Annons

Läsarfråga: Side-by-side-kylskåp

Hej!
Vi har ett måttbeställt kök som kommer på plats bit för bit. Idag kom side by side kylskåpet på plats och det STICKER ut! Rejält. Inte vid något tillfälle har det informerats om att de kommer skilja så mycket från väggskåpet. Hur löser vi detta? Går det att snygga till?

/ ThereseSide-by-side-kylskåp eller sk. amerikanska kylskåp har dubbla dörrar med kylskåpet på ena sidan och frysen på den andra. Medan vi i Europa har ett standarddjup på 60 cm på våra kyl- och frysskåp så är side-by-side-skåp oftast djupare eftersom de vanligtvis är byggda efter amerikansk standard. De flesta är 73 cm djupa.

Det finns knep för att komma runt stora avvikelser, men det som gör att side-by-side aldrig kan linjera helt mot köksskåpen är att dörrarna kräver viss distans för att de har en större öppningsvinkel. Side-by-side-skåp ska därför inte placeras med ena sidan dikt an mot vägg eller intill skåp och ugnsluckor som är horisontalt hängda eftersom det både kan hindra fullt utslag och skapa fula märken i dörren. Samma princip gäller för lådor intill dörrarna.

Den enklaste lösningen är att placera dem fristående, men om man ritar köket från scratch med detta i åtanke kan man exempelvis välja en djupare bänkskiva och med hjälp av reglar/distans bakom kökkskåpen och täckskivor trixa så att de sticker ut något mindre. Men helt linjerade kan de sällan bli.

Kommentarer

 • Veronica skriver:

  Om man vill ha ett liknande upplägg går det även att ha 2 st skåp i standardmått där övre halvan är kylskåp och undre halvan är frys. Det måste dock vara en modell som finns både som vänster- och högerhängd alternativt går att hänga om. Vi är väldigt nöjda med detta upplägg.

 • Pia skriver:

  Hade ett sådant i tidigare boende, men visste om det från början vi lät det sticka ut det var i ändan på väggen. Upplevde det aldrig som något problem. skåpet över drog vi bara ut syntes inte eftersom det var täcksidor på båda sidor.

 • Iina skriver:

  Vi har lösning som Veronica beskriver ovan. När man gör så då går det att få allt helt linjerad och kan ställa kyl/frys mot vägg utan fula glipor. Så allt är helt linjerade och kyl/frys är integrerade så dom ser ut som alla andra höga skåp i vår kök (förutom lutningsgaller som man måste ha) Tycker också att det är smidigare ha två kyl uppe och två frys nere för att man använder kyl men än frys.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag tänker att det måste vara bättre ur ett hållbarhetsperspektiv också. När/om den ”ena sidan” går sönder kan man byta den separat. Mindre krångel även på det viset.

 • Anna skriver:

  Varför inte två skåp med svenskt standardmått (en frys och en kyl) och ställa jämte varandra? Eller är det något jag missar i diskussionen. Då kan man ju också byta bara den som går sönder. För övrigt är min erfarenhet av att ha två skåp, där övre delarna är kyl och undre delarna frys, att ingen någonsin vet i vilken kyl man har vilka matvaror – så man öppnar dörrarna oftare (sämre för miljön och maten). Men kan bero på min släktings röra i kylarna … 😉

  • Frida skriver:

   Side-by-side modulerna säljs ofta in som ett lite ”lyxigare” alternativ i och med att man får plats med mer mat i dem och de flesta också är utrustade med vatten- och isdispenser (man behöver alltså inte fundera på anslutning till vattenrör för det) och en mängd andra specialdetaljer. De flesta är designade för att kunna stå helt fristående (med fina sidor åt alla håll) så det är inget fel på modulen i sig, det är när vi vill integrera dem i skåpdelarna som har andra dimensioner som det här utskjutande ”problemet” uppstår.

 • Johanna skriver:

  Ett annat tips är att fraktbolagen tar mer för att leverera side by side med inbärning eftersom det kräver två personer. Kan vara meckigarr att få in i äldre lägenheter genom smala trapphus ff dem utan hiss.

 • Petra skriver:

  Vi har haft två fristående helskåp kyl & frys & när det var dags att byta ut dom valde vi två fristående skåp med kyl uppe & frys nere (som Veronica beskriver). Valde bort side by side just pga måtten. Vi har valt att ha den ena kylen som mer ”daglig kyl” med allt som man använder varje dag & den andra för dricka, sylt, matlådor, rotsaker, grönsaker mm för påfyllning. Har alltid mkt grönsaker, frukt mm hemma & uppskattar att ha allt i en bra höjd & inte som i helskåpet längst ned. Lite mindre frys utrymme än tidigare men tillräckligt för oss.

 • Camilla skriver:

  Ånger kan vara bra..

 • Annika skriver:

  Väljer man inte sidebyside för det stora lite svulstiga, amerikanska intrycket. Låt det synas att det är stort, dölj inte. Tycker jag.

 • Karin skriver:

  Tack för ”varningen”! Vi hade tänkt välja side-by-side till vårt lilla kök eftersom de finns i 90 cm bredd (istället för 120 cm för två separata kyl/frysar) men då får vi kolla extra noga på måtten och kanske tänka om.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.