Annons

Annons: Svana din grillkol? Vad innebär det?

Inlägget är reklam för Svanen Nordisk Miljömärkning

Har du koll på att den grillkol och de briketter du använder i sommar kan ha en mörk baksida? I skuggan av coronapandemin ökar den illegala avverkningen i Amazonas med 50% i urfolkens territorium (Källa: Greenpeace Brasilien) och klimatfrågan står högt på agendan i Sverige.

Trenden att grilla grönare är tydlig. Vi tänker mycket på vad vi lägger på tallriken – men förvånande få är medvetna om skillnaden på Svanenmärkt grillkol och ”fulkol”.Visste du att?

 • Bara i Sverige grillar vi upp 22 000 ton grillkol/briketter om året, vilket motsvarar 9 miljoner påsar. 
 • Den ”fulkol” som säljs i många affärer kommer från den globala illegala träkolshandeln där virket från illegalt skövlad regnskog packas om och säljs som ”fulkol” under falskt ursprung (se FN-rapport).
 • Svanen ställer krav på att 100 % av träråvaran ska vara FSC-certifierad och kan spåras tillbaka till vilken skog trädet har vuxit i. FSC-certifieringen kompletteras med ett förbud mot hotade träslag, varav de flesta är tropiska. Detta stärker bevarandet av skyddsvärda tropiska skogar.  Svanen har också krav på produktionen så att kolet tillverkas i en 4gånger så energieffektiv process, vilket också sparar in stora mängder skog.
 • Svanen är också mån om din hälsa. De ställer tuffa krav på kvaliteten för att minimera ohälsosamma utsläpp från kolen vid förbränning. Det innebär att kolen är gjord av ren träråvara och att eventuella tillsatser måste uppfylla livsmedelskvalitet.
 • Om alla som köper grillkol skulle välja Svanenmärkt grillkol så skulle vi kunna spara upp till 100 000 ton trä, vilket motsvarar över 2 000 fulla timmerbilar. 

Svanenmärkt grillkol hittar du bland annat på
Mathem och Granngården och i välsorterad dagligvaruhandel.
Leta efter svanenmärkningen på förpackningen.

Att Svana gör skillnad!

Köp enbart Svanenmärkt grillkol i sommar så kan du njuta av maten med ett godare samvete.


Inlägget är skrivet i samarbete med Svanen, Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och EU:s motsvarighet EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Kommentarer

 • Hanna skriver:

  Oj, hade ingen aning om att det var så illa med vanligt kol. Tack för upplysningen!
  Några bra tips på var man finner svanenmärkt kol?

  • Frida skriver:

   Hej Hanna, tack för frågan. Jag lade till två länkar till e-handlare som har svanenmärkt kol men det finns även Svanenmärkt grillkol i vanliga livsmedelsbutiker. Håll utkik efter den gröna svanenmärkningen på förpackningen.

  • Johanna skriver:

   Hej Hanna, Det är inte svårt att hitta. Både t ex Coop o ICA har grillkol som Svanen märkta, så i din närmaste livsmedelsaffär finns säkert Svanenmärkt kol att köpa.

 • Cecilia skriver:

  Själv bor jag i norra Sverige och köper därför gärna kol från Kolektivet. Känns bra att man kan köpa grillkol som är lokalproducerad! 🙂

 • Amanda skriver:

  Superbra (och hemsk) information! Tack!

 • Karolina skriver:

  Hej! Toppen med miljötänk kring grillningen :). Vill i sammanhanget påminna om tändningen också. Tändvätska är inget vidare för människa eller natur, en eldriven värmepistol funkar superbra!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.