Annons

Local hero: Mama

Inlägget är reklam för Essem Design

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag upp kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för deras verkshöjd. Dessutom känns detta som en lite roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 


Jonas Bergfeldts krok Mama som produceras av Essem Design är en själfull krok som med öppna armar ger ett varmt välkomnande. Det är också därifrån den har fått sitt namn. Jonas fick nämligen sin inspiration till formen från ett barn som sträcker sig efter sin mamma. Idén kom till i mitten av 90-talet då Jonas läste skulptur på Konstfack och ville beröra betraktaren genom att ge produkten mer karaktär. Han fastnade för kroken som produkt och bestämde sig för att ge den en personlighet med hjälp av två skruvar, som kan ses som ögon. I kombination med de vinklade pinnarna ger det intrycket av en liten famn. 

Och det är just den karaktären och omfamnande känslan som Bergfeldt lyfter fram som nyckeln till krokens framgång: ”Mama fungerar lika bra att fylla sitt hem med som att ge bort i present till någon man tycker om”. Mama-kroken visades för första gången som prototyp i trä på en utställning producerad av Designtorget för över ett decennium sedan och sedan dess har den etablerat sig som en modern klassiker och designikon. När Sten-Roger, ägare och dåvarande VD, på Essem Design besökte utställningen på Kulturhuset 1995 förälskade han sig i formen på Mama och tog hem ett prov och lät tillverka den i återvunnen aluminium istället.

Aluminium är ett av de bästa materialen att återvinna. 100% av aluminium är nämligen helt återvinningsbart och metallen förlorar dessutom ingen kvalitet under återvinningen utan kan återvinnas oändligt. Nästan 75 procent av allt producerat aluminium används fortfarande idag och endast 5% av den energi som krävs för att skapa rå aluminium krävs vid återvinning av aluminium.Essem Design försöker tillverka alla sina produkter i Sverige. Då har de betydligt närmare till fabriken och kan göra regelbundna besök för att diskutera hur de håller en så god kvalitet som möjligt. Just Mama tillverkas på ett gjuteri i Strängnäs, Sverige.

essem svensk form

Mama har tilldelats designpriset »Utmärkt Svensk Form« och har flera gånger uppmärksammats i internationella utställningar. Mama kroken passar i de flesta miljöer, även i våtrum.

Visste du att?
Mama finns i Svart (RAL 9005), vit (RAL 9016), röd (RAL 3020), beigeröd (RAL 3012), beigegrå (NCS S 3005-Y20R), tältgrå struktur (RAL 7010), mässing.
– Mama är populär över hela världen och säljs bland annat på hypade Manufactum i Tyskland.
– Uppskattningsvis har det sålts ca 250 000 krokar sedan lanseringen!
– Skådespelerskan Cate Blanchett dök upp hos en av Essems återförsäljare i London och köpte upp ett gäng Mama-krokar.
– Mama har också varit med fiktivt – i en Alfons Åberg-film.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.