Annons

Hertha Hillfon på Fabriken

I somras besökte jag konstgalleriet Fabriken Bästekille för att titta på deras utställning av en av Sveriges mest kända skulptörer; Hertha Hillfon. Curerad av Johan Petterson.


Hertha föddes 1921 i Härnösand och flyttade sedan till Stockholm för att gå Konstfack 1953 – 1957.


Hon hade en lång, passionerad och produktiv karriär som sträckte sig över sju decennier.  


Mest folkligt känd blev hon kanske för sina skulpturer av Astrid Lindgren, som finns både utanför Junibacken och Astrid Lindgrens Sjukhus i Stockholm. 


På Fabriken finns flera förlagor och fullskalemodeller från hennes stora produktion, men också teckningar i kol och blyerts som aldrig tidigare visats. Liksom en mängd små poetiska anteckningar från hennes ateljé.


”Jag kan inte begära men jag kan önska. Mina drömmar leder mig på rätta vägar.”

Kan verkligen rekommendera ett besök eftersom skulpturer inte kommer till sin fulla rätt på stillbilder. Utställningen pågår t o m 31 oktober 2021 så passa på om du har vägarna förbi Österlen. Om inte, upptäckte jag precis att man också kan se utställningen digitalt i filmat format via Fabrikens Youtube-konto. Tips!

Kategorier:

Kommentarer

 • Marie skriver:

  Det pågårjust nu också en Hilfonutställning i Katarina kyrka i Stockholm.

 • Gabriella skriver:

  Tack för tipset om digital utställning!

 • Lotta skriver:

  Ser framemot o se utställningen nästa vecka. Den stänger 31/10.

 • Emma skriver:

  När jag är i andra städer passar jag nästan alltid på att besöka museum och utställningar. På hemmaplan blir det mycket mer sällan tyvärr… men kanske har du något tips i närheten av göteborg?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.