Annons

Local hero: Elflugan

Inlägget är reklam för Smakdesign

Elflugan original, designad av Marie Lundgren och Kina Strandberg har med sina nitton små lampor och sin karaktäristiska form blivit en modern designklassiker. Den passar förstås utmärkt som adventsljusstake, men fungerar egentligen lika bra året runt och är med sin historia en riktig local hero. Idag ska du få lära dig mer om varför.

Idén till formen tog sin början med en snabb idéskiss på en servett under en fika när de båda formgivarna var föräldralediga. Den resulterade tre år senare i Elflugan. En ikonisk lampa som ger upplevelsen av en lysande svärm av elflugor – vilket också är vad som har gett ljusstaken dess namn. Modellen blev snabbt en succé. Redan det första året såldes över 10 000 exemplar av Elflugan och butiker hade kölistor på beställningar. Idag betraktas den som en modern designklassiker och kompletterats med fler färger och storlekar att välja på. Själv har jag köpt inte mindre än tre stycken (!) genom åren och arbetade på en av de butiker som var först med att sälja den i Norrland.


Marie är formgivare och utbildad på Berghs och Grafiska Institutet. Kina är utbildad på Stockholms universitet och arbetade med produktutveckling och inredningsdesign. 1993 var de båda föräldralediga och sugna på att göra ett gemensamt projekt ihop. Vännerna bestämde de sig för att formge något tillsammans. De började med att skriva en lång lista med saker som de tyckte att många behövde, men som de själva tyckte var fula. Det var då Kina kom på att hon själv faktiskt letade efter en adventsljusstake men inte kunde hitta någon hon tyckte var tillräckligt snygg. De bestämde sig snabbt för att gå ifrån den traditionella bilden av en adventsljusstake för att skapa något som var mer skulpturalt i formen.

De tog sin servettskiss och åkte till en bygghandel där de köpte lera, sprayfärg och rundstav. Sedan började skapandet. De använda foliepapper på toppen av pinnarna som de stuckit i leran och föreställde sig med kisande ögon hur det skulle se ut när lamporna lyste. Marie och Kina visste redan från början att de inte ville ha 4, 5 eller 7 pinnar (vilket kändes traditionellt) de ville ha fler eftersom tanken var att skapa något helt nytt. Att det blev just 19 var nog mest en slump, men ojämnt antal skulle det vara.

”Att vi just valde en elljusstake som första produkt var kanske inte så smart eftersom ingen av oss kunde något om el. Samtidigt visade det sig att vår ”okunskap” också var en tillgång eftersom vi heller inte såg några av de hinder som begränsade andra.”





När Elflugan lanserades var den unik i sitt slag, men kanske just därför fick den snabbt många lookalikes.  Genom åren har flera företag försökt efterlikna den nyskapande designen vilket lett till utdragna rättsliga processer där formgivarna tvingats strida för sin upphovsrätt. År 2006 dömdes ett företag att betala 2,7 miljoner i skadestånd efter att ha kopierat Elflugan. Idag får alla landets juridikstuderande ta del av Elflugans rättsliga resa i kurserna om marknads- och upphovsrätt tack vare den prejudicerande dom som fastslogs i Marknadsdomstolen 2001. Nyligen fastslogs i Patent- och Marknadsdomstolens överdomstol att ytterligare ett företag gjort intrång i Elflugans upphovsrätt, med tre olika modeller.

Det är både tidskrävande och dyrt att driva processer, säger Marie, men vi måste ju agera så länge det finns producenter som väljer att kopiera. Gör man inget riskerar man ju att den egna produkten ”dör” ut. Vi hoppas att våra vinnande case ska få producenter respektera upphovsrätten. Det ska helt enkelt inte löna sig att kopiera och formgivare måste kunna leva på sin design.


I samband med Elflugans tjugoårsjubileum ville Marie och Kina påminna, inspirera och peppa andra formgivare att slåss för rätten till sin unika idé och design. Som symbol för detta togs en 2,7 meter hög version av Elflugan fram en XL och placerades på strategiska ställen runt om i landet.

Visste du att?
– Originalversionen av Elflugan var antracitgrå
– Den första ”riktiga” prototypen byggdes med metallrör som kom från avgasrör med små lampor från en modelljärnväg som var lagom stora att sätta i fästena.
– Elflugan visades första gången på Formexmässan i Stockholm, 1997.
– Succén blev omedelbar och en av de första kunderna blev Svenskt Tenn.
– Elflugan tillverkas av AB Rydéns i Gnosjö.
– Kofi Annan, diplomat och tidigare FN:s generalsekreterare är en av kunderna. Han beställde en Elfluga med designernas namnteckningar på en silverplatta fäst på ljusstaken.
– När Marie och Kina började skissa lovade de varandra att de inte skulle ge sig förrän de åtminstone hade var sitt exemplar. Det tog de i hand på. Nu har de sålt över 100 000 ljusstakar. Att de kom på en lysande idé är väl med andra ord det minsta man kan säga!

Kommentarer

  • NinniLovisa skriver:

    Så roligt att få läsa, minns så väl när den lanserades och lyste upp i årstidens mörka timmar. Samtidigt ett begär av att få ha en egen hemma. Arbetade då på ett inredningsföretag inom offentlig miljö och Rydens var en av leverantörerna vi hade god kontakt med. Tröttnar aldrig på den, varje år tas den fram i november och undan när februariljuset kommer. Så när jag nu räknar efter är det många år jag njutit av den. Är så glad att de tagit kampen om att försvara sin design. Så synd att det ska behöva göras bara.
    Snart är det dags igen om några veckor att se den stå framme och njuta av den igen.

  • Ewa Björk-Aldorsson skriver:

    Köpte tre elfluganljusstakar första hösten de kom.
    Älskar dem då som nu!
    ”Of season” förvaras de originalkartongerna.
    Ser fram emot att det snart är dags att packa upp mina favoriter igen!

  • Tove skriver:

    Jag älskar min elfluga, har den dock inte framme året runt men längtar efter att ta fram den nu!

  • Renée skriver:

    Jag har en fundering angående Lundgren och Strandberg design. Jag kommer inte ihåg vilket år men ungefär samtidigt som Elflugan kom gjorde de en vägglampa som heter Element. En kvadrat med 25 små lampor placerade 5 lampor och 5 rader. Den fanns i några olika färgställningar. Element verkar ha fallit i glömska, för när jag försöker hitta nya små lampor till den i lampaffärer så är det ingen som kommer ihåg denna lampa. Det är inte samma smålampor till Elflugan som till Element, då de är som en liten rund glasboll. Vet du när denna lampa slutade tillverkas? Och varför? Väldigt tråkigt då den är fantastiskt snygg, tycker jag.

  • Lotta skriver:

    Köpte min på 90-talet och har älskar den sedan första stund! Den har fått ny el då originaladaptern (tror jag det heter) blev överhettad och smälte men nu är den bra igen. Ser att dom nyare har fina etiketter i metall medan min har en skavd klisteretikett men det minner om gamla tider. Tidlös och älskad inredningspryl! Investering för livet!

  • Emm skriver:

    Jag fick en i julklapp av mina föräldrar, tror det kan ha varit 1999. Den har följt med alla mina flyttar och står framme året runt. För mig är den ingen adventsljusstake utan lika fin alltid. Verkligen en klassiker som jag fortfarande tycker lika mycket om!

  • Madeleine skriver:

    Väldig välskrivet och roligt inlägg!
    Personligen har jag många minnen av Eldflugan. När jag var liten och delade ut reklam för att tjäna lite pengar så var min behållning att räkna antalet eldflugor i området. Tillverkning var i samhället jag växte upp så det var fler som hade ljusstaken än som inte hade den. Många år senare blev Kina kund till mig och jag fick höra hennes historia om att ha en designklassiker på sitt CV. Coolt att formge något som aldrig går ur tiden, lika snygg och tilltalande varje år!

  • Henry Stranne skriver:

    Hej!
    Vi gillar eldflugan skarpt och vi har tre st av den mindre modellen.
    Dock har vi problem med att en lampa inte lyser. Vi har kollat lampan och den är ok. Det är lamphållaren som är defekt, den har lossat och lampan får uppenbarligen inte kontakt så att den lyser.
    Hur ska vi göra för att komma tillrätta med detta?
    Tacksam för tips!
    Mvh

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.