Annons

Local hero: Liljeholmens ljus

Inlägget är reklam för Liljeholmens

Visste du att Liljeholmens Stearinfabriks AB är världens största tillverkare av stearinljus? Det är också ett av Sveriges äldsta ännu verksamma företag? Tillverkningen av deras klassiska ljus sker fortfarande i Sverige och företaget lyser upp många svenska hem. Definitvit en local hero!

Liljeholmens ljus är dessutom Svanenmärkta och tillverkas uteslutande i 100 % stearin, baserat på den förnybara råvaran talg. Det animaliska fettet är uteslutande en restprodukt som på detta sätt får en andra användning som råvara för framtagning av stearin.

Stearinljusen tillverkas i fabriken i Oskarshamn efter samma metod som när Liljeholmens en gång i tiden startade år 1839. Man fyller flytande varm stearin (60 grader) i en i förväg uppvärmd metallform. Därefter kyler man formen långsamt med luft eller vatten så att stearinet skall stelna. I mitten av formen har man i förväg monterat en bomullsveke. När ljuset stelnat tar man det ur formen, bearbetar (sågar och konar) och förpackar ljuset.

Veken i ljusen är flätad för att den skall böja sig i nittio grader när ljuset brinner. Då är vekens ände i kanten på ljusets låga där temperaturen är 1400 grader och veken brinner upp fullständigt och i samma takt som ljuset. OBS! Tänk på att korta veken till cirka 1 cm innan du tänder ljuset första gången – detta för att undvika att ljuset rinner och sotar.

De fyra kanalerna i Liljeholmens traditionsrika Kanalljus leder bort överflödig stearin.  Kanalerna ger extra hög säkerhet mot att ljuset rinner, t ex vid drag eller där mycket folk är i rörelse. Kanalljus passar utmärkt i luciakronor!Liljeholmens stearinljus hittar du bland annat i välsorterade dagligvarubutiker som ICA, COOP, Hemköp, CityGross med flera. I Liljeholmens egen webbshop hittar du hela sortimentet med alla kulörer, varianter och även specialmodeller av ljus!

Visste du att

 • Lars Johan Hierta var en driftig man med många järn i elden, han var även medgrundade till tidningen Aftonbladet 
 • Den förstas ljusfabriken låg på Liljeholmen vid Hornstull i Stockholm (därav företagets namn) och ljusen såldes till en början på Aftonbladets redaktion. Redan år 1841 flyttade fabriken till större lokaler vid Danvikstull på Söder i Stockholm, men man behöll namnet. Företaget som fortfarande heter Liljeholmens låg alltså bara två år (1839 till 1841) på Liljeholmen i Stockholm!
 • Liljeholmens Stearinfabriks AB är en av 130 hovleverantörer, utsedda av Konung Carl XVI Gustaf. Titeln Kunglig Hovleverantör har blivit ett kännetecken för svensk kvalitet. Hovleverantörernas produkter är i flera fall världsledande och goda exempel på högklassig, skandinavisk design och de används både för Kungafamiljens privata bruk och inom slottsförvaltningarna.
 • Liljeholmens har en 400 kvm stor fabriksbutik i Oskarshamn, där kan du köpa ljus i första- och andrasortering, tändsticksaskar, affischer m.m. Fabriksbutiken är öppen måndag till fredag 10-18 samt lördagar 10-14.
 • Man ska inte ställa ljus för nära varandra – minst 7 cm bör det vara mellan två tända ljus.
 • Klipp av veken till cirka 1 cm höjd innan du tänder det första gången. Du undviker du att ljuset sotar och rinner.

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Hej! Tack för en bra blogg som har varit min favorit i många år.
  Jag vet inte om du har tid att svara på läsarfrågor, men jag chansar. Jag bor i en gammal funkislägenhet och måste nu renovera köket (det gjordes om på 80-talet, så det är inget originalkök). Vi vill ha ett fräscht och modernt kök men som ändå passar in i funkisstilen och inte förstör lägenhetens känsla. Har du några tips på hur det kan se ut? Vi vill inte återskapa ett klssiskt funkiskök, det känns lite för ”gammalt” för vad vi föredrar.
  Vore så tacksam för hjälp, vi kommer ingen vart!

 • Anna skriver:

  Tack för en bra blogg! Tom annonserna är intressanta!!

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tack snälla du. Det gör mig verkligen glad att höra. Tackar nej till mycket och försöker verkligen vara noga med att det som syns ska kännas relevant och givande för alla parter.

   Fin helg till dig!

   • Kristina skriver:

    Håller med föregående! Fina, välskrivna annonser som inte utgår från vad du gillar, utan känns genuina och ärliga. Tycker också det känns väldigt befriande att det inte är du som är huvudpersonen, som det är i så många bloggar, oavsett vad man gör reklam för. Vissa har liksom stora, stylade närbilder av sig själva oavsett om det är reklam för hudvård, målarfärg eller bilar. Gillar verkligen din blogg! Det tog lite tid att vänja sig vid det nya formatet och inriktingen, men nu är det den enda bloggen jag läser.

    • Frida Ramstedt skriver:

     Vad glad jag blir för dina fina ord. Tack för att du tog dig tid att skriva och ge feedback. Det betyder massor!

 • Anna skriver:

  Tänkt just skriva samma som personen innan, till och med annonserna är otroligt läsvärda och skrivna (dessutom utvalda) med omsorg. Du gör ett fantastiskt jobb med din sida!

 • Kristina skriver:

  Kolla i arkivet på Fridas egna kök från Ballingslöv, det är så fint och borde passa in i en funkislägenhet. Bara att googla ”Trendenser kök”, så kommer hela serien upp med filmer, planering och färdigt resultat????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.