Annons

Up & coming: @sarita.arte

Instagram kan vara en fantastisk plats. Via en story postad av min lokala Röda-Korset-loppis hittade jag till konstnären @sarita.arte som just nu verkar befinna sig i Kungsbacka av alla ställen. Sarita Wallengren är född i Montreal, har studerat konst i Stockholm och bor nu i Sörmland, i ett hus ritat av Gert Wingård, där hon skapar de mest fantastiska konstverk av bl a näver. Aktuell med en utställning på vintersalongen i Nacka Konsthall. Kolla in hennes fina instagramkonto för mer, där hon också säljer några alster under taggen #artistsupportpledge #sustainableart @sarita.arte
Foto: bilder lånade från instagram @sarita.arte

Kategorier:

Kommentarer

 • Elisabeth skriver:

  Det må vara vackert, bara inte folk blir inspirerade i dessa tider då vi behöver tänka oss för. Näver är ett ändligt material, som dessutom fyller en livsfunktion för björken. Det hör m.a.o. bäst hemma i skogen.

  • Denice skriver:

   Näverslöjd är ju inte direkt någon nyhet, ser detta mer som ett sätt att utveckla klassisk svensk hemslöjd till konst.
   Så förstår inte kritiken.

  • Frida skriver:

   Hej Elisabeth. På vilket sätt menar du att näver är en ändlig resurs? Den finns ju inte i ”begränsat antal” som olja, naturgas, stenkol och uran. Man kan ju plantera björkar i oändlighet och om nävern tas rätt lever trädet vidare (vissa tar den från träd som ändå ska gallras / avverkas) men förklara gärna mer hur du tänker. Intressant att få fler perspektiv på frågan.

   Jag skulle säga att Näver är förnybar, nedbrytbar och behöver dessutom inte konserveras för att bibehålla sin karaktär så det är väl ett väldigt hållbart material förutsatt att den tas på ett ansvarsfullt sätt?

 • D skriver:

  Fantastiskt vackert och fint, men jag hajade samtidigt till.. på liknande sätt (tror jag) som i kommentaren ovan. Inte att björken/träd tillhör ”ändliga material” som olja etc. Däremot ser även jag tyvärr också framför mig att folk börjar springa runt i skogen och karva näver på ”fel” sätt. (Precis som de som borrar hål i träden för att få sav, men som inte gör det på rätt sätt, bryr sig om att plugga igen hålen etc.) Med det sagt menar jag inte att allt ansvar vilar på dig, men jag tycker att du ofta brukar ge lite olika perspektiv och råd. Och här kan du hjälpa till och ”påminna” om att göra rätt i själva inlägget, utan att det behöver bli en pekpinne eller negativt. Just nu är det även många ”nybörjare” som hittat ut i skog och mark.. 🙂

  • Elisabeth skriver:

   Exakt så tänkte jag, när jag skrev. Många har nog dessvärre inte koll på hur man tar näver utan att skada björken (och då är det ju ändligt, om björken dör). De som sysslar med näverslöjd sedan ”gammalt” lever oftast nära naturen och har koll på hur man gör och tar heller inte mer än vad som krävs. Viktigt också att prata m markägaren (blir ju inte vackert precis). Bäst kanske för den som får för sig att prova ”slöjda” att ta näver som finns på marken, alt. från en vindfälle. Man får ju anta att folk blir inspirerade när de ser det som läggs ut, vilket man får förmoda är tanken. Nog om detta.

 • Ulrika skriver:

  Vår allemansrätt är fantastisk!
  Men: Du får inte ta kvistar, grenar, näver, bark, löv, ollon, nötter eller kåda från växande träd.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej! Jag förstår inte kommentarerna till detta inlägg. Jag visar en konstnärs verk som jag tycker är vackra och berättar att det går att köpa. Ingenstans uppmuntrar jag till att andra ska göra likadana alster. Det är inte ett DIY inlägg. Jag utgår från att hon har markägarens tillstånd och tar nävern ansvarsfullt från de träd som flakas.

   Om någon är sugen på näverslöjd kanske det också är värt att nämna att man kan köpa näver som är färdigberedd av proffs så slipper man omaket. Näver ser inte ut som på bilden om man bara tar det av träden. Det krävs en hel del jobb för att kunna tygla det så ingen tror att det bara är att gå och plocka 🙂

 • Nina skriver:

  Tanken med inlägget var väl att tipsa om en konstnär, inte att uppmana alla läsare att börja tillverka saker av näver (vilket inte är särskilt lätt ens, tycker jag…:P )

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej! Precis, tack! Jag menade detta som ett tips om en konstnär på G inte ett DIY.

  • Johanna skriver:

   Ha ha ja det är verkligen högt och lågt här! ???????????? Höga tankar om att vanliga lekmän ska kunna göra samma konstverk som en skolad konstnär och låga tankar om att samma person inte ska ha vanligt sunt förnuft kring skogen. Inte lätt inte!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.