Annons

Inredningskunskap: Hur högt ska handtagen sitta?Det kom in en intressant fråga i Trendensers Facebookgrupp från Josefine, som platsbyggt garderober i sovrummet. Hur högt ska handtagen på garderober egentligen sitta? Finns det något standardmått. Beroende på dörrens storlek varierar höjden för trycken på ytterdörrar och innerdörrar ofta mellan 900 och 1200 mm mätt från referensytan golvnivå. Att centrera garderobshandtaget högre eller lägre än så är inte att rekommendera pga opraktiskt, men det finns förstås inga regler för garderobsdörrar utan handlar mer om tycke och smak och hur stort cc-mått du har på handtagen. Men det trillade in några bra tips – jag delar dem här så de når fler!

– Jämför med andra handtag i rummet. Hur högt sitter innerdörrens trycke och eventuella handtag på intilliggande altan- och balkongdörrar? Kan det ge dig vägledning för att skapa harmoni i rummet?
– Hur stort/högt är dörrbladet? Ta hänsyn till helheten och måtta placeringen enligt gyllene snittet eller tredjedelsregeln.
– Vad känns mest naturligt? Sätt en tejplapp på handen och blunda. Låtsas öppna garderoben och se var din hand slår i, fäst tejpen på dörren i den höjd den då hamnar. Gör så några gånger så ser du vart du ”vill öppna”. Sedan kan din partner göra samma sak. Jämför och jämka.

– Är ni som ska använda garderoberna väldig olika långa? Välj ett handtag med större cc-mått så blir den funktionella aspekten av placeringen inte lika kritisk. Då kan man helt enkelt greppa där man själv tycker att det passar bäst.

Kategorier:

Kommentarer

 • LINDA skriver:

  Blev så glad av hennes inlägg i gruppen då det är exakt den typ av eftertänksamma inlägg som jag vill se mer av och som engagerar mig. Mer än vilken typ av grå man ska välja eller vad man ska köpa. Även om gruppen är bra på det också och det är klokt att resonera och tänka efter innan köp för att undvika dyra felköp…
  Och hoppades att du skulle lyfta frågan till bloggen då det spretade i svaren i gruppen och jag själv snart ska sätta handtag på garderober. 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.