Annons

Trendspaning: Hyra en gran?

Kan julgranen vara en ohållbar tradition? En norm vi inte ens ifrågasätter, bara för att den är 100% naturlig och organisk. Även om det tar emot att medge (på grund av myset) så måste det väl ändå betraktas som rätt resurskrävande att såga ner ett träd (som i genomsnitt krävt mellan 8-10 år på sig att växa till 240 cm) bara för att ta in det som pynt i 1-2 veckor? Numera går det visserligen att få tag på KRAV-märkta granar från mer hållbara odlingar – men vad skulle hända om vi även förändrade en så enkel sak som julgransfoten. Och vårt mindset?

Via Trendensers Facebookgrupp fick jag höra talas om finska Vuokrapuu. Hyrgranar på nätet. Samma fenomen finns i USA, Storbritannien och Nederländerna. Där är det vanligt att leasa granar med rötter, som sedan kan återplanteras och växa till skog. Transportkostnaden är rimligen samma som för en levande gran som sedan åker till återvinningen – men här med vinningen att trädet får leva vidare istället. Ställer man vår tradition mot perspektivet att 3 av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll brukar köpa en julgran så kan man ändå fundera. Blir detta version 2.0 även i Sverige? Eller åtminstone något som får oss att reflektera lite.


Foto: Vuokrapuu

Kategorier:

Kommentarer

 • Therese Ericson skriver:

  I Karlskrona finns en trädgårdshandel som hyrt ut julgranar ngt år. De hyrs i kruka och lämnas tillbaka sen tar de hand om dem under året och man kan få hyra sin gran igen året efter (eller ngn annan) Smart och väldigt populärt!

 • Skogs-dottern skriver:

  Har reagerat på företag som påstår att granodlingar är bra för miljön. Man ska komma ihåg att under ungskogsfasen har en gran lika mycket transpiration som fotosyntes (släpper alltså ut koldioxid i atmosfären). Det är först när träden blivit större än traditionella julgranar (som ryms i ett hus) och skogen blivit ett slutet trädbestånd som kolbindningen tar fart.

  • Madeleine skriver:

   Är du säker? Jag har fått uppfattningen att den kolbindning som växter bidrar med är det kol de binder i uppbyggnaden av sina rötter, samt växtens del ovan mark. Men det kanske finns en annan sorts kolbindning som växter gör (förutom uppbyggnaden av växten själv) som jag missat?

 • Therese skriver:

  Så lurt! Jeg begynte å google etter det her i Oslo, men det ser ikke ut som det er mulig her enda. Skal spørre på hagesenteret når jeg kjøper årets tre- kanskje man kan påvirke litt og vise at det finnes interesse for det? Takk for tips 🙂

 • Anna skriver:

  Så snart jag bor i hus kommer jag plantera en liten gran i trädgården att ta in varje jul! Tycker det är resursslöseri att hugga ner och kasta.

 • Lisa skriver:

  Till er som tror att ni kan ha samma gran varje år och återbruka. En gran växer mellan 3-5 dm per år…
  Köp gallrade granar av föreningar istället, granar som ändå ska tas bort.
  Och sänk era krav på en Kalle Anka-gran.
  Föreningar brukar få dessa granar gratis, så det är en win win-situation.
  Om granen skulle tas in på rot, så känns det som en dyr hantering att transportera ut dom till skogen igen och plantera? Eller menar ni att de ändå ska slängas? Till det behövs stora masiner, både för att göra hål och att lyfta i dom.
  Så köp gallrade granar av en förening och njut av doften.
  Vill man göra något åt klimatavtrycket är det väl bättre att sluta köpa snittblommor?

  • stina skriver:

   Håller med, det är så bra! Vi brukar hugga egen och då tar man absolut en som ändå ska gallras bort. Fattar såklart att alla inte har den möjligheten, men superbra och viktigt grej att tänka på om man kan!

  • Johanna skriver:

   Bra tänkt med gallrade granar! Har inte ens tänkt tanken ???????? Ska kolla om det finns där jag bor.

   • Lisa skriver:

    Lions, scouterna och idrottsföreningar brukar ha. <3
    Inte så täta eller smala som en odlad gran, men luktar underbart! 🙂

 • Soffan skriver:

  En liten parantes bara men har aldrig haft en gran inne kortare än 4 veckor, känns som de blivit lite av en trendgrej, hoppas på motsatt trend snart! Hugger man en gran, släpar hem den och fixar till den så bidrar det nog till att man vill ha den länge, kanske ska göra det besvärligare för folk o köpa gran? Haha.

  Sen är jag inne på ovanstående spår, finns ju oerhört många granar som gallras ut, så där har vi som land stora julgransmöjligheter.

 • AK skriver:

  Detta var anledningen till att vi i år köpte en plastgran och en liten flaska med eterisk granolja. Känns mer hållbart att köpa en gran som vi kommer ha x antal år än att köpa en gran som inredning i ett antal dagar.

  • Jonas Rudberg skriver:

   Förstår att det ”känns” mer hållbart, men om X:et (som i antal år) är mindre än cirka 15 så blir den samlade klimat- och miljöeffekten större med plastgran. Kontra-intuitivt, men sant.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.