Annons

Tulpanen som tidsmarkör?


Kanske är det svårt att förstå den oerhört exotiska känslan i en bukett långstjälkade franska tulpaner, om man inte själv har växt upp på en liten ort där man köpte snittblommor på mataffären?
Om man inte har levt ett halvt liv, utan att ens veta om att de existerade?
Om det inte dröjde tills man blev vuxen med fast inkomst innan man bekantade sig med och började unna sig konceptet ”fredagsblommor”.
Men ganska snabbt fick lära sig vilket ovett det är att köpa blommor som har skickats med flygfrakt (eller lastbil) över halva Europa. Och sedan dess knappt vågar köpa några alls.

Då kanske det inte är så konstigt att den frasiga tulpanbuketten har blivit en symbol.
Inte bara för säsongsskiftet, utan också för den resa man varit med om.
I tid och i rum.

Från att ”Tulpanens dag” möjligen var något man läste om på Konsums handtextade butiksskyltar, till en högtidsdag som nu står förtryckt i almanackan och uppmärksammas överdådigt i sociala medier – som om den vore en självklarhet. För alla.

Kategorier:

Kommentarer

 • Nathalie skriver:

  Tänk då när man kom från småstad åkte till storstad och flyttade tillbaka till små stad!
  Saknar de exotiska blommorna!

 • Tove skriver:

  Just tulpaner odlas enormt mycket i Sverige, från Malmö i söder till Sundsvall i norr (tror det fanns en odling i Umeå tidigare också?). Men även om svenska tulpaner är klart bättre än importerade rosor ur klimatsynpunkt är det klart att det är en svår industri. Det är rent nöje, och så förgängligt.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Absolut, Hällnäs handelsträdgård finns fortfarande kvar även om de fokuserar på kryddor och gurkor nu. Jag menar mer symboliskt, att de mer ”ovanliga” tulpansorterna, för mig som är uppväxt i Holmsund med då 10 00 invånare och (på den tiden) en florist som inte direkt skulle kvala in som välsorterad med dagens mått mätt – har blivit något jag förknippar med min egen resa från att dussinodlade Konsum-tulpaner med klena stjälkar som såldes i plastkostym vare norm – till bekantskapen med mer exotiska sorter (de på bilden är importerade) invirat i vackert papper hos den dyra floristen på Avenyn. Via att snittblommor överlag, oavsett sort, varit Big no no för oss influencers att visa på bild under en ganska lång tid. Partihallarna här i Göteborg säljer f.ö. en hel del vackra sorter från både lokala och utländska odlare bl a Holland.

   • Tove skriver:

    Ja, jag förstår hur du menar. Jag är själv uppvuxen i en blomstergrossistfamilj, med egna odlingar (även av tulpaner) så har sett industrin förändras enormt mycket genom åren. Eucalyptus t.ex. såldes knappt för åtta år sedan, nu importeras det i mängder för att sättas i varenda bukett…

    Önskar dig en fin helg!

    • SaraF skriver:

     Ja eller så finns det nästan en liten (kultur)klassymbolik i det hela. Dels att köpa snittblommor som det är, men också att göra det regelbundet och dessutom de mer exotiska sorterna.

     Jag känner igen mig. Kan knappt minnas att vi ens hade de där trötta små konsumtulpanerna hemma, fast det hade vi säkert. Idag bor jag i Köpenhamn och har bokstavligen en florist på varje hörn. Danskarna verkar tänka annorlunda än hemma i Sverige och dessutom är det litet billigare (kanske lägre moms?). Någonstans är det väl den ultimata lyxen, du köper en liten upplevelse bara för att den är vacker. Sen försvinner den. Långt borta från vårt tänk om hållbar inredning egentligen. Men så får det vara för njutningen ibland.

     idag har mina fredagsbuketter också blivit en markör för att tiden faktiskt går när hemmajobbsdagarna bara smälter ihop.

 • Lina Åberg skriver:

  Tack för att du använder din plattform på ett så bra sätt

 • Johanna skriver:

  ..klokt, inspirerande och genomtänkt som alltid????????

 • Maria skriver:

  Hej!
  Får man fråga vad du har för snygg tröja på bilden?☺️
  Tulpanerna är ju såklart snygga de oxå????

 • Också Holmsunsbördig skriver:

  Vilka flashbacks du bjöd på. De handtextade skyltarna på orange papper utanför Konsum på Himmelska fridens torg i lilla Holmsund och Kents Lill-Ica ???? Minns en pytteliten blomsterbutik i en källare (hette de Öbergs blommor?) men annars var det väl Buketten i Umeå som var närmst om det skulle köpas något med avancerat.

  • Frida skriver:

   Ja! Ölunds blommor tror jag det var, eller är. De finns fortfarande kvar i samma lilla källarlokal. Jag minns hur andaktsfullt det var när man fick följa med mamma dit och kika in i den lilla blomsterkylen. Om någon fyllde jämnt 🙂 Kan inte minnas att vi någonsin köpte en bukett snittblommor hem till oss själva. Bara till andra när de fyllde år.

 • Emeli skriver:

  Kommer från ett ganska litet samhälle och jag tror nog att vi stack ut lite. Vi hade två blomsteraffärer i samhället och vi köpte blommor inte allt för sällan. Båda mina föräldrar är mycket mer förtjusta i snittblommor än i krukväxter, så vi hade ganska ofta fredags buketter. Rejäla sådana med mycket färg! Ibland fick jag välja en egen. Oh vilken lyxkänsla! Och lite ångest, det gällde ju att det blev bra.
  Älskar fortfarande doften i blomsteraffärer, åtminstone sådana som inte förstör doften med allehanda doftljus som gör att jag få vända i dörren.
  Tyvärr så har mataffärerna och stora kedjor som blomsterlandet konkurrerat ut många minde blomsteraffärer. Väldigt tråkigt!

 • Marie skriver:

  Så inspirerande! Kom gärna ihåg även den frilandsodlade tulpanens dag – 15 maj 🙂

  ”Snittblomsodlare i Sverige firar Tulpanens Dag den 15 maj, för att hylla alla frilandsodlade tulpaner som blommar som mest i mitten på maj.

  Följ #tulpanensdag15maj för att se underbara tulpaner och aktiviteter hos föreningens medlemmar.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.