Annons

Inredningskunskap: Belysning intill ytterdörren


Några saker som är bra att tänka på när det gäller val och placering av belysning intill ytterdörren.

– Undvik att välja lampmodeller (eller att montera lampor på ett sådant sätt) som kan blända dem som ska gå in eller ut genom dörren, eller passera förbi på gatan. Man ska inte kunna se rakt in i ljuskällan eftersom kontrasten mellan mörker och ljus kan skapa synstörande bländning.
– Om du bara ska ha en lampa, tänk på hur ljuset kommer att falla från den så att det landar där du behöver det som mest. Ett tips är att montera lampan på den sida av dörren som är närmast handtaget och nyckelhålet.
– Det är också dumt om lampans sken kommer skuggas av dörrbladet när ytterdörren öppnas. Då kan det upplevas obehagligt att öppna för oväntade besök när det är mörkt.
– Vägglampor utomhus bör alltid vara jordade och om de ska sitta vid en ytterdörr (som på bilden) ha minst IP-klass 44. Det betyder att den tål regn och nederbörd. Tillägg för förtydligande; vid andra placeringar utomhus exempelvis vid markhöjd, belysning vid dammar och nedsänkningar i pooler krävs en annan IP-klass. Rådfråga alltid en fackman om du är osäker!
– Vilket väderstreck vetter väggen mot? Vissa delar av ett hus slits mer av väder och vind än andra. Det är inte bara regn och fukt som kan skada, även stark sol och värme kan påverka en lampa och livslängden på LED-belysning. Söderväggar kan bli väldigt varma sommartid när solen gassar mot den.

– Behöver du inspiration på do’s and don’ts. Ta en kvällspromenad i höstmörkret och analysera husens val av belysning vid dörrarna och deras för- och nackdelar.

Kategorier:

Kommentarer

 • Erika skriver:

  Men ja! Så bra!

 • Emelie skriver:

  Just IPklass 44 stämmer inte riktigt.
  Det beror på lite vart man placerar armaturen, hur högt ifrån mark etc.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Ja, självklart finns ännu mer vattentät belysning men texten syftar jag inte på lampor som ska sänkas ner i en pool utan sitta på en vägg intill ytterdörren så som skissen visar. Där räcker IP44.
   Lampor i markhöjd är sällan bra belysning för en ytterdörrs handtag och nyckelhål eftersom ljuset kan blända.

 • Ina skriver:

  På vilken höjd anser du att lamporna bör sitta? 170 cm?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Det beror helt på hur din valda lampa/lampskärm är utformad och hur ljuset faller från den. Det finns inget absolut riktmått där som vid lampa ovanför matbord (vad jag vet).

   Ju högre upp en lampa sitter på en vägg desto vidare blir spridningsvinkeln från den – men ljuset tenderar också att bli svagare ju längre ifrån ”målet” som ljuskällan hamnar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.