Annons

Inredningskunskap: Riktmått för uteplatsen

Hur stor yta behöver man egentligen beräkna för en sittgrupp på sin altan eller uteplats? Precis som för matbord inomhus bör man ta höjd för möblernas totala yttermått + behovet av utdragsyta under stolarna – men också för eventuella behov av passagemått runtom sittgruppen. Beroende på vad uteplatsen gränsar till kan man behöva olika mycket säkerhetsmarginal.

Om uteplatsen kantas av ett tätt plank, en brant trappavsats eller en gräsmatta så kommer man att behöva varierande mycket svängrum för att någon inte ska behöva klättra in till sin plats, för att ett stolsben inte ska riskera att sjunka ner i gräsmattan eller, än värre att någon ska falla baklänges för att det är snålt om utrymme. Man får använda sitt sunda förnuft, men här är några ungefärliga riktmått som kanske kan vara till hjälp i beräkningarna.

Minsta underlag: ca 60 cm ut från bordets kant
Passagemått mot plank/husvägg: ca 80-90 cm från bordets kant
Vändmått rullstol (utomhus): ca 150 cm

Tillgänglighetsmått: För att ett matbord ska ha utrymme för en rullstol måste det finnas en fri höjd under bordsskivan på 68-70 cm och ett fritt djup (utan störande konstruktionsdelar) under bordsskivan på ca 60 cm.

Kommentarer

  • Jenny skriver:

    Skarpt gilla på det här. Fint att du har en uteplats för alla.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.