Annons

Local hero: Spin

Inlägget är reklam i samarbete med Swedese

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas och inredningsdetaljernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap om men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en lite roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.

Pallen Spin från Swedese är ett prisbelönt litet mirakel. Den var länge uträknad och ansågs omöjlig att producera, men genom att trotsa naturlagarna och förena träets fulla potential med hantverksskicklighet och beslutsamhet utöver det vanliga kunde Staffan Holms lilla Spin inte bara se dagens ljus utan är på god väg att bli en internationell storhet tack vare sin karaktäristiska form.
Idén tog sin början när Staffan arbetade med ett projekt där han fördjupade sig i klassiska hantverkstekniker. Han hade arbetat som snickare i flera år och fick sitt gesällbrev i möbelsnickeri 2008 innan han tog sin examen som formgivare på HDK. Med sig i bagaget hade han en oskriven regel om att trä inte kan böjas åt två håll samtidigt. Då är det nämligen stor risk att fibrerna går av, precis som på papper.

Staffan bestämde sig för att utmana den tesen och började experimentera med formpressat trä. ”Jag ville skapa en enkel möbel som inte var så krånglig i sig, men som kunde exemplifiera behovet av de böjda ytorna. En pall kan ju vara både praktisk och skulptural – utan att det ena behöver ge avkall på det andra.”

På den första prototypen gjorde Staffan benen som hockeyklubbor. Ett rakt skaft och ett böjt blad som sammanfogade tillsammans med flera likadana delar bildade formen av en rund sarg på vilken han sedan kunde montera sitsen.Pallen visades för första gången på Milanomässan 2010 där den väckte uppmärksamhet men också starka känslor. ”Det var en tysk man som kom fram och tittade på pallen som blev oerhört arg. Han var så trött på studenter som ställde ut saker som inte hade en chans att produceras i verkligheten. Det gjorde mig ännu mer motiverad att överbevisa honom.”

Kort därefter dök Swedese upp i montern och tycke uppstod. En bärande del av formen var just att materialet behövde överlistas och är det något företag i Sverige som kan formpressning av trä så är det just Swedese. Företagets dåvarande produktutvecklingschef Jan Berger tog sig an Spin som sitt sista projekt innan pensionen, och han hade verkligen bestämt sig för att det skulle gå. Han gav sig inte trots att de stötte på flera stora utmaningar längs vägen. Och han var inte ensam. Alla på Swedeses fabrik i Vaggeryd var engagerade i projektet. Folk hjälptes åt och jobbade på sin fritid för att hitta lösningar på de problem som uppstod. Man var tvungna att göra en helt ny maskin som kunde formpressa benen samtidigt för att få fram de delar som behövdes så att den unika pallen i skiktlimmad ask kunde fabrikstillverkas i större upplagor. 2011 hade man kommit så långt att man kunde visa den på Möbelmässan i Stockholm och 2012 togs den i produktion. Tji fick tysken!

”Jag blir ödmjuk när jag tänker på det. För visst, det är ju jag som har ritat Spin, men den hade inte funnits idag om inte Jan Berger och de andra hade satsat på och trott min idé lika mycket som mig.”

Benen, klädda i fanér, böjer sig längst med den runda sittytan och eftersom Spin är praktiskt och smart stapelbar skruvar sig formen vackert uppåt för varje pall du placerar på en annan – som en smidig och genomtänkt och framförallt vacker förvaring. En stapel med Spin behöver du inte gömma undan. Perfekt att ha hemma eller på kontoret när ni behöver några extra sittplatser.


Visste du att?

 • Spin utsågs till Årets möbel 2011 av Sköna Hem
 • Staffan tilldelades Bruno Mathsson-priset 2013
 • Staffan kallade först pallen för Karusell innan den fick sitt officiella namn Spin av Swedese
 • Pallen var först tänkt som en hommage till Alvar Aalto, som ju var en pionjär inom formpressat trä och vars Pall 3 för Artek blivit en tydlig designikon av vår tid. Spin har en helt unik form och konstruktion – men ändå ett tydligt släktskap med sin föregångare. Staffan kontaktade Artek för att visa sina första skisser, men de svarade aldrig.
 • Spin finns i naturlack eller färgerna vit, svart, blå, grå, grön, aprikos, eller orange lasyr!
 • Det mest sålda utförandet är modellen i svart ask
 • Den orangea kulören togs fram efter önskemål från Krypton form som tidigare låg på Vallgatan i Göteborg
 • Hittills har närmare 11 000 Spin-pallar sålts världen över
 • Spin har nyligen blivit inköpt till Victoria & Alberts Members’ room.

Kommentarer

 • Li skriver:

  Intressanta samarbeten med local hero. Hantverk o svenskt fint
  Men prislappen är orimlig 3200kr för en pall.
  En annan sak som jag undrar är hur återvunna/spill produkter har så hög prislapp de borde vara billigare?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag håller med om att det är mycket pengar, men andrahansvärdet är också så högt att du får tillbaka nästan allt när du säljer den vidare i framtiden. Dyrt är det som är billigt idag men som inte har något värde imorgon.

   Betänk också hur många personers arbete och mantimmar det tar att förädla och tillverka en pall, från råvaran till din dörr, i Sverige. Är det då verkligen pallen som kostar 3200 kr som är orimligt prissatt eller den som kostar några hundralappar?

  • M skriver:

   När möbler produceras i Sverige är lönekostnaden ofta betydligt större än materialkostnaden. Det gör att möblerna inte nödvändigtvis blir så mycket billigare bara för att de är producerade av spillmaterial. Återvunna material kräver ofta bearbetning innan de kan användas igen, vilket ibland gör att dem är dyrare än att använda ny råvara.

 • Marita Asker skriver:

  Har nyligen köpt två spinpallar modell barpall.
  Blev tyvärr lite besviken eftersom den visade sig vara instabil.
  Stödjer man handen på den tex rasar den i golvet. Vad göra?
  Ska kanske kontakta tillverkaren…..

  • Frida Ramstedt skriver:

   Vilken otur du måste ha haft. Kontakta Swedese, de garanterar mot defekter i material och arbete på sina möbler, under en period av 5 år efter leveransdatum från fabrik. Läs mer om deras garantivillkor på deras hemsida!

   • Marita Asker skriver:

    Hej Frida
    Vill först säga att jag uppskattar din blogg. Har läst den nu i många år. ????????
    Ang pallarna är det troligen inget fabrikfel. Jag misstänker att det är det faktum att den har tre ben isf fyra som gör den instabil. Hade två barpallar från Ikea tidigare och de var mycket stabila med sina fyra ben. Men jag ska kontakta Sweden och prata med dem om problemet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.