Annons

Det är väl bara att måla om?

”Äsch, det är väl inte hela världen om det blir fel? Det är ju bara att måla om…” sa en hel generation inredningsintresserade föräldrar samtidigt som de köpte ekologiska bananer till sina barn, för att de ville undvika onödiga gifter i maten.

Ja. Jag raljerar, men jag tror ni förstår vart jag vill komma. Vi tänker väldigt mycket på vissa saker och väldigt lite på andra när det kommer till kemikalier i vårt kretslopp.

Visste du att det säljs 80 miljoner liter målarfärg bara i Sverige, varje år*. Men det är långt ifrån all färg som hamnar på väggar eller tak. Vi köper fel och vi köper för mycket och vi återvinner inte alltid svinnet så det saknas statistik på var all färg faktiskt tar vägen men Kemibranschen anger att så mycket som 5,6 miljoner liter inte används upp. En ungefärlig uppskattning är också att 1% av all den målarfärg som säljs (vilket motsvarar 800 000 liter färg) åker direkt ut i avloppet genom att vi sköljer penslar och rollers under rinnande vatten. Hand upp alla som gjort det misstaget någon gång. Jag måste definitivt medge att jag slarvat och tänkt att det inte spelar så stor roll, en gång eller så. Väl? Men det gör det. För bara den färg som tvättas bort skulle motsvara vad som behövs för att måla ca 8 000 villor.

Att färg hälls ut i avloppet är en miljöfara och riskerar att förstöra reningsverken. Även om färgen är miljömärkt räknas all målarfärg som farligt avfall och spillet måste lämnas in på Återvinningscentralen. De ämnen som reningsverken inte kan rena bort följer nämligen med det renade avloppsvattnet ut i vattendragen, eller samlas i slammet som sprids på åkermark.

Därför är det viktigt att vi slutar slösa.
Att det blir rätt färgkod, direkt.
Att vi inte målar om i onödan eller köper mer färg än vi verkligen behöver.
Och att vi blir bättre på att hantera avfallet – på rätt sätt.
Annars kommer ju alla, bokstavligt talat, att få äta upp det i framtiden.

Källa statistik: Kemibranschen 2011 samt AkzoNobel Corporate Communications Nordics (ACCN)

Kategorier:

Kommentarer

 • Marie skriver:

  Mycket intressant och för mig väldigt aktuellt, Håller på att måla taket i ett uterum och då är ju frågan, hur ska jag göra…? Hur ska jag rengöra redskapen jag använder på ett hållbart sätt? Att slänga penslar och rollers för att jag inte ska skölja dem i vatten känns ju inte heller så bra… Tips tas gärna emot 🙂

  • Frida skriver:

   Menar inte att penslarna ska slängas! Du kan stryka av så mycket färg som det bara går i burken och sedan torka av penslar och rollers med papper innan du rengör dem i en behållare med vatten och ev lite diskmedel (fråga din färgfackhandel) istället för att spola av dem i vasken med flera liter rinnande vatten.

   Länken nedan från Nordsjö tipsar om att man kan lägga dem i vattenbad på låg värme i ugnen. Har ej testat själv men värt ett försök?

 • Maria skriver:

  Här är en bra guide hur man rengör penslar utan att färg hamnar i avloppet. Du kanske har något ännu bättre Frida.

  https://www.nordsjo.se/sv/inredningstips-och-rad/lar-dig-hur-du-rengor-och-forvarar-dina-penslar

 • Julia skriver:

  Vore superbra om man faktiskt kunde få köpa färgprovburkar i mindre storlek! Nu är oftast den minsta 0.25l och blir den fel så blir den liggande..

 • Linnea skriver:

  Hej, när jag skulle provmåla i mitt sovrum hittade jag en förpackning med inbyggd roller som var lagom för ändamålet, fråga i färgbutiken om det finns! Colour tester från Nordsjö!🌸

  • Agata skriver:

   Nackdelen är dock att dessa endast finns i ett urval av Nordsjös kulörer. Ska man ha exempelvis Jotun eller Beckers då står man där med 0,5l provburkar som dessutom är omöjliga att återbruka 🙁

 • Sussie skriver:

  Jag tycker det är så förvånade att ”vanliga” färger används så mycket? Känns lite giftigt? Menar inte att låta dryg, är bara uppriktigt förvånad att det inte var svindlande lätt att hitta naturlig färg när jag skulle måla om hemma. Det blev sen färg av märket Auro, funkade bra och ska vara giftfritt. Däremot var färghandeln inte så pigga på att ta hem deras färg så fick beställa själv från byggfabriken. Färgriket.com är en annan sida med mer giftfria färger, om någon behöver tips.

  • Märta skriver:

   Jag håller med! Vissa saker i renovering är svårt att få till bra miljötänk runt (t ex tätskikt badrum, lim osv) men färg är INTE det svåra. Har sedan denna upptäckt för drygt fem år sedan målat alla snickerier inne och ute med linoljefärg och tak/väggar/putsad skorsten med Auro. Funkat superbra!

 • Olivia skriver:

  Hej!

  Så bra att du lyfter detta. Såg även denna guide på Jotuns blogg: https://www.ladyinspirationsblogg.se/sa-har-gor-du-nar-malerijobbet-ar-klart/

 • Emma skriver:

  Amen! Har jobbat på VA-avdelning och vissa månader var vi nära på att överskrida halterna i våra miljötillstånd på reningsverken, med ungefär det förhållande av kemikalier som är vanliga i just färg. Nu är det ju verkligen inte bara privatpersoner utan tyvärr också målerifirmor som gör detta felet, men oavsett vilket så betyder ”vattenlöslig” och ”miljövänlig” ändå inte sammantaget ”uthällbar i avloppet”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.