Annons

If no one cares – everyone loses.


Min lillasyster sms:ade den här bilden till mig igår och jag drabbades av en akut hemlängtan. Den där sorten som river i bröstkorgen. Som man bara kan förstå när man har bosatt sig långt ifrån sina släktingar, sina barndomsvänner och sitt sammanhang. Där alla inte längre finns kvar och oron gnager. Vem står näst på tur? Visst ses vi väl igen?

Hur gärna hade jag inte velat vara där, istället för här? I ett grådaskigt Kungsbacka med två barn som inte har fått träffa halva sin släkt på över ett år. Därför skaver det faktiskt att se så många som inte ens har kopplingar dit – som har åkt upp ändå – för nöjes skull. När nästan alla jag känner som kommer från Norrland har stannat hemma i år och avstått. För allas skull. Och jag skäms. För att det känns. Men det gör det.

Lika stor rätt som de har att posta bilder från slalombacken för att berätta hur härligt de har det, lika väsentligt känns det att också ge en röst till hur det känns för oss andra att se på.

Why should you care when other people don’t? Because if no one cares then everyone loses.
Ralph Marston

Kategorier:

Kommentarer

  • Emma skriver:

    Känner igen mig i det du skriver. Man blir sur, ledsen och arg. Glad att du tar upp det!

  • Anna skriver:

    När inte regeringens människor bryr sig gör ignen annan det häller. Dåligt!!! Tycker du gör rätt.

  • L. skriver:

    Åh ???? ???????? Känner likadant. Den här julen var det någon som tog sina första steg och någon som sade sina första ord…. Mina föräldrar missade inte en jul med barnbarnen de missade sin chans att vara med på viktiga steg i deras utveckling. Då känns det som ett hån att läsa om myndighetspersoner och influensers som tolkat rekommendationerna till sin fördel…

    • Malin skriver:

      Jag saknar också min familj, har inte umgåtts inomhus med andra vuxna än maken på hela julledigheten.

      Men vi åkte till fjällen över nyår. Bilresa utan stopp. Självhushåll, enda inomhusbesöken var för att hämta skidutrustning. I liftköer/anläggning var det inte trängsel utan tydlig struktur. Ljuvligt med utomhusaktiviteter för hela familjen. 7 tv-spelsfria dagar för barnen. Vi besvärade inte sjukvården och vi höll avstånd.

      Jag ser inte att vi äventyrat umgänge med familjerna pga skidresan. Dilemmat med att våra familjer bor långt bort och att det är svårt att åka långt och umgås med dem utomhus består. Det sura i att jag en gång valt att flytta långt från mina föräldrar, det blir liksom extra tydligt av pandemins umgängesrestriktioner. De få gånger under 2020 som jag träffat mina föräldrar har de och min nuvarande familj hyrt varsina campingstugor och träffats ute.

      Med detta vill jag säga att vi alla måste anstränga oss att må bra och göra kloka val. Fundera över möjligheter och risker. Av omsorg om alla.

      • Hannah skriver:

        Men Malin, ni kan ju omöjligen vet i förväg om ni kommer belasta lokala sjukvården eller inte. Jag har vänner boendes i Östersund som avstår skidåkning helt och hållet denna säsong för att de inte vill hamna i en situation och skada sig och därmed belasta den egna regionala vården. Då åker ni upp och riskerar det istället.

      • Maria skriver:

        Brukar aldrig skriva kommentarer på bloggar. Men på närmsta skidort där jag bor var liftpersonal smittad. Hur många av de som åkt med säkert avstånd har han smittat som sen smittar vidare?
        /Maria

      • Sofia skriver:

        Problemet är ju inte att ni inte isolerat er och gjort vad ni kunde för att minska spridningen när ni kom fram. Problemet med en skidresa (för ja det är så jag tolkar att både Malin och Annie vistats i fjällen) är att man i förväg inte kan veta om den kommer vara olycksfri. Om vi alla som brukar åka till fjällen skulle sätta oss i våra bilar och åka upp finns risken att flera av oss skadar oss i backen. Får frakturer, hjärnskakningar etc och då belasta sjukvården med ytterligare personer som behöver akutvård. En herrans massa turister som ska in på sjukhus i mindre städer där sjukvården redan går på knäna pga covid och dessutom inte är dimensionerad för att även ta hand om oss.

        Nej, sitt hemma en stund till. Nu börjar vi se ljuset i tunneln. Var det verkligen nödvändigt med en skidresa? På vilket sätt gick det nöd på er utan skidåkning en vinter?

        //hälsningar från en som inte förstår sig på alla er som tycker att ”ni minsann sköter er i fjällen” och som också har sjukt tråkigt år.

      • Malin skriver:

        Mitt inlägg hamnade fel, ber om ursäkt för det. Det skulle vara kommentar till blogginlägget och inget annat.

        • Annie skriver:

          Håller helt med dig! Är i fjällen, själva i familjen,
          nu och har träffar färre människor än om vi varit hemma i stan. Det känns säkert att vistas här där vi är utomhus hela dagarna.Går inte att jämföra med att åka för att hälsa på någon …

          • Karin skriver:

            Men onödiga(!) resor ska(!) undvikas! Vad är så svårt? Jag tycker att ”onödigt” har fått en helt annan innebörd under den här pandemin… Alla behöver ta ansvar!

  • Linda skriver:

    Jag känner precis likadant. Var och en får ta sitt ansvar och göra avvägningar i sina val. Det känns dock orättvist och ledsamt när man är den som gjort valet att inte träffa sin familj medan andra roar sig.

  • Johanna skriver:

    Fin beskrivning! Exakt samma känslor hos mig.

  • Minna skriver:

    Exakt så ja!
    Det GÖR ont och man börjar nästan ifrågasätta varför man själv ska anstränga sig och göra uppoffringar när så många andra verkar tycka att det inte gäller dem.
    Stor eloge till dig som tar upp detta!
    Och kramar ❤️

  • Lina skriver:

    Samma här, inte träffat min familj på hela förra året. Varit gravid, fått barn… och jag längtar så efter min mamma och mina systrar. Avundsjukan håller på att riva sönder mig när jag ser alla som är uppe. Men NEJ det är inte värt det, för oss alla så fortsätter jag vänta. Vi är fler, tack för att du fick mig känna mig mindre ensam.

  • Sofia skriver:

    Jag mår rent ut sagt illa när jag läser om hur många kända personer reser runt som om allting var som vanligt och som om det inte fanns någon morgondag. Det sjuka är att på grund av att folk gör såhär, så finns det på riktigt ingen morgondag för en del av oss eller våra nära och kära.

    På gårdagens presskonferens uppskattades de döda i covid-19 till 60-70 personer per dag. Det betyder att vi lite löst räknat förlorar ca 1000 mormödrar, mammor, pappor, systrar och vänner var fjortonde dag om det fortsätter i denna takt. Utöver dessa personer är det tusen och åter tusen som får långtidscovid med (irreparabla?) skador på lungor, hjärta, lukt- och smak samt problem med huvudvärk, febertoppar och koncentration.

    Till er som lever som vanligt och blundar för pandemin: Fy skäms!
    Till er som är kändisar, influencers etc. och dessutom skyltar med ert egoistiska beteende: Gräv ner er någonstans!
    Till er som kämpar med att följa restriktionerna och som gör ert bästa: En stor kram!
    Och hatten av till Frida som har skinn nog på näsan att lyfta denna viktiga fråga!

    /Hälsningar från en som har skavsår bakom öronen dagligen av andningsskydden och som har spänningshuvudvärk av visiret och panik i bröstet över den skenande situationen.

  • Hannah skriver:

    WORD!

    Ingen kan tvinga någon att stanna hemma men de som inte gör det borde i alla fall ha vett att inte posta bilder och skryta om sin egoism. Jag fattar verkligen inte hur man ens kan tro att det är inspirerande för någon annan i nuläget.

  • Hilda skriver:

    Tack, för att du tar upp detta! ❤️ Blir så ledsen när jag ser alla bilder. Heja dig för att du vågar skriva om detta.

  • Maria skriver:

    Håller helt med! Vi stannade också hemma i år (eller, har gjort det sen mars) och jag önskar mer än allt annat åka upp till norr och hälsa på våra familjer – men vi gör det inte. Känns så jobbigt med alla som åker ändå och inte ens har familj där uppe.

  • Theres skriver:

    Din röst behövs mer än någonsin och du säger det så bra!

  • Lina skriver:

    Jag älskar att du använder din plattform med dessa brutalt ärliga och fina saker.
    Jag gråter då jag läser inlägget. Snart förlorar jag min morbror som likväl delar av min familj bor i min hemstad UÅ. Han fick gå in i isolering månader innan coronan slog till och nu får inte hela familjen vara med honom samtidigt när han tar sitt sista andetag

    Jag är trött på privilerade människor som använder sitt privilegium till att ta från oss alla andra.
    Den dagen jag använder antikroppar och att jag är frisk som ursäkt för att göra sånt alla andra inte gör så har jag förlorat mänskligt värde

    • Frida Ramstedt skriver:

      Tack! Jag förstår att jag sticker ut hakan och gör mig ovän med vissa branschkollegor nu, men att vara influencer handlar inte bara om att använda sin röst och möjlighet att påverka andra när det kommer till kommers.

      Såhär känner jag inför dem som chansar och reser trots att vi inte borde, och jag är uppenbarligen inte ensam.

      Ledsen att höra om din familjesituation. Hang in there.

    • Sofia skriver:

      Jag älskar din mening: ”Jag är trött på privilerade människor som använder sitt privilegium till att ta från oss alla andra.”

      Precis så är det. ????

  • Anette skriver:

    Stor igenkänning på det som du beskriver Frida. Jag börjar starkt ifrågasätta hur jag själv är funtad som suttit hemma hela året och oroat mig både för mina egna nära och för omvärlden på det stora hela när jag samtigt upplever att många andra verkar tadet med en axelryckning…Är det jag som överdriveroch begränsar mitt liv i onödan, ja man känner sig smått galen på kuppen.
    Jag tänker att samma personer uppförde sig helt annorlunda under våren medan de verkar helt oberörda nu när situationen är ännu sämre…

    Anette

    • Theres skriver:

      Precis samma tankar här. Överdriver vi? Näthandlar enbart mat och eventuella andra inköp som vi hämtar upp utanför affären osv. (detta kan man många gånger göra helt gratis, tex på vår Ica, Biltema, Hornbach…). Trots tvivel emellanåt kommer jag ständigt tillbaka till att isolering och distans är det enda rätta, inget är värt risken varken för mig eller andra eller sjukvården. Det känns som att jag stärks av att läsa alla fina kommentarer här.

  • Åsa skriver:

    Håller med, jag blir såååå frustrerad. Bra att du ger det en röst ????❤️. Mvh Åsa

  • Kristina skriver:

    Tack för att du skriver detta! När allas svar på varför de ändå åker är att ”resan är noga planerad och vi följer alla rekommendationer” blir jag helt matt. Men hur ska allmänheten egentligen veta vad som är en inte nödvändig resa när flera politiker och högt uppsatta ledare anser både resor till fjällen och solen som nödvändiga? Galet. Jag bor i Norge och har snart inte varit i Sverige på ett år. Frustrerande nog är det bara knappa två timmar till min familj, men en sträng gräns däremellan. Jag har en nyfödd bebis som min familj kanske inte får träffa förrän till sommaren, en mormor som börjar bli dement och en treåring som får sätta relationen till sin mormor och morfar på vänt. FaceTime i all ära, men det funkar inte för en treåring som vill leka och springa.

    Varma tankar från en annan som också har hemlängtan!

  • Eva skriver:

    Jag känner så med dig Frida, men jag måste ändå fråga varför du inte åker i sakta mak i egen bil och bor i eget boende och umgås utomhus med dina närmaste som inte är riskgrupp? Det råder inte ett nationellt reseförbud eller en nationell lockdown. Om ALLA tar ansvar (inga personalfester på Skistar tex…) och håller social distans kan man åka skidor och njuta av vintern, samtidigt som man inte eldar på pandemin.
    Vänliga hälsningar

    • Maria skriver:

      Fast oavsett barn eller ej i bilen så behöver man nog gå på tex toaletten under den 130mil långa resan. Hur gör du det utan att behöva stanna på en bensinmack tex?
      (Visst kan man väl göra sina behov i skogen men handen på hjärtat det är ju inte optimalt)

      Så länge vi åker hit o dit så flyttas smittan, ????????‍♀️

    • Sofia skriver:

      Är det inte bara så enkelt som att man kan följa rekommendationerna om att inte göra onödiga resor, även om det inte är lockdown? När blev en fjällresa nödvändig? Fjällen finns ju kvar när pandemin är över. Vårt hus i Åre stod tomt i jul, det kändes oerhört trist. Men rätt.
      Vänliga hälsningar
      Sofia

    • Frida Ramstedt skriver:

      Därför att min pappa är 70+ och därmed i riskgrupp, min faster som är 80+ likaså och min syster arbetar som läkare på NUS. Rekommendationen är ju att man inte ska umgås med människor man normalt inte träffar. Allra minst dem som är i riskgrupp eller dem som har samhällsviktiga jobb med risk att man smittar eller blir smittad – trots att man tror sig vara frisk.

      Visst skulle vi i teorin kunna köra drygt 130 mil (enkel väg) från Kungsbacka till Hemavan utan att stanna eller handla på resan, utan att träffa dem vi saknar – men jag känner inte att det skulle vara värt det eller vara helt riskfritt. Inte ens om vi så körde i väldigt låg hastighet, i mörkret och på de slingriga inlandsvägarna. Har du själv kört så långt någon gång utan att övernatta på vägen?

      • Eva skriver:

        Ja fast inte med barn i bilen, då behövs ett hotellstopp på vägen. Och hotellen är öppna, behöver betalande gäster för att inte gå i konkurs och de gör allt för att inte smittspridning ska ske. Eller vore det önskvärt att stänga alla hotell?

        Handla mat behöver man göra oavsett och gör självfallet med bevarad distans.

        Men visst är det tråkigt med äldre släktingar i riskgrupp som endast bör träffas utomhus, men att ses utomhus kanske är bättre än att inte ses alls? Och just nu bör man träffas utomhus ändå, även om de som ses inte tillhör någon riskgrupp.

        • Maria skriver:

          Fast det finns ju ytterligare en dimension till det hela. Säg att man vidtar alla försiktighetsåtgärder man kan, men så blir ändå släktingen sjuk i Covid-19. Var det värt det då?

          Jag vet att jag skulle känna att den resan inte var helt nödvändig i efterhand.

          Det ÄR jobbigt att säga nej till sina känslor just nu och inte träffa alla de man saknar, men jag tycker inte att det är värt att ta risken.

          Stor kram till alla som kämpar på där ute och gör så gott man kan! ❤

          • Eva skriver:

            Om man tar alla försiktighetsåtgärder man kan, dvs att endast träffas med stort avstånd utomhus och släktingen blir sjuk efter det, så skedde smittöverföringen på annat sätt.

            Så tråkigt att inte kunna krama om sina äldre släktingar och familjemedlemmar, men man får istället försöka att vara glad att man har dem i livet och kan prata med dem, i telefon eller utomhus med distans. Inte alla har ynnesten med äldre familjemedlemmar kvar.

    • Emma skriver:

      Det är ju just detta tankesätt som är problemet. En biltur från södra Sverige i sakta mak innebär många stopp längs vägen. Varje mack, affär, toalett och restaurang innebär en spridningsrisk åt två håll och sedan är smittovägarna ett faktum. Väl framme ska man även då äta på restauranger, handla på affärer etc. Dessutom är det tufft att enbart vara utomhus i norra Sverige under denna årstid och i synnerhet om de man ska träffa är äldre.

      • Eva skriver:

        Nej, det är inte problemet. Problemet är en pandemi i världen som sprider sig pga att människor inte håller distans till varandra.

        Att tanka bilen utomhus och betala med kort, att handla mat med avstånd, undvika restauranger och istället laga sin egen mat och att endast träffa gamla med stort avstånd utomhus är inte problemet.

        • Catharina skriver:

          Det finns ett problem till: vad händer om man krockar? Då behöver man kanske en plats på sjukhus? Kanske inte ens finns någon?

          Som vanligt kloka och fina inlägg från dig Frida!

          • Eva skriver:

            Ja, det kan såklart hända. Men, nu råder inte ett nationellt reseförbud eller en lockdown. Alltså får man resa under ansvar. Sen kan jag krocka med bilen i ett mer trafikerat Götaland också.

        • Emma skriver:

          Självklart är pandemin grundproblemet. Men detta flängande möjliggör en spridning. Alla håller inte avstånd, alla tvättar inte händerna, alla är inte friska bara för att de inte uppvisar symptom och alla vet inte hur de blev smittade trots att de gjort allting rätt. Den sista punkten kan ha att göra med att viruset blir luftburet i högre utsträckning i kallt klimat + torr inomhusmiljö. Nu har vi vaccinet inom räckhåll. Kan vi inte bara vänta in det innan vi reser? För allas skull…

          • Emma skriver:

            Till Eva 2: Titta på Finland, Norge och Island… Nej, jag förstår att du tycker att du har rätt. Tyvärr delar jag och många andra inte din uppfattning.

          • Eva skriver:

            Till Emma: Ja, men enligt många experter vore så inte fallet. Och de länder som i våras införde lockdowns lever inte heller ”som vanligt” nu. Kanske inte forum att diskutera epidemiologiska frågor… Jag vill bara belysa att det går att följa direktiv, vara ansvarsfull och ändå resa till ett annat landskap och njuta av den svenska vintern.

          • Emma skriver:

            Till Eva: ja, många experter är ju numera ense om att en kortare lockdown hade varit billigare både räknat i liv och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Om vi skulle få ner smittan hade vi ju kunnat leva nästan som vanligt sedan…

          • Eva skriver:

            Men OM man håller distans och umgås utomhus så sprider man inte viruset.

            Det verkar nästan som att tex den engelska modellen med lockdowns och reseförbud är vad som här önskas.

  • Carolina skriver:

    Bra och viktigt att du skriver om detta! Håller med och vi åker inte heller någonstans, fast vi såklart hade velat vi också..

  • Karin skriver:

    Tack för att du skriver detta! Du är en viktig och rakryggad motpol till andra influensers, kändisar, politiker m fl som inte följer rekommendationerna. Själva tackade vi nej till en liten nyårsmiddag men tyvärr känns det lite som om man blir uppfattad som tråkig mm. Nej, nu måste alla göra allt för att minska smittspridningen. Jag själv är självklart inte perfekt i alla avseenden vad gäller detta men försöker, väldigt många kan nog anstränga sig liiite mer.

  • Kristin skriver:

    Tack. Bitit mig i tungan flera gånger för att inte skriva sura kommentarer till influencers som reser från söder till norr och ändå låtsas att de bryr sig, om de som blivit sjuka, vårdpersonalen som är fullkomligt utarbetad, de som inte kan träffa familj. Men vad kan man vänta sig när inte ens statsministern följer sina egna råd?

  • Sofia skriver:

    Frida, jag gråter. Du sätter ord på mina känslor.
    Ett sår i mitt hjärta. Saknar mina föräldrar så oerhört mycket. Kan inte förstå ett vi inte har fått träffas på ett år. Försöker hålla skenet upp för mina barn, de saknar också men på ett annat sätt. Minstingen förstår inte, sträcker ut armarna mot mormor och morfar i mobilen.. Säger att hon vill kramas. Vi kommer att få kramas igen. Nu måste vi hålla i och hålla ut. Hade det varit vi unga som var i riskgrupp hade våra föräldrar gjort allt för att skydda oss.

  • Ulrika skriver:

    Så trösterikt att se att vi är fler som tänker och känner så. Jag överväger att ta paus från sociala medier eftersom det gör mig så arg och ledsen att se bilder från andras resor och trevliga tillställningar.

  • Maria skriver:

    Fy fan vad du är bra Frida! Vettig, vågar sticka ut hakan, visar dig sårbar, resonerar klokt … Jag lider så med dig när jag läser hur du saknar de dina, men jag försöker tro att detta ska ta slut och att vi alla kan leva lite mer normalt igen.

    Fortsätt att ha åsikter! Vi är MÅNGA som står bakom och som tycker du är helt suverän.

    Önskar dig en riktigt bra helg!

  • Lina skriver:

    Exakt så! Finns så många människor som åker uppåt för att kunna åka skidor, och dom ska såklart ”bara vara i sin stuga och hålla sig för sig själva…. Så jäkla själviskt och dumt!!!!

  • Sofia Ocklind Rastbäck skriver:

    Tack för att du satte ord på mina tankar och delade.

  • Linnea skriver:

    Jag känner igen mig så i det du skriver. Jag har haft svårt att gå in på Instagram nu över helgerna då det slutar med att jag är arg. Och så känner jag mig missunnsam. För jag förstår att man saknar familjen när man flyttat långt ifrån dem. Jag flyttade själv 50 mil ifrån min älskade familj. Och jag hade också velat spendera julhelgen med dem, i Västerbotten. Särskilt i år då jag strax efter jul påbörjade en cellgiftsbehandling. Men det är inte läge. Det är inte läge att resa i år, vare sig man nöjesreser eller hälsar på familj.

  • Helena skriver:

    Men du, om du rest, hade de då rest smittsäkert och isolerat dig i en stuga? Genomsnittlig skidåkare är knappast i fjällen för att träffa släktingar?

    • Anna skriver:

      Du kan aldrig resa helt riskfritt, även om det som riskerar hända är med låg risk. Att vara inne någonstans, affär, skiduthyrning, även biltankning utomhus, allt kan det bli en smittorisk åt båda håll när man tar på samma saker. Du kanske tänker till, men om personen framför eller bakom ej gör det, då kan du hamna med i smittkedjan och påverka. Tänker även att helt smittfritt är nog svårt i liftsystemen med. Det finns alltid risk för olyckor och påverkan på lokal vårdapparat (vilket är risk hemma med, men då i sitt hemlän). Sen om men blir sjuk, ta dig hem utan stopp vid matställe eller tankning låter inte som en fest i mina öron. Så även om riskerna är låga, är det värt det? Att smitta någon annan och påverka en sjukvård i ett annat län?

  • Kajsa skriver:

    Går inte riktigt ihop med att du precis sålt in i din upplevelsekalender spahotell över hela Sverige. Eller var vinnaren de som bodde i närheten? vem vet när detta tar slut

    • Ika skriver:

      Den planerades gissningsvis långt innan de skärpta restriktionerna som kom i slutet på december?

      Om vi alla bara kunde hålla ut tills vaccinet rullat ut istället för att försvara dumdristigt chansande. Förstår verkligen inte varför vissa har så brått och dessutom känner sig tvingade att skryta om det i sociala medier.

      • Tinatin skriver:

        Så kloka ord!

      • Kajsa skriver:

        Att inte hälsa på och åka långväga är väl det alla ansvarstagande kommentarer handlar om, och det har väl varit mer eller mindre en uppmaning att stanna i sitt närområde. Går inte ihop med att sälja hotellvistelser på hemsidan.

        • Anna skriver:

          Jag tyckte årets kalender var ett fint initiativ för att stötta hotell över hela landet. Man kan väl nyttja vinsten när vaccinet kommit? ????????

          • Kajsa skriver:

            Några av hotellerbjudandena gick ut redan den 30 juni och kanske har vi samma läge då trots vaccin. Finns inget ansvar här som säger att hotell ska räddas av vaddå följare som riskerar att bli sjuka om de rör sig runt i samhället.

  • Helena skriver:

    Jag hoppades så på att någon skulle säga något. Tack! Brottas dagligen med de här tankarna själv. Tror inte man förstår om man inte själv bort långt från de sina.

  • Lisa skriver:

    Jag har skrivit en rätt hård kommentar här för något år sen som handlade om klassperspektiv och konsumtion. Nu skäms jag lite för den för jag blir så himla varm i hjärtat av dina ord. Stort tack för att du tar ansvar och agerar solidariskt! Du lever som du lär och det är fantastiskt inspirerande.

  • Elin skriver:

    Så bra skrivet! ❤️

  • Lina skriver:

    Tack Frida för att du höjer rösten! Det är en fråga om medmänsklighet, och den höga smittspridningen drabbar många så fruktansvärt hårt, och på så olika sätt.

    Min pappa fick en cancerdiagnos i somras, och gick bort på julafton. Tror någon att jag och familjen sörjt för att ”julen inte blev som vanligt”? Nej, verkligen inte. Vi sörjer för att vi förlorat en familjemedlem, och för att det var besöksförbud på sjukhuset (pga tilltagande smittspridning) när det enda vi ville var att vara tillsammans. ❤️

  • Josefin skriver:

    Jag tror att skillnaden är att vi som åker till fjällen för nöjes skull inte har våra familjer där. Jag längtar ihjäl mig efter min familj som bara bor två timmar bort, men har inte träffat de på hela året. Att umgås med de jag annars bor ihop med i en stuga i fjällen 4-5 timmar i bil hemifrån med mycket tid ute i backen tycker iaf jag känns ok. Jobbar annars hemifrån, handlar all mat på nätet och umgås inte med andra när vi är hemma. Jag hoppas och tror att alla människor tar ansvar men tror också att just fjällen har varit räddningen för många familjer efter den här grå vintern.

    • Malin skriver:

      Exakt så! Instämmer till fullo. Fjällresan räddade jullovet och hösten.

      Viktigt att påpeka att orättvisorna i det här med ledigheter blir extra tydligt nu. Vi som kan ta ledigt när vi vill och den hårt prövade vårdpersonalen som verkligen behöver ledigt men inte får.

    • Karin skriver:

      Samma situation här. Vi hade möjlighet att åka till fjällen coronasäkert nu så vi gjorde det, bara vår familj. Men jag hade hellre åkt till familjen jag inte får träffa två timmar bort om det hade gått, och det är verkligen enormt smärtsamt att inte få träffa dem. Det känns trist att alla fjällresenärer ska klumpas ihop till en homogen grupp ”som inte bryr sig”. Jag skulle säga att jag och min man bryr oss avsevärt mycket mer än människorna som trängs i köpcentrumen och simhallen där hemma.

      • K skriver:

        Men vi är ju väldigt många som varken åker till fjällen eller trängs i köpcentrum och simhallar, eller åker till familjen långt bort, som helt enkelt håller oss hemma och utomhus i närområdet med barnen, eftersom det är vad rekommendationerna säger… Så det är ju också ett alternativ att göra så, faktiskt.

  • Linda skriver:

    Rakt in i verkligheten och hjärtat ♥️ Tack Frida!

  • Desirée skriver:

    Så bra att du tar upp detta! Det är första inlägget, som i alla fall jag sett, som belyser det.
    Jag kan verkligen känna igen mig; jag har min släkt i Norrland, och bl en farmor på 98 år där. Hon har inte träffat min 2-åring på över ett år… Senast kunde lillan ligga i hennes knä. Nu är det ju en helt liten person som springer runt, busar och sjunger.
    Jag har många ggr tänkt om farmor hinner träffa henne igen. Och förstås om lillan hinner se sin gammelfarmor.
    Farmor både dessutom ser och hör dåligt, så att facetima är inte direkt ett alternativ för oss.
    Vi postar mkt teckningar och små pyssel.
    Och jag har spelat in 2-åringens pratande och sjungande på en diktafon med hörlurar – och postat upp, för att farmor ska kunna höra tydligare.

    Ibland har tanken slagit mig nu för ett ögonblick…när andra åker till fjällen. Men jag vill inte ta den risken att smitta ngn. Eller bli smittad själv.
    Det är också mkt besvärligt om man själv blir sjuk där uppe. Det kan vara långt till sjukvård, för att inte tala om mkt mer begränsat. Och svårt att ta sig hem.
    Dessutom, som fler skriver, så är det en lång bilresa och man behöver stopp om man åker med små barn.

    Jag tänker på att det finns många i samma situation. Att vi verkligen får hålla ut. Även om det är tungt.
    Än en gång, så bra att du tar upp detta och skönt att höra alla andra i samma sits och som känner samma.

  • Sophia skriver:

    Tack! Tänk om alla verkligen, alltså verkligen, följde råden. Det vill säga, bara umgås med människor i samma hushåll (förutom arbete om det ej är möjligt att arbeta hemifrån), då skulle situationen se helt annorlunda ut. Jag önskar mer diskussion om vårdskulden. Om att du eller de du älskar kanske inte blir så sjuka av Covid-19, men du eller någon nära blir sjuk och behöver opereras. I Skåne klarar vi inte längre planerad kirurgi. Snart klarar vi inte heller cancerkirurgi. För att människor måste umgås. Jag vill inget hellre än umgås med mina barn och min man, men jobbar 16-17 timmars pass. Natt, dag, helg. Jag minns inte när jag var ledig 48 timmar i sträck senast. Och när detta är över, kommer jag då som intensivvårds- och narkosläkare orka beta av vårdskulden? Nej, jag kommer inte att göra det. Då kommer jag att prioritera min familj.

  • Nina skriver:

    Tack Frida för att du vågar ta upp det här!! Så bra skrivet❤️

  • AL skriver:

    Tack, jättebra skrivet. Jag bor uppe i norr och blir faktiskt jättearg när jag ser alla turister som kommer hit, både inhemska och utländska. Hur svårt kan det vara att förstå att vi är mitt i en pandemi? Stanna hemma tills detta är över, gör i princip ingenting utom det allra nödvändigaste. Jag har en dotter med funktionsnedsättning som älskar sin mormor över allt annat och hon har på grund av rådande situation inte kunnat träffa mormor på hela året trots att vi bor i samma stad… Bara vinka i fönstret eller från bilen eftersom hon inte förstår att man nu inte kan kramas och vara nära. Nu till jul gjorde vi ett undantag och den lyckan de båda kände går inte att ta miste på. ❤️

  • Sofie W skriver:

    Tack Frida för att du sätter ord på detta❤️

  • Marie skriver:

    Någon skriver att det är själviskt, men det finns också en sida som är lätt att glömma i diskussionen. Staten har inte valt att stänga ner skidanläggningarna, de kan då inte heller få bidrag för att överleva. De och alla kringliggande företag lever på turismen, det är turisterna som sätter mat på bordet i många familjer i tex Dalarna. Hur ska det gå för all dem om ingen kommer? Hade staten stängt och sagt ni får inte åka hade varit en sak, då hade jag räknat med att alla som lever på turismen hade fått ekonomisk hjälp. Men som det är nu, ska de överleva utan besök och bidrag?

    • Fia skriver:

      Fast det går ju bra att avstå sin resa men inte avboka den. Om man nu värnar om turismen. Kan säkert vara värt de förlorade pengarna med tanke på att man samtidigt kan rädda liv. Och näringsidkare. Så gjorde vi.

    • A. skriver:

      Hur många smittades när de åkte skidor i alperna i våras? Var det inte efter sportlovsresorna som smittan kom till Sverige på bred front från första början?

      • Sofia skriver:

        Skidanläggningarna har gjort väldigt mycket anpassningar, väldigt olika mot hur det brukar vara. Vi var i Idre över nyår och det kändes otroligt smittsäkert. Ingen after ski, hyrskidor levererade i stugan innan ankomst, vi tog med all mat vi behövde, så vi kunde helt undvika närkontakt med andra. Det var knappast i backar och spår som folk smittades på sportlovet. Jag har inget dåligt samvete för att vi åkte till fjällen. Vi jobbar hemma, handlar mat online, umgås inte med andra annat än utomhus och denna resa kunde vi göra på ett säkert sätt.

  • Anna skriver:

    Blir så matt när man hör folk säga ”vaddå det var inga problem att hålla avstånd i liftköerna”.

    Näää?

    Kanske för att majoriteten som brukar åka dit stannade hemma i år? Ringer ingen klocka för dessa Egon att deras smidiga fjälluppmevelse beror på att så många andra valde att avstå. ????

    • Sofia skriver:

      Så var det inte över nyår. Det var fullbelagt. Däremot var liftköerna strikt organiserade och därmed värdigt långa . För första gången har jag upplevt liftköer där folk inte försökte tränga sig fram. Mycket väntan men stor tacksamhet att kunna åka skidor. Däremot är det ju lämpligt att inte bege sig längre bort än att man kan köra hem i ett svep med matsäck i bilen om nu någon i sällskapet blir sjuk.

    • En annan Anna skriver:

      Jag har varit i fjällen nu för några dagar sedan. Hela familjen har antikroppar, men ändå tveksam till om det var rätt eller fel att åka. Hur som haver, jag vill bara ge min bild av liftköerna. Mitt intryck var att det var helt lugnt i backen och i köerna att hålla avstånd – inga problem alls. Men det finns andra ställen där det var problem, t ex toalett och grillplatser. Likaså i butikerna (även om man har den goda ambitionen att allt ska tas med hemifrån är det ändå lätt att glömma något och behöva kompletteringshandla). Så har man inte haft covid så skulle jag nog inte rekommendera fjällen tyvärr.

    • Lisa skriver:

      Nej? Det var inte därför. Det var för att alla anläggningar jobbat stenhårt för att sätta nya rutiner i liftar etc. Visst, en nedgång med 25% (är ungefärliga siffror jag hört) påverkar men det var inte anledningen. Staten har inte stängt ner skidorter eller anläggningar – så dessa har gjort enorma anpassningar. Har du varit där och sett det? Långa fållor så alla kan köa en och en, med avstånd. Sällskap som inte blandas i liftar. Etc. Anledningen är inte den du skriver.
      Har du satt dig in i det, eller känns det bara enkelt och skönt att vara ”matt” och prata om ”egon” osv?
      Inget i detta är svart-vitt. Det finns många gråskalor.

  • Josie skriver:

    Tack för detta, verkligen och från djupet av mitt hjärta. Och vad ledsen jag blir att du bor så långt från din familj. Jäkla pandemi som gör såhär med oss.

    Men vi är många som försöker leva efter restriktionerna (även om det känns som att merparten av Sverige åkte till fjällen över jul o nyår tack vare sociala medier).

    Och till er som reser på resor som inte är måsten (vilket är fhms rekommendation, att avstå om man inte måste) – det är fortfarande en risk att ni dels behöver sjukvård på annan plats än hemma, och dels att ni tar smittan med er. Det är osolidariskt mot vårdpersonalen som vädjar till alla att följa restriktionerna för att de ska orka med både covid, vaccinering och sedan en enorm vårdskuld. Och framförallt kan ni göra detta tack vare att många andra avstår – det är oerhört priviligerat.

    Tack Frida igen, mycket bra rutet.

  • Mia skriver:

    Tack för att du använder din röst på ett så bra sätt! Spot on! Jag är väldigt glad och tacksam för att du, som når så många, för fram detta viktiga budskap!

  • Marie skriver:

    Jag har många vänner som åker iväg på nöjesresor dessa dagar och är beredda att ta risken att bli smittade. Det jag inte lyckas få dem att förstå är att det troligtvis inte är deras liv som står på spel utan en medmänniskas. De spelar alltså och tar risker med andras liv som insats.

    Det gör så ont i mitt hjärta, varför gör de inte den kopplingen? Eller ännu värre, de ser bara till sitt och bryr sig inte om andras förluster.

  • Amy skriver:

    Exakt så känner jag med! Vem mer är det jag inte kommer att hinna krama hej då? Minns stora de gamla som vi inte kan FaceTime med? Kommer min lilla ens känna igen mormor och morfar?

    Jag har under hela året avbokat resor hem som jag hoppats på att få göra. Samtidigt så åker andra familjer med kompisar till fjällen. Blir så provocerad att jag vill gråta. För jag hade verkligen verkligen behövt få åka hem, till mitt sammanhang, för att orka och fylla på.

  • Linda skriver:

    Så tråkigt att du inte kan träffa din familj, förstår verkligen att du är ledsen över det. Dock önskar jag att vi alla kan vara lite snällare mot varandra. Jag tror det behövs extra mycket i dessa tider. Även om jag inte själv varit i fjällen så tänker jag inte automatiskt att de som varit där är egoistiska. Vem vet vilka uppoffringar de har gjort i pandemin, vilka kära de undviker att träffa, hur deras liv förändrats osv. Jag vill även tro att skidanläggningarna gör sitt yttersta för att säkra trygghet och säkerhet för de gäster som trots pandemin kommer, och som de så väl behöver. Så jag vill bara säga att jag tycker det är ledsamt att lägga skuld på andra, som vi inte känner eller vet något om. Stor kram och var rädda om er!

  • A skriver:

    Tack Frida som den sunda röst du ofta är i detta klimat! Tror din ovilja att pleasa andra och våga sticka ut hakan är stor del i din framgång.

  • Johanna B. skriver:

    Har också reagerat på att så många influencers har rest runt under julhelgen och postat bilder från sina upplevelser i tron att det ska inspirera mig. Jag blir bara deppig. Kanske ett tips till alla som har stora konton just nu. Tänk på mottagaren om du vill peppa eller deppa dina följare.

  • Paulina skriver:

    Känner med dig, har inte heller kunnat träffa min familj på väldigt länge och barnen längtar så efter mormor & morfar.

    Jag är så kluven när det kommer till fjällresor. Min morbror är med och driver en av Sveriges mindre anläggningar. Där finns inga after-ski osv, utan man är verkligen Där för fjällvistelsen. De drabbades extremt hårt av att förra året behöva stänga ner mitt i säsongen. Det har varit väldigt svårt för honom att förstå att tex ullared, Lekländer, simhallar osv fick hålla öppet men inte dom, där trängsel knappt inte existerar inte får hålla öppet. I år har de öppet men det har varit ca 1/4 gäster mot vad de brukar ha samma tid på året. De har fått lov att varsla medarbetare som arbetat där i alla år, som gjort allt och lite till för sina jobb. På små orter som dessa är anläggningarna de som betalar mat på borden hos invånarna. Min morbror är också en av de som drabbats av psykisk ohälsa under 2020, som följd av allt detta, han är ju långt ifrån ensam.
    Vi har varit dit rätt många gånger under året.
    Vi åker de 4 timmar vi har till vår stuga uppe där utan några stopp, köper mat från lokala affären via telefon, åker längdskidor och utför, beställer hemleverans från värdshuset osv. Träffar nästan inga alls förutom min familj som jag ju bor med annars också.
    De finns så många aspekter i allt detta.
    Men åh vad jag längtar efter min familj och att denna skit ska vara över.

  • Lisa skriver:

    Jag är lite förvånad över att så många är helt 100% emot alla som rest i någon mån under helgerna, liksom jag är över din direkta jämförelse ’jag kan inte resa till min familj = fel med andra som reser norrut (och troligen är själva där)”. Det går ju inte att direkt jämföra.
    Jag är jätteledsen att för första gången inte vara med någon familj eller släkt under jul, vilket det också är första gången mina barn får uppleva (äldsta är 13). Resa till släkten 25-40 mil, inte kunna bo hos föräldrar / släkt eller annan, inte kunna ses annat än utomhus (inte görbart med 25-40 mil enkel väg). Jag är sååå tacksam att vi kunde ta ett alternativ som är att resa till vår egen stuga i Jämtland. Flytta vår familjebubbla dit. Leva på samma sätt som hemma men där. Enligt restriktioner. Se hur företagare (alla idkare på orten inkl. skidanläggningen) ansträngt sig SÅ för att det ska funka tryggt, smittsäkert – och säkra alla arbetstillfällen på orten. En nedstängning hade varit en annan sak, då hade de fått ersättning (i allra flesta fall). Det är inte stängt. Faktiskt. I vintras (efter tidigt mars) åkte vi inte. För då var det FULL avrådan att resa längre än 2 timmar, pga att inte sprida smittan mellan områden (mm). Nu finns den överallt. Det är skillnad.
    Är så tacksam för våra tre veckor i vinterland, även om det inte var med någon annan – ingen familj, inga vänner. Kan stå för det till 100%.
    Och jo, det var influensers där. Det såg jag. Men jag såg också tusentals andra, där jag skulle säga att alla såg ödmjukt tacksamma ut, respektfulla. Yrkesgrupper inkluderat vårdpersonal, ekonomer, lärare, …, …., …. Gemene man. Alla med sina argument för och emot. Det är superbra med alla som avbokat, som förmodligen svarat nej på frågor som om de kan ta sig hem säkert om de skulle bli sjuka eller isolera sig / stanna kvar längre etc. Men alla som åkt behöver inte dras över en kam. Det sista vi behöver i det här är mer polarisering och tro att allt är svartvitt. Alla kämpar, alla har gjort och gör massor med uppoffringar. Det finns inget likhetstecken mellan fjällresa = bryr sig inte öht, har inte fattat pandemi, ego, etc. Jag tror den retoriken är farlig.

    Hoppas du snart får återse norr, och ännu mer familjen. Det är vi många som längtar efter <3

    • Johanna B. skriver:

      Res på era nöjesresor om ni känner att det är nödvändigt för er men snälla strunta i att posta bilder och stories på sociala medier där ni skryter om hur härligt ni det har det och hur utvilade ni är. Vad är syftet med detta skrävlande?

      Det är osolidariskt att resa på nöjesturer just nu.
      Det är osannolikt osolidariskt att dessutom posta bilder och jaga bekräftelse och likes för det.

    • Sofia skriver:

      Självklart är det bra att anpassningar har gjorts på orterna men det räcker inte. Om vi ska bli av med pandemin och kunna leva normalt så måste vi samla ihop oss nu och hålla ut nu. Vi blir vaccinerade under våren och sedan är det förhoppningsvis mycket lugnare. Är det verkligen hela världen att avstå en gång?

      Förstår att företagare i norr drabbas, men vet du att det gör företagare i söder också både i privat och offentlig sektor. Det är en pandemi och den styr oss just nu mer än vad vi styr den. Vi måste foga oss för att få stopp på det och rädda det som räddas kan. Att ffa influencers med stora plattformar åker från norr till söder etc under denna tid är väldigt ansvarslöst. Vi som håller ut blir irriterade och de som inte riktigt orkar hålla ut faller kanske för frestelsen.

      Det står dessutom ganska klart nu att viruset är oberäkneligt och sprids även där alla har hållit restriktionerna. Finns många exempel på det nu. Om tusentals människor delar liftar, restauranger, toaletter och sedan åker hem till orter i hela Sverige så sprids smittan i skolor, på affärer, hos tandläkaren, hos frisören och på gymmen sedan. Det kvittar om smittan redan är spridd i hela landet eftersom man hela tiden boostar den på detta sätt.

      IVA-platserna är på väg att ta slut, personalen orkar inte och det är brist på skyddsutrustning i flera sektorer. Våra förfäder drog ut i krig utan ens ordentliga ytterkläder vintertid. Är det för mycket begärt att vi en gång, en vinter, stannar hemma i vår vanliga miljö där vi dessutom inte saknar någonting alls. Det är inte hela världen att man inte går ha roligt hela tiden. Lite perspektiv och medmänsklighet kanske vore på sin plats!

      • Sofia skriver:

        Nu är det ju så att man inte får dela lift med andra, det är superstrikt i år. Så att lyckas bli smittad i backar och längdspår är ju en bedrift. Också mycket strikt i skiduthyrning mataffär osv. Så det går utmärkt att resa till fjällen med egen bil och sedan ha en trygg vistelse.

        • Sofia skriver:

          Inga nödvändiga resor ska göras, träffa inte personer du normalt inte träffar, gräns för maxantal överallt, belasta inte sjukvården, gör inga aktiviteter där du riskerar att skada dig och behöva vård (lång bilresa, utförsåkning mm) etc. Frågor på det?

          Sedan så är inte utomhusaktivitet magisk. Avståndet på 1,5-2 meter gäller fortfarande, så visst kan man bli smittad både i spår och backe. Och så behöver man äta, handla och använda toaletten utöver det. Naivt att tro att man helt kan undvika risken för att bli smittad om man befinner sig bland andra människor.

          • Lisa skriver:

            Svar på Sofia: 2021-01-11 KL. 21:56

            Nej inte ett dugg ledsen, vi tycker olika. Jag har andra perspektiv, eller samma till viss del (följa FHM) men också fler. Vi kommer inte mötas så det är strunt samma. Jag tycker däremot att hård ton och total oförståelse för andras tankar och argument är illa, i detta liksom i många andra områden. Det där svartvita (som jag tycker är både trångsynt och allmänt icke bidragande till samhället i allmänhet).
            Men jag förstår, och förstod nog direkt, att du är mer för striktare lockdown och hårdare tag än de som vi har uttalade i Sverige. Gör så du. Men i anklagande eller oförståelse mot andra är det svårt med den måttstocken.

          • Sofia skriver:

            Till Lisa: Lite av problematiken i Sverige har att göra med att folk lyssnat på FHM som har haft fel i de allra flesta uttalanden, prognoser etc som de hittills har gjort. För sena och för svaga åtgärder. Det har kostat nästan 10000 människor livet. Det är tråkigt att du blir ledsen för att du tycker att jag är hård i tonen, men det är hög tid för lite tuffare tag.

            Sverige har en väldigt avvikande pandemihantering än resten av världen och ändå tycker folk att det är så jobbigt att man måste köra sitt eget race lite grann. Det är inte läge för kryphål som passar mig (jag, jag, jag) just nu. Det är läge att hålla i och hålla ut och avstå saker för varandras skull.

          • Lisa skriver:

            Men vaddå ”frågor på det?”. Alltså. Vänligheten? Jag tror verkligen att attityder som vissa i detta kommentarsfält är risker i sig. Fy för världen som väntar efter detta när vi inte kan ha större perspektiv och förståelse eller ens vilja att sätta oss in i resonemang etc. Eller sätter oss på höga hästar och skammar runt omkring till de som agerar annorlunda. OCH faktiskt gör det enligt de riktlinjer som finns.
            För vet du – till exempel så finns det ingen officiell rekommendation kring att inte göra aktiviteter där man riskerar skada sig. Hur mycket man än lusläser på FHM så finns inte det. Och ja, det står att man ”noga ska tänka igenom om man ska genomföra icke nödvändiga resor” – men också att man ska resa på ett sätt som minimerar risken för smitta, och i första hand väljer ”att gå, att cykla eller åka bil.” Det nämns som exempel att tänka igenom om resan ”till fjällanläggningen eller till en semesterort där många människor träffas på samma plats är nödvändig.” och med det HUR man ska bete sig på ett ställe för att minimera risken. Det som t.ex skidanläggningar och alla andra näringsidkare jobbat så hårt för att anpassa. Vilket de har skyldighet till. Och det står ”Vid längre resor kan det innebära att du: undviker att träffa nya kontakter under resan och på resmålet, kan säkerställa att du kan isolera dig på ditt resmål eller ta dig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.”
            Många ”regler” här i kommentarerna är rent hittepå.
            Och det står att viktigast är hur man beter sig på resmålet, och om resmålet i sig är säkert. Det är ju det i princip alla rapporter från t.ex fjällvärlden de facto vittnat om. Det är intressant generellt att just Fjällen fått stå för coronaskammen denna gång. Är det Ullared nästa gång? Eller vänta, det har kanske redan varit. Du efterfrågar perspektiv och medmänsklighet. Det gör jag med.

            De flesta i Sverige följer ju just dessa officiella regler. Inte de egenpåhittade som används till exempel av sådana som vill ha en ännu striktare lockdown (kanske flera i detta kommentarsfält) eller dylikt.

            Jag vidhåller att det inte är svartvitt, och kommer fortsätta följa de rekommendationer vi har, i takt med att de ändras. Liksom de allra allra flesta, fjällresenärer inkluderat. Det är superviktigt, och det gör vi tillsammans.
            Det finns många bra sätt att bidra till det. Att skamma är inte ett av dem.

          • Sofia skriver:

            BARA nödvändiga resor ska det såklart stå!

        • Emma skriver:

          Varför har vi ens denna diskussion? Hur kan man diskutera nöjesresor när det sker med risk för andra människors liv och hälsa? Hur är det ens en issue? 9433 döda hittills och med ett visst eftersläp ligger vi på 10 000 nästa helg. Skärp er!

  • Malin skriver:

    Tack Frida för ditt vettiga inlägg!
    Det är otroligt många som reser till fjällen och rättfärdigar det på olika sätt. Men den aspekten som många helt och hållet verkar missa är vårdperspektivet. Läget inom sjukvården är som vi alla vet otroligt ansträngd och att då resa långt från sitt egna vårdupptagningsområde är besynnerligt korkat. Att anstränga vården där med ytterligare ett benbrott helt i onödan är egoistiskt till max.

  • Sanna skriver:

    Tack för att du tar ansvar ❤️

  • Mie skriver:

    Med familj långt bort känner jag helt igen mig.

    Det som förvånar mig mest är ändå att behandlingen av äldre det senaste året. Det känns som att man förväntar sig att 70 åringar och äldre ska stänga in sig ett helt år för att andra ska kunna leva som vanligt.

    Jag kan förstå dem som sätter sig själva i karantän för att åka och hälsa på äldre ensamma släktingar. Skulle tom kunna se det som en nödvändig resa. Däremot inte en ren semesterresa, från en vardag med betydligt mindre restriktioner än på andra håll i Europa.

  • Karin skriver:

    Till er som bara vägrar förstå att det går att åka till fjällen på ett smittsäkert sätt. Missunnsamheten strålar. Jag har också känt så. Till exempel mot de vars anhöriga inte är i riskgrupp så de har kunnat fortsätta umgås hela året, hitta på saker medan barnen är hos barnvakt. Men det var ju inte deras fel att vi inte kunde göra samma. Nu var det vår tur att komma iväg. Vi bor i en kranskommun till Stockholm. Hemma möter vi – utomhus – fler människor på en dag än vi gjorde på hela vår fjällvecka (spenderad i stugan, längdspåret och diverse snödrivor). Ska man hårddra det så minskade vi trängseln hemma genom att åka iväg. Men så klart så är det väl ingen av de som klagar på fjällresande som besöker affärer, hämtar paket, tankar bilen, köper restaurangmat, springer i elljusspåret, besöker lekpark/pulkabacke eller något där man riskerar att träffa en människa eller två? Och det är nog inte ni som fyller parkeringen utanför Ikea och Bauhaus (där är det alltid fullt men ingen känns vid att ha varit där).

  • Mirvis skriver:

    Visst är det otroligt. Och att man inte tänker p konsekvenserna när man väljer att åka trots rekommendationerna. I Norrland kan det ju vara många mil till närmsta sjukhus och personalen där växer inte på träd dem heller… men ändå tänker inte folk på detta utan bara på sin egen navel.

    Med vänlig hälsning, en legitimerad sjuksköterska som känner till verkligheten och som följer rekommendationerna

    • Edith skriver:

      Och med att det är långt till närmsta sjukhus i ”Norrland” menar du då området kring Gävle eller Kiruna?

  • Anna skriver:

    Tack Frida för dina ord som jag känner igen mig starkt i och håller med fullständigt om. Mina gamla föräldrar bor på en annan turistort, jag bor 40 mil ifrån. Jag och mina barn har träffat dem en ynka gång på ett år och hjärtat värker av längtan efter dem och efter min hembygd.
    I somras var det dit alla åkte och jag orkade till sist inte se alla bilder därifrån som folk la upp i sina flöden. Det kändes som hela Sverige var där, alla utom jag. Men vi avstod, vågade inte bo hemma hos mina föräldrar för att inte riskera något och allt precis allt, annat var totalt fullbokat. Kommunen där mina föräldrar bor har Sveriges högsta medelålder och det bor många äldre människor där. På sommaren tiodubblas befolkningen och mina föräldrar och många av deras vänner vågade sig inte ut någonstans i somras, inte ens för att ta en glass på sitt favoritställe de riktigt varma dagarna för där var så knökfullt med folk. Det gjorde så ont i mig att alla äldre bofasta mer eller mindre satt i husarrest medan alla andra bredde ut sig och njöt av den vackra naturen. Och alla som sa att de bara skulle bo i sin egen stuga och inte trängas någonstans, nog åkte de och handlade, tog en fika, gick till det lilla bageriet i byn, låg som packade sillar på stranden osv.
    Jag är så trött på all egoism som bara breder ut sig och som gör att det här eländet bara fortsätter. Hur svårt kan det vara att avstå en ynka sommar eller ett enda jullov från att flänga omkring kors och tvärs av hänsyn till sina medmänniskor? Det är bedrövligt hur folk beter sig, inget annat. Jag känner sorg när jag ser det. Men mest av allt längtar jag efter mamma och pappa.

    • Nina skriver:

      Det kunde varit jag som skrivit detta – undrar om vi har föräldrar på samma vackra plats! Har inte träffat mina 70+ föräldrar sedan julen 2019. Och i somras så var allt fullbokat såklart, sedan så ville vi inte köra 5 timmar även om man fick – annars brukar vi bo hos föräldrarna. Förstår och känner precis som du!

  • Sanna skriver:

    Kloka du, håll ut????

  • Anna skriver:

    Ett tips för alla bloggare och de som har sociala medier. Posta inga inlägg eller bilder från din resa/weekend/ fest.
    Dels för att vi har en pandemi, och det är dumt att berätta för ev tjuvar att du är bortrest!
    I dessa tider är det få följare som blir inspirerade av såna saker.

  • Lotta skriver:

    T
    Bra där Frida! Dax o använda vår konsumentmakt.Låt oss sluta använda länkar,rabattkoder o promotions hos alla influencers som lever i sin egen bubbla.Deras varumärke skadas.
    Så långt tänker de inte.

  • Lotta skriver:

    Tack för bra inlägg

  • Anna Voltaire skriver:

    Ja, alla förlorar verkligen på att vissa inte bryr sig om andra än sig själva. Vi har försöakat ALLT! Ställt in resor till USA för att hämta hem dottern i början av pandemin, semestern där vi skulle ta emot hennes värdfamilj, skidresa till fjällen och icke att förglömma alla söndagsmiddagar med familjen, mina sex barn, min bror och hans familj, vi sågs utomhus allihopa och drack glögg under en timma på julafton och skildes sedan åt. Mina vänner som är läkare på IVA kommer hem med blodiga sår på näsryggen, andra kollegor med skavsår i pannan och näsan efter visiren. Själv har jag drabbats av långtidscovid, smittad på mitt jobb som läkare på neurorehab…så jag blir jävligt förbannad när vissa tar sig friheter som vi andra aldrig skulle drömma om att ge oss själva. Jag hoppas bli frisk snart mer än 100 dagars feber önskar jag ingen. Jag kramade inte mina barn eller maken på SJU veckor och isolerade mig i ett rum för att inte smitta dem. JAG behöver återhämtning i soligt land med paraplydrinkar ihop med min familj men fan i helvette att jag skulle göra det om det skulle riskera att smitta någon annan med den här hemska sjukan. En gravid frisk 30 årig granne har proppar i hela lungorna och ska snart föda barn. DET är det verkliga problemet här, alla som inte dör men inte kan leva normalt och då är det inte fruktansvärt att gamla människor dött i ensamhet utan vård på sitt äldreboende eller omgivna av vårdpersonal i full rymddräkt med panik och ångest utan en hand att hålla i. Detta drabbar ALLA och då måste alla, även korkade politiker, influencers och vanligt folk förstå att det är allvar, det har varit det sedan i mars…hör och häpna!

    • Frida Ramstedt skriver:

      ❤️❤️❤️

      Jag vet inte vad jag ska skriva (för allt känns futtigt efter din kommentar) och alla andras feedback på mitt inlägg men jag kan verkligen känna med din frustration.

    • Emma skriver:

      Jag är också förbluffad över nonchalansen. Det är som att folk inte vill förstå hur otroligt sjuka de kan bli. Jag har en kompis som har lungkapacitet på 85% efter nio månader, två som fullständigt saknar luktsinne sedan i somras och flera som känner ett tryck över bröstet vid minsta ansträngning. Alla under 44 år. Alla pratar om gamlingar som om äldre människor inte är värda något. Och ändå är 70% av de som vårdas på IVA under 70 år enligt FHM. Otroligt!

  • Fanny skriver:

    Jag förstår längtar också till att kunna åka skidor och är både liite upprörd, och absolut avundsjuk, på de som åker nu. Det stämmer att det inte ”är förbjudet” att åka och att de som åkt dit uppger att det inte varit någon trängsel och att folk hållit bra avstånd. Men anledningen till varför det inte är trängsel är ju för att vi är väldigt många som har avstått att resa. Som också hade behövt få en paus och som också hade varit försiktiga väl på plats. Om alla tänkte på samma sätt som vissa kommenterar här gjort (köpt med sig egen mat, inte gå på restaurang på plats, varit ute) så hade det varit ganska trångt i både liftköer och backen. Även om jag som har haft covid och har anti-kroppar troligtvis hade kunnat resa ”säkert” för egen del, så känns det inte alls lämpligt, eller bra i magen, att resa till fjällen nu i vinter eftersom det kan bidra till ökad trängsel och därmed bidra till smittspridningen (inte att jag då skulle smitta ngn nu, mest att med fler folk på samma plats så blir det större risk för smittspridning).

  • Cattie skriver:

    Hej! Min dotter går i 6:an och ska alltså ej få distansundervisning. Har en 10-månaders här hemma, bonusbarn som kommer varannan vecka och föräldrar i riskgrupp. Inte alls sugen på att få smittan utan varit väldigt restriktiv och levt mer riskfritt än vad som rekommenderas. Jag förstår inte varför inte skolorna stängts ner nu under en månad och varför vi inte haft lockdown…..
    Det samma gäller vaccinet, kommer alla tänka solidariskt och vaccinera sig?
    Det handlar om BELASTNINGEN vi utsätter sjukvården för!!!! Människor går i bitar av arbetsbördan och är livrädda att det ska eskalera. VARFÖR tar folk inte sitt ansvar?? Nu har vi haft friheten att själva bestämma och fått rekommendationer. Slut på tramset nu och ge böter till de som beger sig ut på vift FÖR NÖJES SKULL! Tack för att du tar upp detta Frida, hoppas fler av dina kollegor höjer rösten!!!

  • Helen skriver:

  • stina skriver:

    Tack Frida ❤️

  • A skriver:

    Tack tack tack❤️ Äntligen en vettig motvikt till alla glada semesterbilder som fyller våra flöden. Vad var och en av oss gör för val nu spelar roll. Tycker vi alla ska använda våra scrolltummar nu och göra aktiva val, vilka personer och intryck vill vi ha i våra flöden, och vilka vill vi inte..?!

  • Linda skriver:

    Tack för ditt inlägg Frida????
    Jag förstår din känsla även om jag inte har min familj på långt håll. Min pappa är 66 år och multisjuk , mamma 66 år har kol och min man har typ 1 diabetes. Vi kan ses utomhus (inte så mycket just nu pga den ökade spridningen men i somras) på avstånd tack vare att vi bor nära ❤️
    Vi har varit hemma och arbetat hemma mestadels sen mars/april för att vi kan det.
    Träffat några av våra närmsta vänner. Jag känner att vi har verkligen gjort så gott vi har kunnat.
    Min son fick covid-19 förmodligen av någon i skolan i början av december men mår bra. Vi lyckades med att inte sprida smittan vidare till någon av oss andra i familjen (vad vi vet) och höll oss helt hemma den tiden.
    Mina barn vill inget hellre än att åka på skidsemester. De får bilder och filmer var och varannan dag av vänner (även vuxna) som åker och det gör ont när de kommer till mig med sina besvikna/ledsna ögon och frågar varför får/kan de åka men inte vi?!
    Idag började skolan. På distans för vår 15 åring och även för vår 12 åring. Så vi fortsätter sitta här hemma hela familjen nån månad till. Allt för att sjukvården ska få en någorlunda arbetsro och för att vi alla måste hjälpas åt och respektera varandra.
    Kämpa på och ta hand om er och än en gång tack för ett mycket klokt inlägg det gjorde mig lite starkare idag ????

  • Ami skriver:

    Vi som bor i Norge med barn har inte ens fysisk möjlighet att ta oss över gränsen och träffa våra kära. Det är omöjligt pga karantänregler och att vi måste jobba (omöjligt att jobba med små barn i karantän). Hade önskat att ännu fler i Sverige hade tänkt och gjort som du, så kanske vi på andra sidan gränsen kan besöka våra familjen igen i sommar när det är tryggare. Tack!

  • Hanna skriver:

    Fint, tack! Du gör många saker som sticker ut som kloka. Som norrländsk doktor med åldrade föräldrar känner jag starkt för detta.

  • Emelie skriver:

    I den lilla staden där jag bor retar sig många på just skidsemestrar också. Att de själva knör ihop sig på bergets djurpark, pulkabacke och grannstadens utomhusrink räknas icke. Inte heller att de handlar i butik eller strosar på stan (det är ju utomhus!). Kasta inte sten i glashus tycker jag. Om jag ska lita på att folkmyllret på dessa platser lever efter restriktionerna får De allt tro detsamma om de som bilar till en fjällstuga som de bor i själva en vecka. Missunnsamhet luktar det allt lite. MEN det skaver i mig också när en del vågar träffas och umgås och vi vänder på bergets parkering för det var anstormning.

  • Sandra skriver:

    Känner så mycket igen mig i det du skriver! Och fastän det är så fruktansvärt sorgligt att du och flera andra som kommenterat inte träffat släkt och vänner på hela året får det mig att känna mig mindre ensam. Heja alla som håller ut, håller avstånd och avstår saker de egentligen velat göra. Ni sparar liv, räddar någons pappa eller mormor, ni är så starka.

  • Helena skriver:

    Det är så svårt att överblicka konsekvenserna av våra val. Det är som att be piloter att läsa hastighetsskyltar på vägen när de flyger på 10000 m upp i luften. Vi dödliga är för långt ifrån skådeplatsen (dvs sjukhusen), sjukvårdpersonal behöver få vila de också. Vi tror inte att vi smittar men det gör vi hela tiden. Men det tar på nu, därför behövs en kraftsamling för att fler inte ska gå under. Det kommer en ny dag i morgon, gör om och gör rätt.

  • Katarina skriver:

    Alla ni som är så starkt anklagande för att andra inte håller sig till rekommendationerna, hur ser det ut för er? Följer ni WHOs rekommendationer om att röra på sig 150-300 minuter per vecka? Belastar ni skelettet tungt minst 2 gånger per vecka? Äter ni er frukt och grönt 500g per dag? Har ni slutat röka? Har ni minskat ert stillasittande? Har ni slutat äta skräp?

    Livsviktiga LÅNGT över den ”dödliga pandemi” (98% överlevnadschans) som pågår just nu. Tittar man på statistiken över de som dog förra året var det inte så många fler, ska bli intressant att se vilka grupper som minskat. Min gissning är att de 12 000 som dör (källa SCB) av rökning varje år har minskat och nu går under covid-19 istället. Även gruppen med fetma och viktrelaterade hjärt-kärlsjukdomar gissar jag kommer att ha flyttats till covid-19 gruppen.

    Att ta ansvar för sin egen hälsa och se till att röra på sig, äta bra och vara ute i naturen är det bästa sättet att bygga immunförsvar på och ett starkt immunförsvar är det enda som kommer att göra dig bättre utrustad för alla sjukdomar.

    Och för dig som direkt hoppar på tangenterna för att skriva att detta inte är viktigt just nu för nu måste vi bara överleva, det är ett väldigt kortsiktigt perspektiv. Den riktigt viktiga pandemin av ohälsa har vi levt i länge och den kryper tyvärr bara längre ner i åldrarna.

    Som sagt 98% (källa FoHM) av oss överlever detta virus, men ohälsan kommer skörda många offer i många år framöver.

    • Mie skriver:

      Förutsättningen för att man ska dö i Covid är väl att man har Covid, så jag förstår inte vad du menar med att överviktiga hjärtinfarktpatienter ska räknas som Covid-fall.

      Och även om många inte vill höra det. Människor som gör allting ”rätt” när det gäller hälsa kan också bli svårt sjuka. Tyvärr. Det är inget argument mot att leva hälsosamt, men för att vara ödmjuk för att vi inte kan styra allt. Naturen är fantastisk, men inte rättvis.

      • Katarina skriver:

        Både ja och nej, i Sverige räknas du som död i Covid om du dör inom 30dagar efter att du varit sjuk oavsett dödsorsak (källa FoHM). Det jag menar är att många av de som dött troligen hade dött i en annan sjukdom då de flesta (ja det finns undantag) har haft underliggande sjukdomar. Dessutom hade vi en stor underdödlighet 2019 (inte varit så låg sedan 70-talet) så andelen döda 2020 borde varit stor (vilket den också var ca 95′). Därav menar jag att det ska bli intressant att se hur många färre det är som enligt statistiken dött av hjärt-kärlsjukdom (som troligen dött ändå) nu kommer att vara klassade som dött av covid istället.

        Ja det har dött många människor, men det dör många människor varje år. Det verkar folk helt ha glömt? Och det ör väldigt många människor pga väldigt ohälsosam livvstil. Någont som regeringen för absolut ingenting åt. Det dör ca 12000 människor om året pga rökning, men vi fortsätter sälja tobak. Om regeringen värnar om folkhälsan, varför säljs det fortfarande? Det dör väldigt många pga stillasittande och övervikt, varför har vi inte mer idrott i skolan, varför säljer vi så mycket billigt skräp i matbutikerna?

        Nu har ju befolkningen helt accepterat att storebror ska bestämma över våra vanor, kan vi då se till att de börjar bestämma över vad/hur/när vi äter också så att vi på riktigt kan värna om folkhälsan.

    • Frida Ramstedt skriver:

      Jag vet inte om det var en fråga ställd till mig eller alla som skrivit men eftersom du frågar;
      – Hade ett årssnitt på 83 aktiva minuter per dag 2020 = 581 aktiva minuter/vecka
      – Promenerade i snitt 15 981 steg/ dag under 2020
      – Har ett BMI på 23,3
      – Röker inte
      – Äter frukt och grönsaker varje dag

      Är det okej att jag ändå blir (skamfyllt) ledsen och skriver ett ärligt inlägg om det när jag ser så många stora influencers hemmahörande i landets södra delar som åker norröver på skidsemester och postar bilder och inspirerar andra med hur härligt det är när jag och mina Norrländska vänner som kommer därifrån inte varit hemma på 1,5 år och budskapet ändå varit ganska tydligt från FHM; ”undvik icke nödvändiga resor just nu”.

      Jag bara undrar.

      Förlåt om jag har en tråkig ton, men jag tycker faktiskt att det du skriver i din kommentar skjuter ner det mitt blogginlägg urpsrungligen handlade om.

      • Katarina skriver:

        Nej det var inte bara riktat till dig, det är många i tråden som är upprörda över att folk inte följer rekommendationer. Min undrar är varför ingen(eller iallafall en för stor del) följer de rekommendationer som funnits i decennier?

        Min poäng är att om alla hade följt de rekommendationer som finns (och har funnits i decennier) om rörelse, kost och tobak så hade en stor del av de som dött i Covid troligen överlevt. Vi hade inte haft en så stor riskgrupp av lungsjuka, överviktiga, hjärt-kärlsjuka som vi har i Sverige idag. Att man blir äldre kan vi inte göra något åt, men att sköta sin egen hälsa kan vi påverka varje dag med våra egna beslut. Det är ingen anna som stoppar skräpet i munnen på oss eller håller oss fastspända i soffan.

        Det låter hemskt och barbariskt att säga högt och många blir säkert upprörda. Själv blir jag upprörd över att så många belastar vår sjukvård dagligen (och har gjort längre än denna sk. pandemi) på grund av att de inte sköter sin egen hälsa.

  • Johanna H. skriver:

    Sen på bollen här men vill verkligen skriva och tacka dig för att du lyfter den här uppenbart känsliga frågan. Antalet kommentarer visar ju hur angeläget det är att vi vågar ifrågasätta.

    Jag har själv blivit illa berörd av influencers som rest under pandemin och är tacksam för att du vågar ta ställning för var du står.

    Tänker också att argumenten för att man inte ska uttala sig om andras resor om man inte sköter sig perfekt själv säger en hel del. Är samma med miljön och klimatet. Klaga inte på Influencers ohållbara livsstil och kampanjer om du inte lever perfekt själv….

    Pepp till alla som gör sitt bästa.

  • Anna skriver:

    TACK för att du vågar (för det krävs mod att skriva ett sådant här inlägg). TACK för att du är så bra på att formulera dig. TACK för att du gör skillnad. Du inspirerar genom att alltid stå så ärligt stadigt.
    …och jag blir påmind om varför din blogg är den enda jag prioriterar att fortsätta läsa år efter år sen jag kom in i småbarnskarusellen.

  • Pernilla skriver:

    Heja dig Frida, jag tycker också det är osmakligt att vika ut sin härliga fjällresa på sociala medier när andra inom tex vården fått sommarsemester, jul och nyår indragen för att rädda liv. Om du själv inte har vettat förstå att det inte är lämpligt att åka i dessa tider borde man göra som Dan Eliasson – hålls tyst till dess man blir påkommen. Till och med han hade vett att förstå just det.

  • Katarina skriver:

    T A C K ! Så blottande, fint och välformulerat – samtidigt så ”spot on”. <3

  • Eva skriver:

    Jag tycker att det här är jättesvårt. Min man är läkare på IVA och var helt slutkörd vid jul, julledigheten kortades dessutom ner med 4 dagar mot vad som var beviljat sedan tidigare. Han kände att han behövde komma hemifrån en stund för att kunna komma ner i varv. Han pratade om behovet av att koppla av, vara utomhus mm för att få ordentlig återhämtning för att orka arbeta igen efter nyår. Han har kollegor som gråter på jobbet, själv glömmer han saker han aldrig skulle glömma i vanliga fall, är trött och känner att han inte räcker till. Är det då en nödvändig resa om vi har möjlighet att åka med egen bil till eget boende om vi skulle åka uppåt på exempelvis sportlovet? Vi tycker att det är en nödvändig resa, om han ens har möjlighet att vara ledig, för att han ska kunna orka med resten av våren. Jag undrar verkligen då jag upplever att jag får kritik för att jag ens tänker i de här banorna.

    • Sofia skriver:

      Jag hoppas verkligen att din man får den återhämtning han behöver. Det är stor skillnad på att vara utarbetad och behöva åka till fjällen för att ladda batterierna för att man krängt kläder, smink och pizzadeg på internet eller för att man har jobbat dygnet runt med att rädda människoliv på ett sjukhus. Just sayin’. Tror inte det är ert resande som alla här syftar på utan de aningslösa influensornas nöjesturer som sticker i ögonen.

  • ToiniVeitonen skriver:

    Sent om sider ska syndaren vakna. Missade att det kommenterats på min debattartikel som egentligen endast syftade till att balansera all kritik, rätt eller fel, mot lägstaprisupphandlingar. https://ladydahmer.com/

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.