Annons

Vet du mer om mina änglar?


Jag är så glad för mitt senaste tillskott av juldekorationer. Jag har haft span på de här änglarna i flera år och har gett upp många budgivningar som skenat iväg, inte minst eftersom jag ville ha två. Men så för några veckor sedan vann jag äntligen en auktion och nu står här ett patinerat par och håller i varsitt ljus hemma hos oss. Det är väl egentligen art deco – men eftersom vi bor i ett nybyggt radhus får de tillsvidare tjänstgöra som julljusstakar.

Har noterat att de brukar dyka upp under lite olika namn och sökkriterier. Till exempel; Carl-Einar Borgström, Ystad Metall, Stjärnmetall, Gnosjö Metall och Hyltans Metall. De senare tillverkar dem tydligen än. Här kostar det 390 kr att beställa ett nytt par i sandgjuten brons. Insåg jag… efter att jag budat hem dessa för några kronor mer. Nåväl. De är patinerade och fina. Jag är nöjd. Men jag har fortfarande inte blivit klok på dess historia. Är det kanske någon av er läsare som vet mer om dem?

Kategorier:

Kommentarer

 • Josefin skriver:

  Väldigt fina krukor också!

  Har du patinerat dem själv eller vart har du köpt dem?

  • Frida skriver:

   Tack! Det är vanliga terracottakrukor som blivit gamla. En av dem (den minsta) är från mina föräldrars hem och den stora köpte jag från Inspirera Blommor som fanns vid Lysholmen i Särö innan det huset renoverades. Nu ligger den butiken vid Hemköp i Särö (om du bor i närheten av Kungsbacka).

 • M.A skriver:

  Så fina! Har även sett dem i brons på Bukowskis men även där står det ”troligen” från Ystad Metall. Inte ens de verkar veta vem som tillverkat dem.

 • Britta skriver:

  Vilka jättefina änglar! ????
  Småländskt hantverk förstås!????

 • Anna skriver:

  Men oj vilka fina! Du kanske kan slå in dem så de kan ligga med i årets julklappsspel? Kram!

 • Monnah skriver:

  Jag har sedan jag blev intresserad av släktforskning skickat iväg frågor om ursprung och historia av både det ena och det andra. Nu mejlade jag till Hyltans direkt eftersom jag också tycker de där änglarna är så himla fina. Fortfarande är inte historien helt förklarad, men jag känner mig lite mer upplyst (haha). Här är svaret:

  Hej Monica,
  Vi har tillverkat dessa i ca 30 år. Modellen fanns hos min farmor och farfar som startade gjuteriet 1926.
  Jag vet att de brukade dela ut dessa änglar till förskolebarn, kanske redan på 40-talet.

  Min tillverkning är helt baserad på hantverk, och de är inte massproducerade.

  Mvh
  Håkan Abrahamsson
  Hyltans Metall, Gnosjö

  • Karin skriver:

   Vad roligt! Jag har en likadan men i mässing. Det står Hyltan Gnosjö under min. 🙂

  • Frida Ramstedt skriver:

   Men TACK för din research! Så fint att de gavs till förskolebarn också. Vilken grej!

 • Maria Davidsson skriver:

  Åh, sådana underbara ljusstakar fick jag som barn. Min farfar bodde i Hyltan, precis granne med fabriken som tillverkar dem!

 • Lisa skriver:

  De är underbara! Var har du hittat så smala ljus som passar i?

 • Petra skriver:

  Dessa är så otroligt fina! Jag har några exakt likadana, också köpta på aktion, men de är nästan alldeles svarta. Alltså de har fått lite väl mycket patina så det passerat gränsen från att vara lite charmigt till att de inte ser så fräscha ut mer.

  Finns det något skonsamt sätt att putsa upp patinerat tenn på?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.