengar osv. Men det blir ju inte helt svenskt längre.. iaf inte för mig.

 • Julia skriver:

  Min farmor och farfar fick Nationalservisen som kaffeservis i bröllopspresent på 50-talet, den står nu hemma hos mig. I somras hittade min mamma gamla tekoppar på en loppis som är i samma tunna porslin som servisen, du kan ju tänka dig att en tedrickare som jag blev väldigt glad. Tillvaratags använder vi nytillverkade Swedish Grace och jag är så nöjd med denna tidlösa klassiker.

  Den här typen av inlägg är så roliga tycker jag, att få lära sig lite mer om våra älskade klassiker.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.