Annons

Local hero: Skolkroken

Inlägget är reklam för Habo

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 


När man pratar om designklassiker och vardagshjältar är det lätt att tanken stannar vid möbler, men ofta är de små inredningsdetaljerna minst lika viktiga för att vardagen ska flyta. Idag ska vi få bekanta oss med en svensk designhjälte som de flesta har en lång relation till. Nämligen Skolkroken från Habo som återfinns i många svenska skolor, idrottshallar, simhallar, omklädningsrum, arbetsplatser och hemmiljöer.


Skolkroken började tillverkas av Habo redan under tidigt 40-tal. Den görs av stål och finns i flera olika färger och ytbehandlingar. Orginalmodellen är en så kallad dubbelkrok, vilket betyder att man kan hänga saker på den, i dess båda ändar. En lättmonterad och genial lösning för både kläder, ytterplagg och kepsar men också för annan förvaring som skolväskor, paraplyer, hundkoppel, flytvästar, hörlurar, kablar… kort sagt vad än du behöver kunna kroka upp snabbt och lätt. Skolkroken passar i alla hemmets rum men också i förråd, garage och tvättstugor. 


Företaget Habo grundades redan 1921 av C-G Isaksson (mannen med hatten på bild). Han brann för sin verksamhet och syntes ofta ute på golvet i fabriken. I slutet av 30-talet hade den lilla smedjan i Fiskebäck, där tillverkningen startade 1921, blivit för liten och produktionen flyttades till en ny och modern fabrik i Habo. Idag är Habo en av Nordens största leverantörer inom funktionella beslag och inredningsdetaljer, med filialer i flera länder och över 5000 artiklar i sortimentet  Skolkroken sammanfattar mycket av det som Habo står för, funktion och design som gör skillnad i vardagen. 

Den klassiska Skolkroken är tillverkad av kromat stål i originalutförandet, men numera erbjuder Habo den i fler färger och ytbehandlingar. Utöver vitt och svart samt matt krom har de nyligen även tagit fram skolkroken i jubileumsutförande i polerad mässing för att markera Habos 100-årsdag. En klassiker i modern tappning!


Den totala tidsåtgången för att tillverka en krok är cirka 35 minuter. Tack vare sin slittålighet och styrka får kroken ofta ett långt liv efter att den lämnar fabriken och kan skänka vardagsglädje till många generationer. En vän i vardagen. Då, nu och i framtiden! 

Visste du att? 
– Habo säljer 72 000 skolkrokar varje år 
– Kroken är 180 mm hög och utsprånget är 90 mm
– En skolkrok väger 220 gram

– Under produktionsprocessen passerar Skolkroken minst sju steg. 1. Bockning, 2. Hålstansning, 3. Efterbearbetning, 4. Rengöring, 5. Ytbehandling, 6. Torktid, 7. Packning.
– Skolkroken har också en mindre lillasyster i Habos enkelkrok 1021 med samma formspråk och bredd vilket gör att de passar bra ihop.
– Habos Skolkrok finns i krom, matt krom, svart, vit och nu även i jubileumsutförandet mässing.

Kommentarer

 • Karin skriver:

  Kul att läsa om skolkroken. Vi valde nyligen denna som klädkrok i respektive arbetsrum i ett lokalprojekt som jag var involverad i, väldigt prisvärda också. En klassiker!

 • Johanna skriver:

  Hatten av för att du hyllar en designklassiker som kostar 65 kr!! ????????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.