Annons

Inredningskunskap: Weber-Fechner-lagen

Hur skapar man djup i en färgsättning? Det finns faktiskt en psykologisk teori om våra tröskelvärden för sinnesförnimmelser som säger att man måste dubbla det fysiska/visuella stimulit proportionellt mot det föregående, för att uppnå en psykologisk effekt/upplevelse av stegvis skillnad. Det här fenomenet kallas The Weber-Fechner-Law och myntades av forskare på 1800-talet som med hjälp av experimentella studier upptäckte att stimulansens storlek måste ökas geometriskt (ex. 1, 2, 4, 8, 16..) om sensationens storlek ska öka aritmetiskt (ex. 1, 2, 3, 4..).

Ψ = k logS

Inredningsmatematik på hög nivå. Men det kan reduceras ner till en enkel tumregel när du försöker skapa visuell dynamik i din inredning och inte tycker dig få till det. Prova att ta ta i lite mer. Använd dig av geometriska proportioner (1, 2, 4, 8, 16…etc) för att skapa en aritmetisk nivåskillnad (1, 2, 3, 4, 5… etc). Värt att pröva på såväl färgintensitet på väggar som ljusstyrka på belysning för att skapa mer djup.

Kategorier:

Kommentarer

 • Linda skriver:

  Intressant! Det här får mig att tänka på hem som inreds ton i ton och hur jag reagerar inför det. Min reaktion är att jag tycker ibland att det är coolt (på det sättet som tar uppmärksamhet) eller vilsamt. Samtidigt kan för mycket ton i ton tenderar att dra åt antingen det tråkiga hållet eller åt det konstnärliga hållet som kräver en del av mig som betraktare. Konstnärligt på det sättet som tillfälliga miljöer tillåts att vara – restauranger, butiker osv. Många hem (som jag fascineras av) färgsätts med en palett som jag älskar att se på, men ändå inte vill leva i. Att hitta sin färgsättning är kanske inte fullt så individuellt som man kan tro.????

 • Anna skriver:

  SÅ intressant! Det är inte bara skillnaderna som gör skillnad utan skillnaden mellan skillnaderna som avgör hur vi uppfattar skillnaderna” ????

 • Johanna A. skriver:

  Flashback till Josef Albers och hans färglära. Så kul att du lyfter in sånt här i bloggen och breddar samtalen om inredning som annars mest är samma – samma – samma överallt.

 • Matilda skriver:

  Oj, hade ingen aning. Väldigt intressant!

 • Johanna skriver:

  Spännande – jag hade nog behövt några exempelbilder för att haja helt!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.