Annons

Local hero: Stella från Swedese

Inlägget är reklam för Swedese

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Det är många som frågar efter snygga kontorsstolar till sina hemmakontor. En svensk klassiker på det temat är Swedeses karmstolen ’’Stella’’ formgiven av den svenska design- och arkitektduon Broberg & Ridderstråle.

Mats Broberg och Johan Ridderstråle lärde känna varandra när de studerade på Konstfack. De är baserade i Stockholm och tillsammans har de vunnit ett flertal priser för deras design, bland annat ’’Elle Interior Design Award’’ och ’’the Design Plus award’’. Karmstolen kom till som en utveckling av stol-serien Stella som duon ritade för Swedese år 2012. Stolen sågs som en möjlighet att använda samma sittskal till en karmstol på hjul. Stella tillverkas helt och hållet i Småland säljs mestadels inom Sverige. Stolen har dock ingen geografisk begränsning och är även populär i Norden, Storbritannien, Benelux och Tyskland. 

Stella är lättplacerad eftersom den kan fås i flera olika färger på både klädseln och staget. Det gör att den passar in i många olika inredningsstilar. Stolen kan förses med ett höj- och sänkbart stativ och tiltfunktion. Underredet finns i förkromat eller svartlackerat stål och du kan även välja om du vill ha tyg- eller läderklädsel. Det finns också en möjlighet att välja att armstödet ska lindas i vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö. 

Stella har en nätt konstruktion och en tunn stoppning i syfte att fungera som en graciös kontorsstol. Det som gör karmstolen unik är hur sitsen och ryggen bärs upp av ett och samma rör som dessutom fungerar som ett armstöd. Det är en vacker detalj som gör att stolen sticker ut i sin kategori på ett både lågmält och sofistikerat sätt. 
Utvecklingen av stolen tog lång tid på grund av att utmaningen var att hitta rätt balans i både stoppning och gung. Stolen är inte en fullt ställbar kontorsstol men den har ändå många rörliga delar som ger bra komfort, och de momenten måste tåla många olika sorters påfrestningar. 


Visste du att?: 

  • Stella är både ett namn och det betyder också stjärna på italienska. På svenska för det även tankarna till ’’ställbar’’ eller ’’placera’’. Duon tyckte därför att det var ett fint och stolt namn att ge serien. 
  • Kontorsstolsmodellen väger 12 kilo och finns också i en stapelbar modell, utan hjul. 
  • Mats Broberg och Johan Ridderstråle träffades när de båda studerade möbel- och inredningsdesign på Konstfack. 
  • Swedese kallar sin designfilosofi och vision för ’’pioneering easy living’’. Med det menar de att möblerna inte bara ska vara vackra att titta på utan även hållbara och kvalitativa så att de ska kunna gå i arv från generation till generation. 
  • Duon är mitt uppe i processen av att utveckla Stella i fler varianter som förhoppningsvis blir färdiga till år 2022. 
  • Stella har sålt ca 20.000 ex sedan lansering
  • Stella finns bland annat på följande kontor: Sveriges Riksdag/Regering, Klarnas huvudkontor och Googles huvudkontor.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.