Annons

Poddtips: Om Eileen Gray i P1

Vill du lyssna på en gripande berättelse och samtidigt lära dig om en viktig pusselbit i vår (kvinnliga) designhistoria? Ratta in P1 Stil och berättelsen om den kvinnliga arkitekten Eileen Gray (född 1878). De gör en elegant djupdykning i turerna kring den modernistiska villan E1027 som blev starten på Eileens karriär men också upprinnelsen till flera ikoniska möbler som Bibendumfåtöljen (inspirerad av Michelinmannen och hans mjuka ringar på magen) och sidobordet E-1027 (som ritades för att man skulle kunna äta frukost i sängen, utan smulor).

Medan du lyssnar kolla även in Henrik Neros bilder från E1027, tagna vid en välgörenhetsauktion i Roquebrune-Cap-Martin förra året. Betänk att allt detta skapades redan 1924, bara några år efter vi hade fått kvinnlig rösträtt i Sverige.


Foto: Henrik Nero

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.