Annons

Planteringsrecept för utomhuskrukor

Jag tycker det kan vara svårt att få till snygga kombinationer av sommarblommor i utomhuskrukor och amplar. Jag vet inte hur många gånger jag har åkt till affären med stora ambitioner – men mest känt mig förvirrad när jag väl varit på plats och sett alla olika växtsorter. Man vill ju ha något handfast att utgå från, för att kunna sortera intrycken. Engelsktalande trädgårdsarkitekter och butiker refererar ofta till denna ramsa, som dessutom rimmar och är lätt att komma ihåg. Ett recept för krukplanteringar; Thriller + Filler + Spiller.


Thrillers = Högre växter som drar blicken uppåt och skapar dynamik i planteringen
Fillers = Frodiga växter som fyller ut och skapar tyngd i planteringen
Spillers = Hängande växter som spiller över kanten och drar blicken nedåt.

Smart va? Den formulan hjälpt mig undvika felköp och inte minst att få till snyggare kombinationer. Förhoppningsvis kan den hjälpa fler som står i valet och kvalet nu i sommar.

Kommentarer

 • Monnah skriver:

  Min favorit-spiller just nu är definitivt grusnejlikan! Men det finns flera vackra – traditionell murgröna, plättar i luften och silvernjurvinda är alla jättefina. Jag har mycket svårare att hitta växterna som ska kombineras med dem.

 • Gun skriver:

  Älskar silvernjurvinda! Är så fin med Stjärnöga. Har gassande sol på balkongen, men dom trivs bra, inte så mycket plockande heller med vissna blommor som det annars kan vara. Fick jättebra hjälp på plantagen av tjej!

 • Marie skriver:

  Vi var på en fin utställning på Sofiero i Helsingborg tidigare i våras; Claus Dalbys utställning ”Vårens pasteller i kruka”. Han hade skapat en utställning med en ”krukträdgård”. Han planterade aldrig mer än en sort i varje kruka utan hade många krukor i grupper, i samma färgskala och med mycket grönt. När en sort var förbi sin blomstring kunde man ersätta denna kruka med något annat men behålla en vacker helhet hela säsongen. Han började med lökväxter och gick sedan över till sommarblommor. Han jobbade på olika höjder och med krukor i samma färg. Mycket, mycket vackert.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.