Annons

Det är väl bara att måla om?

”Äsch, det är väl inte hela världen om det blir fel? Det är ju bara att måla om…” sa en hel generation inredningsintresserade föräldrar samtidigt som de köpte ekologiska bananer till sina barn, för att de ville undvika onödiga gifter i maten.

Ja. Jag raljerar, men jag tror ni förstår vart jag vill komma. Vi tänker väldigt mycket på vissa saker och väldigt lite på andra när det kommer till kemikalier i vårt kretslopp.

Visste du att det säljs 80 miljoner liter målarfärg bara i Sverige, varje år*. Men det är långt ifrån all färg som hamnar på väggar eller tak. Vi köper fel och vi köper för mycket och vi återvinner inte alltid svinnet så det saknas statistik på var all färg faktiskt tar vägen men Kemibranschen anger att så mycket som 5,6 miljoner liter inte används upp. En ungefärlig uppskattning är också att 1% av all den målarfärg som säljs (vilket motsvarar 800 000 liter färg) åker direkt ut i avloppet genom att vi sköljer penslar och rollers under rinnande vatten. Hand upp alla som gjort det misstaget någon gång. Jag måste definitivt medge att jag slarvat och tänkt att det inte spelar så stor roll, en gång eller så. Väl? Men det gör det. För bara den färg som tvättas bort skulle motsvara vad som behövs för att måla ca 8 000 villor.

Att färg hälls ut i avloppet är en miljöfara och riskerar att förstöra reningsverken. Även om färgen är miljömärkt räknas all målarfärg som farligt avfall och spillet måste lämnas in på Återvinningscentralen. De ämnen som reningsverken inte kan rena bort följer nämligen med det renade avloppsvattnet ut i vattendragen, eller samlas i slammet som sprids på åkermark.

Därför är det viktigt att vi slutar slösa.
Att det blir rätt färgkod, direkt.
Att vi inte målar om i onödan eller köper mer färg än vi verkligen behöver.
Och att vi blir bättre på att hantera avfallet – på rätt sätt.
Annars kommer ju alla, bokstavligt talat, att få äta upp det i framtiden.

Källa statistik: Kemibranschen 2011 samt AkzoNobel Corporate Communications Nordics (ACCN)

Kategorier:

Kommentarer

 • Marie skriver:

  Mycket intressant och för mig väldigt aktuellt, Håller på att måla taket i ett uterum och då är ju frågan, hur ska jag göra…? Hur ska jag rengöra redskapen jag använder på ett hållbart sätt? Att slänga penslar och rollers för att jag inte ska skölja dem i vatten känns ju inte heller så bra… Tips tas gärna emot 🙂

  • Frida skriver:

   Menar inte att penslarna ska slängas! Du kan stryka av så mycket färg som det bara går i burken och sedan torka av penslar och rollers med papper innan du rengör dem i en behållare med vatten och ev lite diskmedel (fråga din färgfackhandel) istället för att spola av dem i vasken med flera liter rinnande vatten.

   Länken nedan från Nordsjö tipsar om att man kan lägga dem i vattenbad på låg värme i ugnen. Har ej testat själv men värt ett försök?

 • Maria skriver:

  Här är en bra guide hur man rengör penslar utan att färg hamnar i avloppet. Du kanske har något ännu bättre Frida.

  https://www.nordsjo.se/sv/inredningstips-och-rad/lar-dig-hur-du-rengor-och-forvarar-dina-penslar

 • Julia skriver:

  Vore superbra om man faktiskt kunde få köpa färgprovburkar i mindre storlek! Nu är oftast den minsta 0.25l och blir den fel så blir den liggande..

  • Emma skriver:

   Hade varit fantastiskt om det gick att göra burkarna mindre! Tyvärr är det inte möjligt eftersom man behöver tillräckligt med färg för att kulören ska blir korrekt, annars är det minimalt med brytpasta som skall tillsättas och det är inte möjligt att då så lite mängd eller tillräckligt exakt i brytmaskinerna.

   • Frida Ramstedt skriver:

    Kan man inte bryta och fördela populära färger i mindre burkar då? Om man ex vet att många vill testa just Jotun Varmgrå och Washed linen så borde man väl kunna förbereda några probvurkar för att minska om inte allt så lite av allt spill som blir? Eller måste färgen vara färsk när man köper den? Frågar pga okunnig.

  • Eva skriver:

   Håller otroligt mycket med om detta – kan man göra ett provburksuppror ????

   • Gunilla skriver:

    Mycket aktuellt för mig. Har köpt flera provburkar det senaste och tänkt på både miljö och kostnad. Samtidigt rekommenderas att inte måla en vägg utan snarare en skiva man kan flytta runt. Tänk om det funnits sådana skivor att låna på färgbutiken, man behöver dem ju ändå bara ett kort tag och sedan vore det ju fint om någon annan kunde få användning av den!

 • Linnea skriver:

  Hej, när jag skulle provmåla i mitt sovrum hittade jag en förpackning med inbyggd roller som var lagom för ändamålet, fråga i färgbutiken om det finns! Colour tester från Nordsjö!????

  • Agata skriver:

   Nackdelen är dock att dessa endast finns i ett urval av Nordsjös kulörer. Ska man ha exempelvis Jotun eller Beckers då står man där med 0,5l provburkar som dessutom är omöjliga att återbruka 🙁

 • Sussie skriver:

  Jag tycker det är så förvånade att ”vanliga” färger används så mycket? Känns lite giftigt? Menar inte att låta dryg, är bara uppriktigt förvånad att det inte var svindlande lätt att hitta naturlig färg när jag skulle måla om hemma. Det blev sen färg av märket Auro, funkade bra och ska vara giftfritt. Däremot var färghandeln inte så pigga på att ta hem deras färg så fick beställa själv från byggfabriken. Färgriket.com är en annan sida med mer giftfria färger, om någon behöver tips.

  • Märta skriver:

   Jag håller med! Vissa saker i renovering är svårt att få till bra miljötänk runt (t ex tätskikt badrum, lim osv) men färg är INTE det svåra. Har sedan denna upptäckt för drygt fem år sedan målat alla snickerier inne och ute med linoljefärg och tak/väggar/putsad skorsten med Auro. Funkat superbra!

 • Olivia skriver:

  Hej!

  Så bra att du lyfter detta. Såg även denna guide på Jotuns blogg: https://www.ladyinspirationsblogg.se/sa-har-gor-du-nar-malerijobbet-ar-klart/

 • Emma skriver:

  Amen! Har jobbat på VA-avdelning och vissa månader var vi nära på att överskrida halterna i våra miljötillstånd på reningsverken, med ungefär det förhållande av kemikalier som är vanliga i just färg. Nu är det ju verkligen inte bara privatpersoner utan tyvärr också målerifirmor som gör detta felet, men oavsett vilket så betyder ”vattenlöslig” och ”miljövänlig” ändå inte sammantaget ”uthällbar i avloppet”.

 • Louise skriver:

  Sen är det även gifter som man andas in, fick höra att tex Rustas färg så finns emissioner kvar efter 28 dagar men kvalitetsfärgerna så är det borta efter 2 dagar. Viktigt för hälsan också!

  • Hanna skriver:

   Tyvärr är det såpass illa att alla akrylatfärger avger vissa giftiga gaser i upp till två år efter målning. Värst är det de första tre månaderna och därför avråder seriösa moderna målare att måla nytt i barnrum.

   När jag utbildade mig till traditionell kulturmålare så gick vi igenom detta rätt grundligt med vetenskapliga studier som stöd.

 • Kenneth skriver:

  Det finns så bra äkta miljövänlig färg nuförtiden att det är totalt onödigt att köpa den vattenlösliga plastfärgen som de stora drakarna säljer.
  AvJord
  Ovolin
  Auro
  Färgriket
  Mängder med linoljefärgstillverkare
  osv

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.