Annons

Local hero: Norrgavel Sängram

Inlägget är reklam för Norrgavel

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag nordiska design i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om Norrgavels Sängram vars bärande hörnstolpar håller i huvudgavelns träpanel och avslutas i en sensuellt infogad rundstav.


Den första skissen på Sängram gjordes redan 1992, och var då tänkt att bli en 7-årspresent till Nirvans son David. Idén var att låta sängens gavel avbilda Lunds domkyrkofasad – i hopp om att sonen skulle känna samma lugn och fridfullhet som Nirvan upplevde när han besökte den mäktiga katedralen. Bilden nedan visar några utdrag från hans skissblock.Men arbetet med Sängram tog en annan väg, med inspiration hämtad från de renodlade illustrationerna i barnböckerna om Alfons Åberg. Skissen med domkyrkan gjordes om till en stiliserad och avskalad säng i all sin enkelhet, med sparsam dekor.

Sängram visades för första gången upp på Bomässan 1993 och har varit en naturlig del av Norrgavels sortiment sedan dess. Inför produktionssättningen förenklades Sängramen ytterligare – all dekor togs då bort för att ytterligare understryka den arketypiska formen.

Nirvan ville skapa kontrast mellan raka vinklar och runda former och lät en rundstav i ek eller björk pryda den översta delen av huvud- och fotgaveln. Både praktiskt och vackert!”Visst kan sänggavlar i trä vara fint, men en hel sängram i trä känns mer genuint. Min dröm om en uppdaterad träsäng i äkta material är äldre än Norrgavel, så vår sängram har hängt med ända från starten.”
– Nirvan Richter

Som kund kan du själv påverka uttrycket genom olika val av färger och träslag som förstärker eller tonar ner materialmöten och former. Du kan själv välja träslag, kanske ihop med sängbordet, och variera mellan en hög eller låg fotgavel. Komforten bestämmer du själv genom val av spiralmadrass eller mer basic med ribbotten och en vanlig madrass.Visste du att?

 • De flesta av Norrgavels möbler är döpta efter beskrivande namn, subjektiv i obestämd form. Därför heter deras klassiska sängram kort och gott Sängram.
 • Sängram finns i bredd 180 cm (dubbelsäng) eller 90 cm (enkelsäng). 
 • 2002 tillkom alternativet Låg fotgavel – extra bra om man vill förlänga sängytan med en praktisk bänk vid fotändan.
 • Norrgavels ribbotten är anpassad till Sängram om man vill ha en tunn madrass som alternativ till Spiralmadrass. 
 • Stommen tillverkas i björk, ytbehandlad med såpa, olja, vitolja eller någon av deras 12 kulörer äggoljetempera. 
 • Rundstavarna tillverkas i björk eller ek ytbehandlade med såpa, olja eller vitolja eller brunolja (ek). 
 • Senaste kvartalet låg Sängramen på plats 26 av totalt 70 möbler i Norrgavels försäljningsstatistik.

Kommentarer

 • Anna skriver:

  En sak jag funderat på är om ramen även kan användas ihop med ställbar madrass – som min gamla mamma skulle ha glädje av i sin Norrgavelram. Är det någon av er som läser detta som testat? Kanske krävs det specifika ramar för de ställbara madrasserna.

  • Frida skriver:

   Hej Anna! Utan att veta vad din mammas madrass har för mått så tänker jag spontant att ställbara madrasser brukar bygga lite mer på höjden jämfört med ”vanliga” resårmadrasser och lite beroende på hur ”hårt” innanmätet är under klädseln så kan det nöta på både på madrassens (vilket kan påverka dess livstid) liksom på sänggavelns ytskikt att ha en rörlig/ställbar madrass dikt an mot en träram som inte är optimalt anpassad efter den ställbara madrassens höjd i både nedfällt och uppfällt läge. Tekniken brukar behöva sin plats liksom sladdar och fjärrkontroller, därför är et svårt att råda utan att veta vilken modell just din mamma har men mitt generella råd till dem som vill köpa ställbara madrasser brukar vara att matcha dem med gavlar från samma leverantör för att vara på den säkra sidan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.