Annons

Inredningskunskap: Fel belysning ovanför matbord

Det tål att upprepas. Inte minst eftersom vi fortsätter matas med missledande bilder på nakna glödlampor hängda som belysning ovanför köksbord på Instagram, Pinterest och i magasin.

Ljuskällor utan skärm funkar kanske som dekorationsbelysning om vi dimmar ner dem (eller hänger dem högt ovanför huvudet), men så fort du drar upp styrkan så att ljuset från dem kan nå hela vägen ner till bordet/tallriken/maten/hemläxan eller morgontidningen som du vill kunna se ordentligt – då blir ljuset så skarpt att du får en sk. synstörande bländning. Gå inte i den stylingfällan.

Kategorier:

Kommentarer

 • vita_margarita skriver:

  Tack för din pågående folkbildning!

 • EmmaG skriver:

  Så bra att du belyser (!) detta. Det skulle också vara bra om branschen tog mer fasta på det här. Jag har ägnat de senaste veckorna åt att leta bordslampa och det är förvånande få armaturer som faktiskt uppfyller kravet på att ha tillräckligt djup till själva ljuskällan eller som har bländskydd.

  • Ann skriver:

   Håller fullständigt med! Har gjort misstaget med öppna ljuskällor ovan matbord- gör inte det för allas trevnad! Det finns bara handfull taklampor som är snygga och uppfyller ovan krav.

   • Simon skriver:

    Är själv på jakt efter lampa eller lampor att hänga ovanför matbordet. Tar jättegärna emot förslag på modeller 🙂

    • Frida Ramstedt skriver:

     Jag får fixa en guide, många som frågar om detta. Återkommer! 🙂

     • Josefine skriver:

      Vi har två av Sectos 4200 som riktar ljuset neråt och släpper ut lite varmt ljus åt andra håll. Sätter man i klara glödlampor ger det ett fint mönster i taket. Jag har haft svårt att hitta lampor som ger lika bra ljus som de.

    • M skriver:

     Vi har Arteks Beehive (A331) och den ger ett väldigt fint ljus ner på bordet. Nackdelarna förutom priset är att man behöver andra lampor för att lysa upp i övrigt eftersom ljuset bara riktas ner och att det behövs två om man har ett långt bord.

 • Josefine skriver:

  Kan du ge tips på lampor som passar bra ovanför matbord? 🙂

 • Rebecka skriver:

  Hur är det med dem nu så trendiga glaslamporna? Dem har ju skärm men ändå ser man glödlampan ju…
  Tack o heja dig!
  Kram

 • Åsa skriver:

  Toppentack!
  Du hade en matbords-guide för belysning för något år sedan. Länka gärna till den i inlägget. Det är så värdefull info.
  Passar på att gratta till all den framgång och all den medvind du har nu. Välförtjänt!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.