Annons

Local hero: Snöblomman från Watt & Veke

Inlägget är reklam för Watt & Veke

Vi närmar oss advent och det börjar bli dags att hänga upp julbelysningen i våra fönster. En modern klassiker som seglat upp de senaste åren är svenska Watt & Vekes populära stjärna Snöblomman som kopierats otaliga gånger av andra. I det här inlägget får du lära dig mer om historiken bakom denna nutida adventsklassiker.

Idén till Snöblomman började med en bröllopsinbjudan. Monika Lindström (Watt & Vekes grundare) fick inbjudan till en vigsel med posten och kuvertet var tillverkat i ett halvgenomskinligt, smörpappersliknande material. Monika blev förtjust i känslan och började fundera på vad man kunde göra med detta vackra papper och kom på idén att göra en ny slags adventsstjärna. Hon tog med sin inbjudan till företagets fabrik i Indien och tillsammans med leverantörerna där började jakten på att hitta ett liknande papper för att tillverka pappersstjärnor med. Att hitta rätt papper och hela designprocessen tog flera år innan de hittade rätt.

Stjärnans design lekte de sig fram till genom att de testade att vika och fästa sjok av ”smörpappret” på en vanlig stjärna tills man till slut hittade en form som gav ett vackert sken genom de olika lagren av tjockt och tunt papper. År 2015 föddes Watt & Veke’s Snöblomma och världen hade därmed fått en helt unik stjärna på julens himmel.



Watt & Vekes stjärnor är antingen tillverkade av 100% papper eller återvunnen textil och fabriken använder inget vatten i sin produktion så att de kan spara på Indiens resurser, där rent dricksvatten är en bristvara. Stora fönster i fabriken släpper in dagsljus, vilket gör det möjligt att spara på elektricitet. Detta bidrar också till att alla arbetare som omsorgsfullt sitter och viker, limmar och stansar hål i din stjärna, får en ljus och trivsam arbetsmiljö. Majoriteten av de som anställts i fabriken är kvinnor, detta gör av Watt & Veke hjälper till att stötta kvinnors självständighet i Indien. Det ger också Snöblommans popularitet en annan betydelse. Genom att köpa dessa pappersstjärnor bidrar du till att fler kvinnor i Indien kan försörja sig och bli mer självständiga.








Visste du att?
– Skärningen och monteringen av pappersstjärnans armar måste vara helt perfekt och i linje så att armarna möts med precision när stjärnan knyts ihop.
– Limmet som används är specialgjort för det skandinaviska klimatet.
På så vis ökar stjärnans fysiska hållbarhet så att de är fina i många år – till skillnad från de billigare kopiorna.
– Alla Watt & Vekes adventsstjärnor är helt och hållet handgjorda, från minsta lilla vikning till håltagning och limning.
– Till dags dato har det sålt ca 70 000 Snöblommor (i båda storlekarna).
– Alla Arket i världen har dessa i sina butiker. London, Paris, Köpenhamn och Stockholm. Även många coola restauranger. Men ägarna tycker ändå att det roligaste är att så många gillar deras Snöblomma och den får hänga hos så många olika typer av personer och hem. Och den ofta får hänga kvar, långt efter att all annan jul är nedpackad.

Kommentarer

  • Sara skriver:

    Tack för att du delade tillverkningshistoriken. Jag visste inte att stjärnan var handgjord. Vet du om man kan ha den som bordslampa också eller måste den hänga?
    Hälsar Sara

    • Erika Cederberg skriver:

      Hej Sara!

      Om du har en speciell ställning som håller uppe stjärnan så går det att använda en bordslampa. Ställningen kan du hitta i välsorterade belysningsbutiker. Glöm inte att använda en LED ljuskälla som inte blir varm!
      Erika – Watt&Veke

  • Minna skriver:

    Hade ingen aning om att den var handgjord och att den bidrar till att hjälpa kvinnor i Indien. Sånt här är så intressant att få veta. Nu älskar jag min snöblomma om möjligt ännu mer.
    Och min hängde faktiskt kvar till slutet av mars detta år ???????? v i l l e inte plocka ned den men föll tillslut för grupptrycket då de i vänkretsen tillslut började slå vad om hur länge den skulle hänga kvar ????

    Nu är det snart dags för den att komma fram igen!
    Och i år funderar jag på att ge den en kompis.. Eldig ????????

  • Hedvig skriver:

    Tack för inlägget! Beställde en snöblomma på webben för bara ett par dagar sedan. Den är så vacker och tillverkningen lät också som något att understöda. Nu vet jag ännu mer och väntar verkligen på min blomma!

  • Sara skriver:

    Hos oss går vi faktiskt emot strömmen och använder snöblommorna som året runt-lampskärmar ???? de är så vackra och ger vårt hem precis rätt ljus. Jag tycker att de påminner om vårblommor – och dessutom så skiter vi i vad andra tycker ????
    Men i år har de tyvärr fått ge vika för vår 11-månaders som envisas med att försöka välta golvlamporna som de sitter på ???? så nu har våra fönster blivit oförskämt mörka ????

  • Sanna skriver:

    Gillar verkligen denna typ av informativa inlägg och det ger mig en anledning att tänka till en extra gång innan köp. Ditt budskap är så otroligt viktig och din röst känns stadig konsumtionshetsig värld. Hatten av till dig Frida !

  • Anna skriver:

    Hej! Är kvinnorna som arbetar i fabriken också fackligt representerade? Äger de en del av fabriken? Hur ser deras arbetsvillkor ut?
    🙂

    • S. skriver:

      Relevant fråga om arbetsförhållanden men… Hur många kvinnor som jobbar på en fabrik i Sverige ÄGER en del av fabriken?

    • Erika skriver:

      Vad bra att du frågar Anna!
      Vår leverantör drivs av att göra rätt för sig och har alltid värnat om människor och miljön. Vilket inte är helt vanligt i Indien.
      Fabriken ligger i ett område som är miljöklassad och där får man inte tillverka produkter hur som helst.
      Han anställer många kvinnor för att de ska få en egen lön och självständighet.
      Han följer alla arbetslagar som finns och har sett till att alla som jobbar för honom har en hälsoförsäkring.
      Jag är lite osäker på om några av de anställda har del i företaget men jag tror inte det.

      – Erika (Watt&Veke)

      • Moa skriver:

        Har hintat som en galning till min man om denna så tror att den kanske blir en tidig julklapp i år. Blev lite sorgsen när jag tänker på att en hel del storföretag kopierar denna stjärna helt skamlöst, erbjuder sämre kvalitet, inte har lagt ner något jobb för att få fram något vackert och (troligtvis) inte tänker på sina arbetare eller på miljön på samma sätt. Såna här inlägg är därför toppen! Är ingen större konsument av nytillverkade produkter (arbetar i en second hand-affär) men när jag köper nått nytt ska jag från och med och nu läsa på om produktens tillverkning och historia!

  • Lina skriver:

    Jag blev nyfiken på det här med limmet. Är det inomhustemperatur/luftfuktighet/luftomsättning som avses när man pratar om det skandinaviska klimatet eller har det transporten hit att göra? Eller är det något annat? Hur skiljer det sig mot tex det centraleuropeiska inomhusklimatet eller nordöstra amerikanska inomhusklimatet?

    • Erika skriver:

      Hej!
      Limmet är en het potatis. Det finns personer som har försökt få anställning för att komma åt ”receptet”.
      Jag kan inte svara på hur det är framtaget då det är en välbevarad hemlighet men det är anpassat för att klara av att hänga i våra fönster som är varma från insidan och kalla från utsidan. Vi har det relativt torrt inomhus i Skandinavien. Det gör att lim torkar lätt. Då spricker limningen på stjärnan och du kan inte använda den från år till år.
      Nu är jag ingen expert på inomhusklimat med vi vet att i övriga Europa så har man liten annan byggstandard och annan uppvärmning.
      Jag har fått berättat för mig att anledningen från början till engelsmännens underbara tjocka gardiner är att de behöver dessa för att det drar in i fönsterna.
      USA kan jag inte uttala mig om men min upplevelse efter att ha bott där några år så tycker jag att deras aircondition gör att det extremt torrt inomhus.
      Till skillnad från Indien där allt är fuktigt hela tiden.

      Så om jag summerar så är limmet framtaget för att klara av det Skandinaviska torra inomhusklimatet.
      Erika – Watt&Veke

  • Katarina skriver:

    Tack för att du lyfter detta, så viktigt att få all fakta kring en produkt. Det ger helt nya perspektiv på att den kanske är lite mer kostsam, men bidraget på lång sikt – både mänskligt och miljö- ger så mycket mer värde!
    Tycker att det är fantastiskt att du lyfter inredning ur dessa perspektiv. Hurra!

  • Camilla skriver:

    Hej! Kan man ha snöblomman i ett uterum som ej är isolerat?

  • Elisabeth skriver:

    Så fin, den kom hem idag, efter julen..ska hänga där fram till sommaren-)
    Tack tack , så nöjd och ni gör ett fantastiskt jobb.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.