Annons

Nyhet! Länstolen och påshyllan nu även i ek

Inlägget är en annons med reklam för Norrgavel

Under september lanserar Norrgavel två av sina klassiska ikoner Länstolen och Påshyllan i ett nytt träslag, nämligen ek!

För att få en bättre förståelse för träslaget ek och dess egenskaper fick jag möjlighet att intervjua Nirvan Richter. Formgivare och grundare av Norrgavel.

– På vilket sätt skiljer sig ek från andra träslag?
Ek är hårt, tungt, kompakt och hållbart, tål att nötas och slitas på. Men det är också sprött, till skillnad från exempelvis ask med sina långa elastiska fibrer. Utseendemässigt har eken en tydlig ådring som skapar ett levande trämönster men skillnaden är stor beroende på vilken del av trädstammen träet är taget från. Ytveden (stockens yttersta lager) är porösare, mer enfärgad och ljusare i kulör än kärnveden (stockens inre kärna). Ek innehåller en garvsyra, som kan ge en svart missfärgning i kontakt med järn (fläckborttagning görs bäst med oxalsyra). 

– Varför används inte svensk ek i möbeltillverkning? 
Svensk ek växer ofta fritt vilket gör att den utvecklar många grenar/kvistar. Det gör att svensk ek är ofta vresig med stora fiberförändringar runt kvistar. Den blir inte heller så rakvuxen som när den växer i täta bestånd vilket kan göra det svårt att få fram de längre delar som ofta behövs inom möbeltillverkning.  Utseendemässigt är den svenska eken väldigt vacker med ett livfullt mönster och används därför i mindre skala till kortare föremål. 


– Vad ska man titta efter (eller vara vaksam på) när man köper ekmöbler för att urskilja kvalitet?
Kontrollera att det är massivt trä. Det kan man enklast avläsa på kortändan på träskivan, dvs att den inte är kantlistad. Men var vaksam eftersom även kantlister numera kan fås med utseende av massivt trä. Om man känner sig osäker kan man dra lätt med fingertopparna över bordsskivan eller knacka på ytan; en fanerad yta har ett mer diskant vassare ljud. Massiv ek har en dovare klang. 

​En massiv träyta utan synliga kvistar är oerhört exklusiv, men även om det finns vissa kvistar avgör deras typ och storlek kvaliteten. Om det är massivt trä ska man kontrollera om det är hela stavar i t ex bordets hela längd eller om de är skarvade. Stavarna är vackrare med viss bredd typ min 60-70mm. Dessa krav påverkar möbelns pris avsevärt. Fingerskarvade skivor med smala korta lameller är avsevärt billigare, men ger inte heller den naturliga träkänslan utan känns mer som en bänkskiva i kök. Var också observant på att skivans ovansida inte har inslag av ytved med ljusare kulör. Kontrollera även bordsbenen mm på motsvarande sätt.

– Olika ytbehandlingar kan ge olika uttryck och effekter på träslaget. Kan ni kort förklara skillnaderna mellan; 

Oljad ek
Ger träet ett gyllene uttryck där djupet och mönsterbilden framträder tydligt. Färgen djupnar ofta ytterligare med tiden. Om det förekommer inslag av ytved, framträder det dock på ett oönskat sätt med stor kontrast om man ytbehandlar med olja. Oljad ek är tillåtande mot fettfläckar, men mer känslig för vatten. Lätt att underhålla och bättra på, även vid lokala fläckar. Ytan kan som regel fås tillbaka till nyskick ganska enkelt även efter många års bruk.

Såpad ek
Behåller fantastisk känsla av att träet nästan är obehandlat. Behåller sin matthet. Ytan byggs upp över tid och en yta som behandlats många gånger blir mer och mer beständig. Känslig mot fettfläckar, tillåtande mot vatten. Ytan kräver försiktighet och mycket vård initialt, men åldras vackert om man uppskattar det. Enkel att ytbehandla och underhålla. Ytan kan som regel fås tillbaka till nyskick ganska enkelt även efter många års bruk.

Vitoljad ek
Har samma tekniska egenskaper som vanlig olja, men underhållet kan vara lite mer krävande på grund av det vita pigmentet eftersom bättringar inte kan göras punktvis på samma sätt på grund av det vita pigmentet. Denna ytbehandling gör att träslaget t o m blir ljusare än den obehandlad eken. Pigmenten i vitoljan gör att materialet behåller sin vithet över tid eftersom det motverkar ekens naturliga gulning. Pigmenterad olja kräver dock en större arbetsinsats för att återställas till nyskick.

Brunoljad ek
Har samma tekniska egenskaper som vanlig olja men brunoljan döljer även oönskade färgskiftningar mellan ytved och kärnved. Pigmenterad olja kräver dock en större arbetsinsats för att återställas till nyskick.

Om man har ekgolv, är ett tips att utgå från ytbehandlingen av detta vid val av ytbehandling på ekmöblerna. Dock fungerar det utmärkt med oljade möbler även om golvet är lackat. 

Vilken är ekens bästa kompisar när det kommer till kulörer?
Eken kan få väldigt olika uttryck beroende på vilken ytbehandling man väljer. I grunden handlar färgsättning om att skapa en balans i hur kulörerna samspelar i ett rum och utifrån det kan man utgå ifrån att den vitoljade eken drar mot grått vilket kan vara fint att möta upp med varmare toner, precis som den naturoljade eken med sin varmare ton kan vara fin att dämpa något med kallare toner. ​Samtidigt är det svårt att ge generella råd om kulörval då det är så mycket runtomkring som spelar in, förutom att det i slutändan ​också handlar om tycke och smak.

På vilket sätt skiljer sig Länstolen och Påshyllan i ek mot tidigare modeller?

I Länstolen är det de böjda delarna som begränsar vilka träslag man kan arbeta med men tack vare en ny leverantör och modern teknik är det nu möjligt. Det är påfallande hur Länstolen skiftar i uttryck av eken, inte minst den brunoljade.

Påshyllan har länge efterfrågats i ek men det är inte det första träslag man kopplar den till, men med små modifieringar så fungerar det. Ek är sprödare och spjälkas lätt, därför har vi förstärkt alla utstickande konsoler med tvärgående trä i en slitsning. Både påshyllan och Länstolen går att få i alla Norrgavels ytbehandlingar (inte enbart brunoljad).


Foton: pressbilder från Norrgavel

Inlägget var reklam för Norrgavel

Kategorier:

Kommentarer

 • Emma T skriver:

  Så intressant att få lära lite om eken! Hade ingen aning om varför man sällan ser svensk ek i möbler, men nu vet jag mer : )
  …och på ”någon gång i framtiden”-önskelistan står länsstolen i mörk ek <3

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.