Annons

Färgsätta utomhus? Vad är viktigt att tänka på?

Inlägget är betald reklam för Jotun


Att färgsätta i en utemiljö är något helt annat än att färgsätta interiört. I reklamsamarbete med Jotun har jag tagit fram en enkel färgsättningsskola där vi lyfter saker som är viktiga att ta hänsyn till och tänka på för att slutresultatet ska bli precis som du vill.

Fem tips för exteriör färgsättning

1) Grannarna och omgivningen
Ditt hus blir grannarnas utsikt och ditt val av kulör påverkar inte bara dig, utan hela området du bor i. På omvänt vis kommer deras fasader att påverka hur din upplevs. Innan du börjar leta färgkoder, ta därför en ordentlig titt på vad som omger din bostad. Hur är de omgivande husen målade? Vilka färger passar bäst ihop med de förutsättningar du har att ta hänsyn till i form av annan bebyggelse och natur?

2) Husets arkitektur
Vilken arkitektur och stilepok hör ditt hus till och hur brukar man färgsätta den typen av fastigheter? Sök inspiration i historieböckerna, men också i andra kvarter med liknande hustyper och låt dig inspireras av bebyggelse i samma stil.

3) Husets olika delar och detaljer
Ett hus består av många olika delar. Förutom fasadens väggar är det viktigt att tänka på detaljerna som fönster, foder, spröjs, dörrar, garageport, snickerier, staket, vindskydd och grundmur. Allt behöver tänkas in för att skapa en harmonisk helhet. Vissa detaljer vill man kanske framhäva, medan andra behöver döljas. Med rätt kulörval kan du trolla och förstärka fokuset där du vill att ögonen ska landa. Tänk på kontrasteffekten, det du vill förstärka målar du i en mörkare, ljusare eller helt annan kulör. Det du vill dölja målar du in i en liknande harmonierande ton, för att skapa mindre konstraster och mindre uppmärksamhet.

4) Dagsljuset förändrar färgupplevelsen
Kulörer upplevs olika inne och ute. Dagsljus är både starkare och lite kallare än det vi har inomhus vilket kan göra att ett färgprov i affären upplevs helt annorlunda när du tar ut dem, eller ser kulören uppmålad på din yttervägg. Neutrala gråtoner drar ofta mot blålila utomhus. Det kan man undvika genom att använda kulörer med gult och rött i undertonen. Undvik också att använda gula nyanser med grönt i, då de att få ett syrligt uttryck. Eller röda toner med blått i, som kan upplevas lila. Används istället röda toner med gult i eller gula toner med rött i, så att du får en annan värme i kulören som kan hantera det kalla ljuset bättre.

5) Använd genvägar och ta hjälp!
När du ska göra något en gång i livet, ta hjälp av dem som gör det varje dag. Du behöver inte uppfinna hjulet, det finns många beprövade kombinationer av kulörer som funkar tillsammans. Årets färgkarta från Jotun innehåller deras mest populära exteriörkulörer och består av en blandning av neutraler i vita, beige och gråa toner samt deras favoriter i nyanser av gult, rött, blått och grönt. I år har Jotun kompletterat paletten med hela 10 nya kulörer och färgkartan är uppbyggd på sju olika teman, som ger dig genvägar till passande pusselbitar för en harmonisk färgsättning. Klicka här för att läsa mer.


Fasad: Jotun 0745 Grön Umbra Terrass/trädäck: DEMIDEKK 900029 Naturligt Silvergrå


Fasad: Jotun 1899 Fönster: Jotun 9938 Grundmur: Jotun DryTech 1462


Fasad: Jotun 1392 Gul Antik Grundmur: Jotun DryTech 11130 Shade Terrass/trädäck: DEMIDEKK 90028 Skuggbrun.jpg

Nyfiken på mer?

Intervju@trendenser IGTV
På @trendenser IGTV hittar du just nu en 15 minuter lång intervju där jag och Nina, som är Skandinavisk kulörchef på Jotun, förklarar fler saker du bör tänka på om du ska färgsätta din utemiljö.

Ställ din fråga i Trendensers Facebook-grupp
I Trendensers Facebookgrupp kan du posta en bild på ditt hus eller målarprojekt och ställa dina frågor för att få personliga svar av Jotuns färgexperter mellan 11-20 maj 2021. Bli medlem här!

Läs mer på Jotuns hemsida
Här kan du läsa en sammanfattning av färgsättningsskolan från IGTV. Här finns också fler inspirationsbilder på utomhusfärg och utomhuskulörer för att måla dörr, hus och utemöbler.

Inlägget var reklam för Jotun och DEMIDEKK

Kategorier:

Kommentarer

 • Kristina skriver:

  Så fin den gula färgen är. Jag ångrar att vi målade vårt hus kritvitt (eller klassisk vit heter den kanske). Så stora helt vita ytor är väldigt bländande och det är jobbigt att vara ute utan solglasögon. Låter kanske som en bagatell men det är stor skillnad mot den väldigt ljusa beige vi hade innan.

  • Frida skriver:

   Kan känna igen mig i det, sommartid kan jag också bli bländad av vårt vita hus. Framförallt när solen ligger och då är det inte ”kritvitt” utan NCS S 1002-Y.

 • Sara skriver:

  Tack för ett jättefint samarbete och att du gör reklam man kan lära sig saker av. Det är mycket roligare än rabatter, extrapriser osv Tack Frida och tack Jotun Demidekk!

 • Katti skriver:

  Tillägg till punkt 1 är att man väl ibland måste söka bygglov eller göra en anmälan om man tänker byta färg på sin fasad i tätbebyggt område. Så det är bra att kolla upp vad som gäller och inte bara vad som är estetiskt snyggt i området. Vet att parhusen i området där vi bodde förut först var gula. Grannarna ville måla om dem vita och var då tvungna att vara överens med de andra husägarna om detta och kontakta kommunen för att göra en anmälan. Men tror att sådana bestämmelser även kan gälla friliggande villor i vissa fall.

  • Frida skriver:

   Bra input! Vi berörde inte detta alls eftersom vi riktade oss till både Norge och Sverige men bra – det behöver kanske förtydligas för den som inte känner till detta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.