Annons

Inredningskunskap: Infälld hylla i duschen?

Infällda, kaklade hyllor i duschar är en vanlig syn i nutida badrum. Men visste du att många arkitekter och hantverkare anser att det är en riskkonstruktion i våtzon 1? En infälld nisch nära duschen utsätts ju regelbundet för vattenspolning, fukt och ånga vilket ställer höga krav på tätskiktet. Hörn är också en av de vanligaste platserna där läckage kan uppstå i ett våtrum och om den inkaklade hyllan inte får rätt lutning för avrinning (så att vattnet blir ”stående” mot väggen) blir det påfrestande för fogar och tätskikt. En korrekt hylla kräver fixtur eller LUX® skivor. Beroende på vad du har för förutsättningar som exempelvis väggmaterial och grundkonstruktion kanske det inte är görbart, i djup och höjd. En slarvigt utförd hylla utan rätt tätskikt och konstruktion kan leda till vattenskador över tid.

Något man som förstagångskund också lätt kan missa i planeringsfasen är att kaklet i en sådan nisch behöver skyddas med kakellister runt kanterna. Hur vill du att de listerna ska se ut? I färg, material, tjocklek etc? Bra att tänka på i god tid, så att det inte blir ett sistaminutenbeslut som förstör helhetsintrycket.

Jag tänker att den här vetskapen är viktig för den som ska renovera eller bygga nytt, men framförallt är något man bör vara vaksam på om man köper ett hus där en sådan vägghylla redan finns inbyggd i badrummet. När, hur och av vem gjordes den? Har de använt rätt typ av tätskikt och har de fått till fallet för avrinningen? Om inte, hur kan det påverka husets hälsa? Nu och i framtiden. Värt att kolla upp för att slippa tråkiga överraskningar!

Kategorier:

Kommentarer

 • Berntsson skriver:

  Så sant. När vi gjorde vårt badrum så blev vi avrådda att ha en sån hylla. Det är absolut snyggt och praktiskt men vi vågade inte chansa.

 • S. skriver:

  Vi blev också avrådda från kaklad nisch i duschen för att det skulle krångla till hela badrumsrenoveringen ???? Hantverkaren sa också att flaskorna man ställer dit kan söla och missfärga fogarna.

  • Jocke skriver:

   skulle tacka hantverkaren för offerten och ta in en annan. För ett proffs ska det inte vara några problem

 • A. skriver:

  Inte större risk där än någon annanstans i våtzon 1, det handlar att göra ett bra underarbete eftersom vattnet går igenom kakelfogen. Denna lösningen är iaf mkt bättre än att man skruvar upp en hylla då man tar i sönder tätskiktet och leder in vattnet i väggen så det skapar skador.
  Detsamma gäller rekommendationen att inte ha dusch mot yttervägg, det har numera avskrivits som att det inte finns ngt belägg för att det skulle bidra till mer skador än andra väggar.

 • Viktor skriver:

  Det är många som inte fattar varför det är värt att anlita en auktoriserad entreprenör när det finns billigare arbetskraft. Då slipper man sånna här problem! Tycker det är kanon att du lyfter detta!

 • Louise skriver:

  Hear hear! Kan varmt rekommendera att anlita en erfaren besiktningsman. Jag har varit på alldeles för många husvisningar med tveksamma badrumsrenoveringar och föregående ägare är bara ansvarig i 10 år sen är det meckigt att bevisa dolda fel. Särskilt på sånt man rimligen bort se vid köptillfället. Min sambo säger alltid att hemmasnickrade badrum är som att frivilligt ta över en tidsinställd bomb ????

  • Stefan skriver:

   Vilken hittepå. Gör inte allts att säga så allmänt. Om jag se vad många ”yrkespersoner” fabricerar så får jag magsår direkt. Finns duktiga och pålästa hemmasnickrare som är noggrannare än vad man skulle tror. Därför kollar försäkringar också alltid hur jobbet är utförd och inte av vem.

 • Lisa skriver:

  Men det är ju såååå fint ????????????

 • Zara skriver:

  Vi blev avrådda av hantverkaren att sätta den vid vattenkontakt och att sätta nisch mittemot duschen var inget alternativ för oss. Valde en hylla istället, inte alls lika snyggt men ändå nöjd med beslutet.

 • Sandra skriver:

  Låter som överdriven oro. Bara man gör rätt så är det väl inte värre än golvet. En svag lutning så vattnet rinner av o tätskikt. Dessa regler gäller ju även resten av badrummet så varför är det så konstigt här? Då ska man väl vara lika orolig i alla badrum om det är rätt typ av tätkikt eller lutning på golvet. Branchreglerna ändras hela tiden. Man kan inte renovera badrum var 3dje år när det kommer nya riktlinjer om underlag, tätskikt o röranslutningar.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Det är inte överdriven oro utan en reell risk om man sätter inbyggd nisch på den vägg som utsätts för mest vattenbelastning och inte bygger tätskiktet och gör lutningen på rätt sätt. Det har inte tagits fram särskilda tätskiktslösningar för duschhyllor för att det inte behövs.

   • Stefan skriver:

    Men om man inte bygga tätskit är man väl kört oavsett med eller utan inbyggd nisch?

 • Jocke skriver:

  Hemmabyggt = risk.

  Proffsbyggt = safe

  Hantverkare som avråder = osäkra i sin yrkesroll ta in offert från ett proffs och kolla referenser

  En nish bör kosta några tusen extra, för det är många extra moment och om det görs rätt minst 8 manchetter 4 innerhörn 4 ytterhörn. i bland även remsor beroende på tätskiktsleverantör.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.