Annons

Stylingknep: Vilken fogfärg ska jag välja?

Vilken fogfärg ska jag välja till mitt stengolv, eller till mitt kakel i kök och badrum? Motfråga; Vill du att ögat ska fokusera på fogmönstret eller på stenen/kaklet? 

 • En skarp kontrast mellan fogfärg och platta (ljust mot mörkt eller en avvikande kulör) gör att du får ett markant mönster. Fint om du vill skapa en optisk effekt med en tydlig riktning som leder ögat i golvet eller på väggen. Mindre fint om plattsättaren inte är av den noggranna sorten. Minsta ojämnhet i linjerna kommer nämligen synas.
 • En diskret kontrast mellan fogfärg och platta (ton i ton) gör att stenen eller kaklet flyter ihop till en större enhet och lägger mer fokus på mönstringen i stenen eller i ytskiktet på kaklet – än på själva plattornas form och konturer.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Personligen tycker jag att ljus fog eller fog i samma färg som kakel/klinkers (nästan) alltid är snyggast, MEN efter att ha renoverat ett helt hus och bott i det några år inser jag att funktion trumfar stil. Ljus fog blir smutsig och är svår, för att inte säga omöjlig att göra ren! Det blir beständiga fläckar och jag vet faktiskt inte vilket – säkert miljögiftigt – rengörningsmedel som biter på sådan smuts. Jo tack, tar gärna emot tips på hur jag kan göra rent, men vågar också påstå att jag testat det mesta.

  Eftersom du skriver så himla bra om funktion Frida, så tycker jag egentligen att den aspekten borde lyftas i ditt inlägg också 🙂

  • Susanne skriver:

   Om inte de andra tipsen hjälper så kan jag tipsa om Kalkosan från Herdins (vit flaska, köpt på ICA). Osäker på hur miljövänlig den är men den innehåller citronsyra iaf. Den har varit min räddare i nöden i badrummet på fogar och annat som samlat sig i skarvar etc. Mina fogar är ljusa och hur mycket andra medel jag än haft och hur mycket jag än skrubbat så är den här den enda som hjälpt + en smal skrubborste (ICA). Lägg på medel och låt sitta kvar någon timma innan du skrubbar. Rejält envisa smutsiga fogar har jag haft medel på över natten.

  • Katarina skriver:

   Bikarbonat som Frida skriver, testa att blanda med lite citronsaft (är blekande)

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Anna! Hade med ett stycke om det igår, men raderade för att jag ville fokusera på den optiska effekten. Ska man prata funktion finns det så många fler saker man bör lyfta fram. Om man bor i ett område med kalkrikt vatten kan svarta/mörka fogar (eller mörkt kakel överlag) innebära bekymmer åt andra hållet med besvärande fläckar. Har man järnrikt och/eller mangan i vattnet kan även grå fog bli orange/brun osv Därav enbart fokus på kontrasteffekten här. Jag lägger ingen värdering i vad jag tycker är snyggast eller råder någon till.

   Hade ni impregnerat de ljusa fogarna?

   • Frida Ramstedt skriver:

    Kom att tänka på en till sak; följer du @ekotipset på instagram. Har sett flera som rengjort fogar med hennes blandning av bikarbonat och ättika. Det är naturligt men verkar bita på allt. Hon har många före och efterexempel i sina stories från läsare som skickat in. Tips!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.