Annons

Ögonövningen 20-20-20

Synergonomi. Det är ett begrepp som jag personligen har blivit mer och mer intresserad av ju mer jag lärt mig om ljussättning. Som ju är en konst och en hel vetenskap, på samma gång. När vi pratar om inredning hamnar fokus så lätt på vad vi vill ska synas, inte på hur vi ska må. Men belysningen har väldigt stor betydelse både för hur vi uppfattar vår omgivning – och vår hälsa. Dåligt ljus kan både göra det vackra svårare att se och skapa spänningshuvudvärk, irritation och depression.

Om vi bortser från fysiska föremål för en stund och fokuserar på vår blick så tenderar vår generation att låsa den på väldigt korta avstånd under långa stunder numera – eftersom vi sitter så mycket framför datorskärmar och mobiler. Men precis som man behöver ändra arbetsställning under en dag för att undvika belastningsskador är det bra om vi också kommer ihåg att variera blicken då och då. Jag skrev precis en artikel till Norska Dagens Näringsliv på det här temat men tänkte att jag delar tipset även här för er som inte prenumererar på den tidningen. För kanske är det en ögonövning som är bra för dig att göra, just precis nu. Har du hört talas om 20-20-20? Minnesregeln är;

Var 20:e minut
Titta 20 meter bort
I minst 20 sekunder

Kategorier:

Kommentarer

 • Emma T skriver:

  På tal om ljus; måste tipsa om filosofiska rummets senaste avsnitt som handlar om ljus. P1, finns bland poddar…

 • Åsa skriver:

  Jättebra. Så enkelt, så verksamt. Lite mer kött på benen från optikern:
  Håll avstånd!
  Om du sitter vid en stationär dator är det viktigt att inte ha skärmen för nära. En bra tumregel är att ha skärmen på minst en armlängds avstånd. Det är också vilsammare om ögat får titta aningen nedåt, så ha skärmen så långt ner du kan.
  Den här regeln gäller egentligen allt som du tittar på; mobil, padda, tidning och liknande. Håll inte för nära! Ju närmare desto mer ansträngande för ögonen.

  Flirta!
  Glöm inte att blink. När du ser på skärmen blir blinkfrekvensen lägre och det kan ge besvär som grusiga och torra ögon. Vissa får svidiga ögon som kan rinna ibland. Försök komma ihåg att blinka ordentligt emellanåt.

 • Anna-Maria skriver:

  Ah bra tips! Aldrig hört förr men det ska jag göra i fortsättningen!

 • Lena skriver:

  Bra tips!!!! Tycker så mycket om att det inte behöver vara ytligt för att man gillar inredning. Hur ljuset påverkar oss. För hur vi mår. Nu i november tänker man ju också verkligen på ljuset, eller bristen på ljus! Hur ljuskällor i rummet, många, gör det mysigt. Även nyss kommit på att jag inte tyckte om en bordslampa jag hade i fönstret. Flyttade den på annan plats o köpte en sån där gammaldags glödlampa o nu så vackert varmt ljus så både inifrån o utifrån ett helt annat vackert fönster! Vi flyttade till stan för ett år sedan, till en vindslägenhet. Nu helt plötsligt så trivs alla växter! Här flödar ju ljuset! Innan dog dom, men nu när jag sätter sticklingar så bara växer det så det knakar, så jag får för MYCKET växter som jag ger bort till andras glädje! Tack för fin blogg! // Lena i Jönköping

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.