Annons

Fem fun facts om inredning i Tyskland

Sådant man lär sig av att översätta en svensk inredningsbok till den tyska marknaden och kanske kul kuriosa för dig som är nyfiken på kulturella inredningsskillnader mellan länderna.

1) Kök ingår inte alltid när du hyr bostad i Tyskland. Det som i annonser brukar förkortas BYO betyder Bring Your Own. Man tar då med sig hela sitt kök när man flyttar in eller ut. Till och med vasken! Hyresgästen ansvarar då själv för kök, vitvaror och vask liksom garderober och all belysning. En ovan tanke för oss svenskar, men inte alls ovanligt i Tyskland och andra europeiska länder.


2) Tyskarna är noga med (o)ljud. I de flesta tyska städer har man ”residential noise restrictions” mellan kl. 20 eller 22 och 07.00 och hela söndagar. Det gäller allt ifrån att använda tvättmaskinen till att klippa gräsmattan enligt devisen “Es gibt vielerlei Lärm, aber es gibt nur eine Stille.” (Det finns många sorters oljud men bara en tystnad).

3) I Tyskland har man i regel sina innerdörrar stängda, både på kontoret och hemma. Till skillnad från oss som oftare lämnar dörrar på glänt för att inte störa siktlinjerna.

4) Tyskarna har persienner och solskydd på utsidan av huset. Det är vanligt med Rollladen (ja, det stavas med tre L). Heltäckande jalusier av ex. plåt som rullas ner på utsidan av fönstren.

5) Tyskar är väldigt noga med sin vädring. Det är inte ovanligt att du behöver signera ett avtal med speciella vädringsregler när du hyr bostad i Tyskland. Hela hemmet måste nämligen luftas, flera gånger om dagen för att undvika Schimmer (mögel).  Är man bortrest på semester måste man inte bara ordna någon som tar in post och vattnar krukväxter utan också tillse att någon regelbundet går in och vädrar den tomma lägenheten. Tyskar skiljer på dessa tre vädringstekniker;


Stoßlüften – chockvädring, med samtliga fönster i bostaden på vid gavel
Querlüften – tvärvädring med öppna fönster på motsatt sida av rummet
Dauerlüftung – när man håller sina fönsterna ständigt på lite glänt


Kategorier:

Kommentarer

 • lisa isakson skriver:

  Åh vad roligt inlägg! Tack för dessa fun facts 🙂

 • Ulrica Ifver skriver:

  Så kul och intressant info om Tyskland!

 • Mie skriver:

  Jag bor i Tyskland och känner igen allting.

  Börjar numera också alltid dagen med att vädra ur hela huset ;). Samma rekommendationer finns väl egentligen i Sverige också.

  Rollladen behövs här eftersom det blir mycket varmare än i Sverige. Sen släpper folk ner dem på kvällarna också (åtminstone där vi bor) så att ingen ska se in. För mig känns det instängt, även om jag förstår idén.

 • Pet skriver:

  Jag bor också i Tyskland och jag älskar att bo utan Einbauküche (fast kök). Jag får alltid det köket jag vill ha, utan att behöva renovera eller slänga ut något befintligt när jag flyttar in. Och eftersom det inte är riktigt samma grej här med dyra materialval med stenskivor osv så upplever jag det enklare att anpassa det jag redan har efter en ny layout.

  Det här med vädringen kommer jag nog aldrig vänja mig helt vid dock. Vi vädrar så frenetiskt för att det allt som oftast inte finns någon ventilation alls. Det är inte alls samma krav eller standard på det som det är i Sverige.

 • Fia skriver:

  MYCKET intressant och roligt att läsa om! Mer sånt ????

 • Sofi Borin skriver:

  Så roligt inlägg, ååå vad jag känner igen mig från våra tre år i München. Där hade till och med lekplatsen ”ruhezeit” mellan kl 11-13 på söndagarna… Kan fortfarande höra ljudet av allas rollladen på kvällen när skymningen föll, lite trygghet att veta att grannarna fanns där tyckte jag 🙂 Tack!

 • Karoline skriver:

  Så spännande att höra, hade inte en aning! Mer info som denna pls❤️

 • Tin skriver:

  Jättekul att läsa om. Jag bor i Tyskland och det stämmer verkligen. När jag berättar att man i Sverige inte tar med sig sitt kök när man flyttar tycker en del att det verkar praktiskt men många förfäras över att man tvingas leva med köket som finns i lägenheten.

  Fönster i Tyskland öppnas inåt och även ytterdörren. Det har jag svårt att vänja mig vid.

  Jag upplever att människor här konsumerar mycket mindre inredning (jag vet jag generaliserar) men hellre lägger Tyskarna perngar på en fin bil som ska vara nytvättad varje lördag 🙂 den ska stå och glänsa på uppfarten på lördag.

  Måste tillägga att jag gillar och trivs i Tyskland!

 • Pernilla skriver:

  ååå, fler sånna här inlägg, det är jätte intressant att höra hur det är i andra länder, särskilt från svenskar som bor där. Kan du inte intervjua några av dina läsare som bor i andra länder om just sånt här och det där att de kanske konsumerar mindre inredning än oss. Min åsikt är att svenskarna är det mest trendkänsligast folket i världen, vi är först på trender och alla är med på dem.

 • Eva skriver:

  Jag har också bott i Tyskland och jobbat en del vid just husbyggen, och det någon här ovan nämnde med brist på ventilation är verkligen min erfarenhet. Så konstigt att bygga sprillans nya hus, superlyxiga och dyra, och sedan inte montera ventilation. Känns en aning gammaldags att nästan ”lagstifta” kring vädring istället för att lagstifta om montering av ventilation, men men…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.