Annons

7 december – Dagens lucka i Upplevelsekalendern


Dagens lucka presenteras i stolt samarbete med Stora Hotellet i Umeå. Ett av Norrlands mest anrika hotell. Här hörs historiens vågskvalp med inslag från en saltstänkt tid då väderbitet sjöfolk och skeppsbyggare mötte societet och kunglighet.Det var här, på Umeås stadshotell, som mötet mellan dessa två världar tog plats.

I vinstpotten ligger en natt i juniorsvit på Stora Hotellet för två (2) personer, värde ca. 3 200 kr. Här bor du mitt i Umeås centrum, ett stenkast från den vackra Umeälven och dess strandpromenad.





Stora Hotellet renoverades av Stylt trampoli och återinvigdes 2014, och har sedan dess fått ny vind i seglen som stadens sjömanshus. Hotellet har fått många fina utmärkelser och bakom husets port väntar en unik upplevelse. Kuriosa: Här bodde jag när jag gifte mig med min man 2011!

Frågor:
– Vad hette den förste innehavaren av Stora Hotellet, som höll hov på hotellet i 18 år och som med sin generositet och genuinitet var en länk mellan sjömanshuset och det festklädda hotellet?
– Stora Hotellets rum har namn som ”Äventyr”, ”Mystik” och ”Längtan”. Om du fick döpa ditt eget hotellrum, vilket namn skulle det bli, och varför?
Motivera kort i kommentarsfältet nedan.


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD.
Grattis till Madeleine som svarade 2020-12-07 KL. 11:44

*Tävlingen pågår tom 8/12 kl. 10.00 Vinnaren utses av en jury från Stora Hotellet i Umeå. Deras beslut kan ej överklagas. Vinstskatt betalas och redovisas av vinnaren samt medverkande arrangör/hotell. Ett presentkort ligger i potten.

Kategorier:

Kommentarer

  • Anna skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Gryning – det är min bästa tid på dygnet, en tid då dagen väntar på mig full av möjligheter.

  • Cornelia skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. Norrsken – finns det något vackrare, häftigare och mer underbart än ett norrsken som uppenbarar sig en stjärnklar, krispig kväll långt bort från stadens ljus.

  • Märta skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Drömmen – för jag kom in på en utbildning i Umeå för 50 år sedan och har alltid ångrat mig för att jag inte tog chansen att få uppleva björkarnas stad Umeå.

  • Erika skriver:

    Gotthard Zetterberg
    Jag skulle döpa rummet till Skogsgläntan, för jag älskar skogen. Lugnet, doften, tystnaden..

  • Madeleine skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Harmoni – Då vårt komplicerade samhälle, oron och vardagens stress utgör en fara för vår inre balans hade rummet ”Harmoni” kunnat bidra med ett ökat välbefinnande och ett inre lugn.

  • Sara skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Barndomen – mina farföräldrar drev detta hotell under mitten av 1900-talet. Jag har faktiskt aldrig varit där men har hört så mycket berättelser, vore häftigt att se hur det ser ut idag ????
    Farfar lever än men är vid hög ålder och pga corona blir det nog svårt att ta med honom dit tyvärr. Tror verkligen han skulle uppskatta mina berättelser och bilder från besöket dock ????

  • Alexandra skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Lugn – Eftersom det framförallt är det jag är ute efter med att bo på hotell. Att i lugn och ro kunna ro om sig själv eller någon annan, att vara lugn med att inte behöva ta hand och matlagning och städning, att ge sig själv den kärleken och omtanken

  • Jeanette R skriver:

    Gotthard Zetterberg
    Förtjusning – kan man blir annat än förtjust i dessa miljöer?

  • Maria skriver:

    Gotthard Zetterberg

    Magi – för att det är magiskt vad en avkopplande helg på hotell, med god mat och bästa sällskapet, kan göra för själen

  • Louise Krabbe skriver:

    Gotthard Zetterberg
    Just nu känns Coronapaus som ett bra namn…men kanske inte så kul. Bergskristallen däremot låter flärdfullt, lyxigt, och avslappnande. Där hade jag gärna bott en natt för att samtidigt kunna hälsa på dotter och svärson som studerar i Umeå. För oss i Skåne är det låångt borta….

  • Johanna skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. ”Dröm” – För dess många innebörder: Ett rum som innehållsmässigt skulle vara drömlikt, ett rum där drömmar skapas och går i uppfyllelse, och ett rum där de bästa av drömmar dröms om natten.

  • Cecilia skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Björken, då Umeå är björkarnas stad. Det roliga är att båda mina föräldrar kommer därifrån och när jag växte upp så utvecklade jag en allergi mot just björk, men som tur bor vi i Stockholm idag.

  • Sofie skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Måste väl finnas ett rum som heter ”kärlek”? för att vara kär är den bästa känslan och vi behöver mer kärlek mellan varandra i dessa tyvärr ibland bistra tider

  • Jenny skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Ett rum som heter ”omtanke” med mjuk matta, en omfamnande fåtälj pch strinande regndusch skulle jag vilja bo i.

  • Annica Mårtensson skriver:

    1. Gotthard Zetterberg.
    2. Snåttra. En jakt efter guldet på myren. Total avkoppling.

  • 1. Gotthard Zetterberg
    2. Jag skulle döpt det till Gotthard – och inrett det som en tidsresa och berättelse om hans historia. Från expeditionen till Grönland, genom hans arbetsliv, till hans arbete med hotellet.

  • Sanna skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. Mitt rum skulle jag döpa till ”Inspiration”, då vi alla behöver lite inspiration när vardagen tycks stå still (eller när man brottas med ett viktigt beslut). I ett inspirationsrum skulle man kunna placera ett mini bibliotek med inspirerande böcker och magasin. I rummet skulle det även finnas konst på väggarna och inspirerande citat tillsammans med en härlig utsikt.

    Kram Sanna

  • Maria Lindelöf skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Rimfrost skulle rummet heta då det är bland det vackraste naturen ger oss. Rummet skulle inredas svalt nordiskt och med naturliga inslag för värme.

  • Ulrika skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. Tidvatten – Oavsett vilka äventyr som upplevs på haven är tidvattnet konstant och fascinationen kring tidvattnets cykler väcker nyfikenhet än idag. Månens dragningskraft är stor och man kan ju hoppas att den smittar av sig lite när man checkar in på hotellrummet med sin käresta.

  • Karin skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Mitt rum får heta Morgongåva. Så känns det att vakna upp i detta vackra rum. Som en gåva.

  • Eva skriver:

    Gotthard Zetterberg
    Jag skulle döpa rummet till ”Morgondis” för det är en magisk upplevelse.

  • Ulrika Berglund skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Frihet! För att det är det bästa jag vet????????

  • Alexandra skriver:

    Gotthard Zetterberg
    ”Fantasi” hade jag döpt rummet till för fantasi är underbart och kan ta dig vart som helst, när som helst och hur som helst.

  • Marie skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. ”Björkallén” Med tanke på hotellets placering i Umeå och den välkomnande känslan som en allé av just björkar kan ge, precis så som en hotellvistelse ska vara.

  • Henrika skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Livskraft. Det är vad jag vill hämta ur en resa till Umeå och hotellet.

  • Susanne Ågren skriver:

    Gotthard Zetterberg
    Horisonten ! för det väcker nyfikenheten med en lust att sträva framåt

  • Katarina Lindahl skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. ”Närhet” – representerar Umeå som stad att allt finns omkring en samt att finner en intimitet till varandra när man befinner sig på stora hotellet

  • Josefine Törnqvist skriver:

    ???????? ???????????????????? ????????????

    Gotthard Zetterberg

    Stjärnfall – för att när man ser ett stjärnfall får man önska sig något! Min önskan, förutom en lyxig hotellvistelse, är att få besöka Umeå och äta middag på Gotthards!

    ???????? ???????????????????? ????????????

  • Sarah Hedman skriver:

    1.Gotthard Zetterberg 2.Snäckan och inreda efter det temat:)

  • Emma skriver:

    Gotthards Zetterberg.
    Jag skulle döpa ett rum till dröm, för vem tycker inte att det är en dröm att bo på hotell? Och på stora hotellets mystik och den fantastiska miljö som finns så kan man inte annat än drömma sig bort till en underbar båt, med allt vad det innebär.

  • Malin Forsberg skriver:

    Gotthard Zetterberg
    Jag skulle kalla rummet ”Vila”, hotellrum har en sån avslappnande atmosfär och när man lägger sig i sängen, med härliga lakan, börjar man redan se fram mot hotellfrukosten

  • David Hällgren skriver:

    1. Han hette Gotthard Zetterberg.

    2. Mitt namnval skulle bli ”Andrum”, eftersom hotell enligt mig ofta symboliserar just det… Synonymer till ordet andrum som nämns är bl.a andningspaus och återhämtning. Precis det jag letar efter på ett hotell.

  • Maria skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Mitt rum skulle heta ”Eftertanke”. Ett rum för eftertanke är något vi alla letar efter bortom vardagen.

  • Amanda skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Mitt val av namn skulle vara ”Romantik”, då Stora hotellet är ett fantastiskt ställe att ta hand om varandra och bara njuta av livet.

  • Cissan skriver:

    1. Gotthard Zetterberg.
    2. Jag skulle döpa rummet till TILLIT – när jag bor på hotell vill jag lämna mig själv i hotellets vård och kunna lita på att allt de gör för mej är bästa möjliga.

  • Annelie Palmqvist skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. ”Relax”… för att det är precis det man oftast vill ha när man bor på hotell.

  • Erika skriver:

    1.Gotthard Zetterberg
    2. Jag skulle döpa rummet till ”Sinnlighet” och då skulle rummet ha textilier som det känns bra att stryka handen över, dofta gott av doftljus/aromalampa, ha en belysning som gör att en vill njuta av sitt hotellrum samt ett magiskt badkar i vilket en kunde ta långa bad med badbomberna som, så klar, finns tillgängliga på rummet.

  • Hanna skriver:

    1) Gotthard Zetterberg.
    2) Drömmar – för att i drömmarnas värld så är ingenting omöjligt!

  • Elin Ö skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Passion- för med passion kan klara det mesta och att hitta någon hobby eller ett jobb som man verkligen brinner för gör mig lycklig.

  • Britta markstedt skriver:

    Gotthard Zetterberg

    Mitt förslag är Hamnen. Att komma hem till.

  • Maria skriver:

    -Åh,Björkarnas stad! Längtar alltid till Umeå och nu extra då vår dotter som bott söderut kommer att flytta dit!
    1) Gotthard Zetterberg var först

    2) Norrsken
    Tänker att hur mkt sjöfararen än färdades och upplevde måste väl ändå ”Norrsken” vara det
    vackraste att se när de kom hem till Umeå.

  • Elin skriver:

    Gotthard Zetterberg.

    Mitt rum skulle heta ”Njutningen” för det beskriver hur det är att bo på ett så fint hotell och vad hela livet borde fyllt av!

  • Åsa Briggert skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Havsbris
    Doften och ljudet från havet ger ro i själen

  • Josefine Larsson Torri skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. Norrsken, att få se ett norrsken är magiskt och ännu mer romantiskt tillsammans med den man älskar. Att få checka in i ett rum som heter norrsken och belysningen speglar hade varit helt magiskt vackert tillsammans med en god vän eller den man älskar allra mest. Och sedan få vakna upp och avnjuta en fantastik frukostbuffe.

  • Ida Karltorp skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Harmoni- det var det första jag tänkte på när jag såg bilderna och så är det väl det vi alla vill uppleva, både på hotell och i livet.

  • Erik Wennberg skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. Önskan – tänk att få önska sig något riktigt fint, precis vad man vill. Även om det kanske bara är i fantasin. Just nu önskar jag att jag och min fru fick njuta av en härlig middag på Gotthards krog och tillbringa natten i ett mysigt rum på Stora hotellet. Det önskar jag mig 🙂

  • Anna L skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    Magi

    Vi behöver alla pausa vardagen för att fånga magiska minnesvärda stunder

  • Veronica skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. I would call the room ”Favolosa” =)

  • Ann-Sofie Vikström skriver:

    1) Gotthard Zetterberg
    2) om jag fick övernatta i ett hotellrum som heter Flärd så skulle jag bli överlycklig. För vad är inte en hotellnatt om inte flärd, lyx och som en bubblande champagne-sky? Att få vila sin utschasade lekamen i krispiga lakan, mjuka bolster för att sedan borra ner tårna i en mjuk matta, åh det om nåt är väl en grogrund för lite dekadent flärd. Poff! Hörde ni korken?

  • Pontus Lundström skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Drömmen. Och göra temat för rummet abstrakt och spännande. Möjligheterna är oändliga!

  • Olivia skriver:

    1. Gotthard Zetterberg.
    2. Högmod. Ett rum med eeeeextra allt. Högmod må var en dödssynd men ska man sova en härlig natt på hotell känner man väl sig lite kaxig och ödmjukheten kan man ta en annan dag 🙂

  • Lisa M skriver:

    Gotthard Zetterberg
    Återhämtning- med extra skön säng, ett badkar och en liten bastu på rummet. Ultimat återhämtning utan att lämna hotellrummet!

  • Hanna skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. Gröna rummet. Grön är min färg, som skänker lugn, betyder hälsa och säkerhet och som för tankarna till hållbarhet, eko och naturligt.

  • Emma skriver:

    – Gotthard Zetterberg

    – Hemma. För att komma till Umeå är att komma hem

  • Linda skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. Stillhet
    På hotell är det liv och rörelse, människor och möten.
    Klirrande glas, musik, skratt och prat.
    Utanför är det gatuliv. Motorljud, sus och dus.
    Inne på rummet är det lugnt och stilla. Och helt underbart.

  • Anette skriver:

    1 Gotthard Zetterberg
    2 Stillsam.
    Havet kan vara lugnt och stillsamt, även en fläkt av stillsamhet och ro i själen av att få landa och njuta av ert fina hotell.

  • Pierre S skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. Lyckorus

    Det är inte så ofta man befinner sig i det. Tänk vilken lyckokänsla! Bo i ett rum omgiven av det!

  • Fanny Jäderfeldt skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Om jag fick designa ett eget rum skulle det heta underlandet och inspireras av Alice i underlandet där det skulle finnas mycket att se och göra samtidigt som den härliga stämningen från en saga får upplevas.

  • Emma T skriver:

    Gotthard Zetterberg

    Hade jag fått skapa ett eget hotellrum hade det hetat ”omtanke” och där hade alla de där små gesterna funnits som gör att man känner sig omhändertagen. Kuddar i olika storlekar, två täcken att välja på beroende på om man fryser eller är en varm-sovare. En extra stor tekopp. Ett doftljus…

  • Mikaela Moberg skriver:

    Gotthard Zetterberg.
    ????????????Vid skapandet av mitt hotellrum hade jag döpt det till ”Skymning”. Detta för att när den stressiga, fartfyllda dagen saktar ner, kommer den bästa tiden när skymningen sänker sig & vi kan andas ut & bara vila. Njuta av lugnet, det eller de man tycker om & och få gömma sig lite i mjuka duntäcken samtidigt som man ser mörkret sänka sig över Björkarnas stad????????????

  • Marika skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Uma
    Ett rum för livsnjutare.

  • Hillevi Blomster skriver:

    1. Gotthard Zetterberg

    2. Blomster.
    Ett ord som gör människor glada, det har jag fått erfara många gånger. Det skapar trivsel och passar väl in på ett vackert hotellrum!

  • Ida Löfqvist skriver:

    1. Gotthard Zetterberg.

    2. Om jag fick namnge mitt eget hotellrum på Stora Hotellet så skulle jag kalla det Utsikten. Stilenligt passar det fint med de andra namnen och det klingar även vackert ihop med hotellets historia och sjömansanknytningen!

  • Marina Åkerlund bergström skriver:

    GOTTHARD SETTERBERG. Om jag fick välja namn på ett rum skulle jag välja Kärleken då jag själv valde att bo på Stora hotellet en nyårsafton med min kärlek där vi firade vår första nyårsafton med en liten säng o delade dubbeltäcke. Många har nog fått uppleva kärlek genom tiderna i detta hotell.

  • Rebecka skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2 Bris – för anspelningen till både stadens och hotellets historia, och för att en bris kan vara både en frisk fläkt eller en vilsam vind.

  • Julia skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Spraka – tycker att ljus och eld kopplas till mys och lugn.

  • Richard Lundström skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Skymning, påminner om de trevliga kvällarna man spenderat kring älven. Speglar även den vackra miljö som finns inne på stora hotellet.

  • Jennifer Englund skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Ikigai – som betyder meningen att finnas till på japanska. Om det inte passar för utformningen av rummet kan jag även tänka mig ”bejaka”, ”egensinnighet”, ”eftertanke” eller mitt favoritord ”förnöjsamhet”. Fantastiska ord allihop är väl värda att reflektera över i dagens samhälle.

  • Marika Kalén skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Nuet. Ett namn som dels inspirerar till där du är nu men också speglar att det är nu livet pågår. Om vi bara tittar framåt och bakåt så missar vi ofta där vi just befinner oss i nuet.

  • Linda skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Jag skulle döpa rummet till njutning. Njutning att få komma bort, njutning att äta god mat, njutning att krypa ner under frasiga hotell lakan på kvällen, njutning att äta en god, uppdukad frukost i lugn och ro!

  • Li skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Lugnet skulle rummet få heta. För känslan som kommer när hotellrumsdörren stängs bakom en, man har kommit hem men man är fortfarande borta.

    • Lovisa skriver:

      1. Gotthard Zetterberg
      2. Nyfikenhet – eftersom det är en av människans bästa egenskaper som driver oss framåt och som hjälper oss att utforska världen och andra människor. Nyfikenhet är ordet som först dyker upp när jag läser om hotellets historia och tänker på vad som måste ha präglat en sjöfarares världsbild.

  • Mathilda skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Midnattssol – för att den ljusa sommartiden, dag som natt, är det bästa med bästa med att bo i Norrland.

  • Christina Paulsson skriver:

    1) Gotthard Zetterberg

    2) Paus
    En lyxig paus i vardagen tycker jag ett vackert och behagligt hotellrum verkligen står för.

    Hoppas på vinst då jag så många gånger tänkt jag velat besöka Umeå. Ta tåget dit och få en ”paus” från Stockholm och uppleva Norrland vore ju väldigt härligt.

  • Julia skriver:

    – Gotthard Zetterberg

    – Skatten.
    Någonting som sjöfararna i sina vidskepliga, mystiska äventyr hade en passionerad längtan efter. En dröm om Frihet.

    En dröm om frihet som även kan appliceras på tex två småbarnsföräldrar som drömmer om en natt utan barn. Vilken skatt 🙂

  • Linnea skriver:

    1. Gotthard Zetterberg.
    2. Förväntan- denna härliga känsla när jag planerar inför en efterlängtad semester. Eller barnen som kan prata i flera veckor innan inför något mysigt/roligt de ser fram emot. Senaste året har jag tappat bort den känslan i all osäkerthet över framtiden. Men advent genom barnens ögon alla roliga steg inför jul (hänga stjärna, välja gran, baka, öppna kalendern…) får mig att minnas vikten av förväntan.

  • Britta skriver:

    Den karismatiske och populäre Gotthard Zetterberg var hotelldirektör och drev hotellet ifrån år 1895. ????‍????
    Jag skulle vilja döpa rummet till ”Månsken”
    ???? för att månsken representerar så fantastiskt mycket för oss alla , bland annat äventyr, mystik och längtan.
    Hoppas på tur!????

  • Julia skriver:

    1. Gotthard Zetterberg
    2. Flöde – tack vare den vackra älven utanför som identifierar Umeå

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.