Annons

Bokhylledrömmen

Jag har alltid älskat böcker och minns den euforiska känslan när jag knäckte läskoden och kunde börja bläddra runt i mina föräldrars bokhylla. Men jag har ändå inte skapat någon naturlig plats för böcker i mitt eget hem. När jag tänker efter så har jag nog inte haft en ordentlig bokhylla sedan jag flyttade hemifrån. Därför ligger mina böcker i flyttkartonger på förrådet… Så dumt. Så kan man ju inte ha det som bokslukare. Speciellt inte nu när min äldsta son snart är läskunnig. Jag vill ju att böcker ska bli en lika naturlig del av mina barns liv som det varit för mig. Inte enbart de ”coffee table books” med bilder på mode och inredning som ligger framme just nu…

Därför har jag ett viktigt hemmaprojekt i vår och det är att platsbygga en stor bokhylla i vardagsrummet. Imorgon har jag ett inbokat möte med en snickare och jag pinnar inspiration som en galning. Tänker mig två alternativ. Antingen en sidovägg, eller en bakvägg. Alltså antingen en bokhylla längs ena kortsidan eller längs hela långsidan av rummet (isåfall bakom soffan). Men hur blir det med alla kulörta bokryggar. Rörigt? Ska man satsa på underskåp? Oklart.

Vilket alternativ skulle ni gå för?


Kortsida rummet / platsbyggd bokhylla ca 2 m.

Kortsida rummet / platsbyggd bokhylla med skåp ca 2 m.


Långsida rummet / platsbyggd bokhylla ca 4,5 m.

Långsida rummet / platsbyggd bokhylla ca 4,5 m med skåp som ger möjlighet till dold förvaring (men som också kräver att man lämnar lite mer plats framför pga öppningsradien för dörrarna).

Bilderna är lånade skärmdumpar från Taras Hyllbyggare
OBS! Detta är inget samarbete!

Kategorier:

Kommentarer

 • Linnea skriver:

  Har själv en platsbyggd hylla. Ja, det kan bli rörigt med alla färger. Jag skulle gå för den symmetriska långsidan med skåp. Då kan du variera vilka böcker du har framme och gömma andra efter humör.

  Du kanske ska ha en liten bokhylla för barnböcker? När jag växte upp hade vi en halv Billy precis utamför barnens sovrum. Den var full med barnböcker och i lagom höjd.

 • Johanna skriver:

  Jag skulle gå för långsidan med dörrar längst ner. Men satsa på släta dörrar istället för med speglar. Det passar stilen på ert hus bättre, efter vad du beskrivit.

 • M skriver:

  Hm, kulörta bokryggar… kanske kan det få vara härligt brokigt bokigt? 😉

  Hitta på en annan systematik än färg på böckerna? Jobba med storlekar, stående/liggande, blanda upp med bokstöd, tavlor, växter, …

  • Frida Ramstedt skriver:

   Är ingen vän av regnbågssortering/överdriven styling i bokhyllor – men samtidigt fullt medveten om att 4,5 meter bokstavssorterad bokhyllevägg kan bli mastigt brokigt ????

   • Monnah skriver:

    Mina svärföräldrar har en fantastisk, blå bokhylla över en hel vägg med böcker sorterade utan tanke på styling. Det ser ombonat och smart ut, inte rörigt. Lycka till! Släta dörrar längst ner på långväggen – vilken dröm!

 • Lovisa skriver:

  Hej, tyckte det var störigt med de två bredderna på den mindre bokhylleväggen och eftersom det skulle bli platsbyggd vad jag förstår så kanske den isåfall kan bli två större eller tre mindre?

  Hur stor vägg du vill ha beror väl dels på hur mkt böcker/grejer du behöver plats för samt vad som passar sig i rummet.

  Ett sista ”tips” är väl om man tycker det är störigt med olikfärgade bokomslag att klä in böckerna (tänk typ oblekt papper som de lösa blad som ibland omger böcker med hårda pärmar) och antingen skriva med snärtig stil titel/författare eller ha någon dymo-liknande märkning. Mycket tid går ju åt (hygge för hela sommarsemestern????)

 • Marianne skriver:

  Langsiden av rommet. Og obs, mål så ikke hyllene er for store og dype. Billy fra ikea er håpløs sånn sett, mye plass som forsvinner.

  Selv synes jeg ikke masse bøker ser rotete ut. Bare veldig, veldig fint.

 • Anna skriver:

  Langvaggen ar manga hyllmeter att fylla. Jag skulle inte offra platsbyggt pa langvaggen. Satsa pa tva meter med skap for att kunna gomma stok och skrap.

 • I.S skriver:

  Hej!
  Kul att du satsar på dina böcker. Är också uppvuxen med böcker i min närhet och tycker det är ett av de komponenter som skapar mest trevnad och känsla av hem. Lite tankar för ditt projekt:
  1, Längd beror väl på hur mycket böcker du vill kunna ha framme och om du vill använda för annan typ av förvaring. Jag upplever ofta är när saker får ta plats så blir intrycket genast mindre plottrigt och smälter in bättre. På så sätt så blir brokigheten inte lika tydlig. Upplever också att de flesta böcker är relativt neutrala i sin färgskala och de som inte är det brukar det räcka med att ta bort skyddsomslaget för att lugna ner intrycket.
  2, Angående skåpen tycker jag de bryter upp och skapar mer visuell oreda då de tydligt skiljer på enhetligt och brokigt. Om syftet är att dölja annan förvaring så kör. Är det att dölja böcker så är jag tveksam.

 • Malin skriver:

  Hej!! Roligt projekt!
  Hm försök uppskatta hur mkt böcker du och resten av familjen kommer ha nu och framöver.. har ni plats för större så behöver ni inte rensa så ofta utan kan ha allt från himmel och jord- det är ju lyxigt så klart.

  Skåp är ju smidigt att slippa få damm där i golvnivå samt om ni har sådant som kanske inte är estetiskt roligt att ha framme.. tex stora mängder spel, ritpapper mm ja möjlighet till lite annat än böcker, tex korgar med hantverkspyssel som garn, vävramar mm. där så jag hade personligen velat ha skåp och den stora varianten 🙂
  Ha så kul!

 • Linda skriver:

  Åhhh de gör så fina bokhyllor! Jag skulle ha den på långsidan med skåp nedtill för förvaring. Jag har själv en hel bokhyllevägg i kontoret och tycker inte det känns rörigt med olika färger på bokryggarna.
  Kan man kanske ha skjutdörrar nertill så de inte tar så stor plats när man öppnar dem?
  Spana in platsbyggda bokhyllan i husstommar avsnittet Enskede-huset. Älskar att de gjorde en som verkligen synkade med husets ålder och stil och inte den ”vanliga” mer pampiga med lister och mer utsmyckade stilen.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tack för tips! Ska kollas in. Ser faktiskt inte på
   Husdrömmar annars. Kanske värt ett inlägg i sig, finns en anledning nämligen ???? Inte den många säkert tror dock…

   • WILHELMINA skriver:

    Åh vill också veta!
    Ser inte på Husdrömmar heller men ALLA verkar se på det programmet?
    Totalrenoverar ett hus i Landala Egnahem för tillfället (obs totalrenovering pga sanering från kattkiss och vattenläcka och 70-tals ytskikt) och alla vänner och bekanta som kommer förbi tycker att vi skulle passa utmärkt för programmet. Men själv är jag inte alls så intresserad. Tror jag. Har ju själv inte sett ett enda avsnitt, haha! 🙂
    TACK för en alltid trevlig, inspirerande och rolig blogg!

   • Emm skriver:

    Ja, skriv! Blev galet nyfiken nu!

 • Magda skriver:

  Slår ett slag för alternativet -Långsida rummet / platsbyggd bokhylla ca 4,5 m med skåp som ger möjlighet till dold förvaring (men som också kräver att man lämnar lite mer plats framför pga öppningsradien för dörrarna). Men istället för skåp med vanliga dörrar så kanske skjutdörrar kan vara ett alternativ för att slippa ha så stor öppningsradie. Vad gäller bokfärgerna så såg jag någonstans någon som vänt böckerna åt andra hållet så att boksidorna syntes, det såg mer enhetligt och dämpat ut färgmässigt- men kanske inte så praktiskt om man snabbt vill hitta en specifik bok i sin samling

 • AL skriver:

  Sista alternativet skulle jag själv köra på. Gott om plats så några hyllor kan lämnas lite luftigare med annat innehåll än böcker samt skåp nedtill för de saker jag inte vill ha framme. Jag tycker det är fint att blanda lite och kanske bara ha någon enstaka sak på vissa hyllor.

 • Linda skriver:

  Hej!

  Här har vi precis samma vision om att få in böcker i hemmet. Har en vägg m. bokhylla, älskar själva möbeln och innehållet i den är ordnat på ett sätt som känns bra, ändå stör jag mig otroligt mycket på den (och därmed hela rummet…). Tror helt enkelt att det är en fråga om öppen förvaring för min del, det blir för mycket. Hur som helst får den vara kvar för min man mfl. älskar den och tycker att det är det bästa rummet i hela huset! Är väldigt nyfiken på hur ditt resultat blir!

 • A. skriver:

  Så fint att brokiga böcker får ta plats i en tid när allt annars verkar ska vara så minimalistiskt beige och genomredigerat hotell-lyxigt…… historielöst.

 • Annika skriver:

  Kortsida med skåp. Jag är lite känslig för ”plåttret” som lätt kan bli i en bokhylla men det är jag övertygad om att du fixar ????. Tycker underskåp är bra då man kan gömma spel, gamla fotoalbum mm.

 • Sofia skriver:

  Vi har 17 bokhyllor hemma, men både jag och min man har ett stort läsintresse och det är böcker vi samlat över många år. Fundera på behovet, om du inte har haft en bokhylla och böcker uppe sen du flyttade hemifrån så är kanske inte intresset för böcker så stort. Kanske det räcker med en bokhylla till sonen och så får han fylla den med sina favoriter.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tro mig. Jag lovar dig att intresset finns så det räcker ????Fråga min man vad han tycker om alla mina bokgömmor i garderober, travar under sängen, klädkammare, hemmakontoret… ????#familjepolitik

   • Sofia skriver:

    ????????härligt att höra! Är allergisk mot bokhyllor som mest har märkesväskor mm i sig.????

 • Emma skriver:

  Vi ska också bygga en platsbyggda bokhylla i vårt kommande hus. Tänkte göra en utmed hela väggen och skåp längst ner för sådant som inte är så snyggt, tänker typ sällskapsspel o pussel. Urfult att ha framme ???? så tycker sista alternativet är snyggast för det ger sånt maffigt intryck och lite lyxigt liksom. Skriv gärna ut dina tips att tänka på när er bokhylla är klar sen!
  Kram, /Emma

 • Lovisa skriver:

  Jag röstar för långsida med dörrar nertill. Kommer bli så fint, och, användbart.

 • Martina skriver:

  Jag hade nog kört på kortsidan. Du kommer få plats med mängder av böcker även i den hyllan och då behöver det inte upplevas lika plottrigt! Är så nöjd med vår egen bokhylla som ger rummet karaktär och fylls med böcker och annat vi gillar! Hade nog kört enkla skåp nedtill. Ev någon hylla med större mellanrum med plats för någon fin lampa. Hoppas vi får se resultatet när det är klart????

 • Annie skriver:

  Hej Frida,
  Vad kul med bokhyllor! Jag har alltid älskat böcker och att läsa, men föll under några år föga för trenderna att gömma böckerna alternativt färgkoda dem. Jag har numera sorterat mina böcker i bokstavsordning samt genre, så när jag beställer nya så behöver jag inte flänga runt hela huset för att se vilka jag har sedan tidigare. Jag upplever det inte som rörigt utan faktiskt väldigt mysigt. Vi spelar mycket sällskapsspel så vi har även dessa framme. Jag har ganska dämpade färger för övrigt i huset så det hjälper nog till. Hade jag varit du hade jag satsat på långväggen och satt skjutdörrar längst ned så man kan gömma det man anser vara fult =) Lycka till! Kram Annie

 • Flora skriver:

  En fördel med skåp nertill är att nedersta hyllan annars blir så himla dammig. Och jag skulle helt klart gå på alternativet som ger så mycket utrymme som möjligt! Hur stora bokhyllor man än skaffar blir de fulla rätt snabbt.

 • Julie skriver:

  Hej,
  Tycker det är praktiskt med skåp nedtill. En grej som är viktig att tänka på är vad för typ av böcker ni har. Om ni har mycket tunga böcker typ konst och fotoböcker måste man bygga i ett material eller en konstruktion som klarar det så inte hyllplanen börjar bukta.
  Hoppas vi får se resultatet sen 🙂
  Och gärna ett inlägg om husdrömmar! Blev sååå nyfiken.

 • Malin skriver:

  Hej Frida!
  Satsa på den längre varianten. Det är snyggt med luft i bokhyllan. Då finns det mer plats att variera; några böcker kan ligga ner och det finns plats för någon vas eller skulptur.
  För att minska ett potentiellt stökigt intryck se till att hyllor a ligger på samma nivå i alla hyllorna. Ni kan också ha glasdörrar för. Det skapar känslan av en avgränsning och så slipper man allt damm också.
  Slutligen – absolut underskåp! Dels för att följa alla grejer som inte behöver synas, och där kan man också förvara större böcker som inte ryms på de symmetriska hyllorna som syns!
  Och glöm inte belysning mot bokhyllan!
  Ska bli kul att följa! Lycka till

 • DesignBella skriver:

  Jag tror absolut på underskåp för allt man vill gömma och kanske att de är lite bredare så det går att ställa saker ovanpå? Som den här bilden https://sofiawood.elle.se/21667-2/

 • Madde skriver:

  Tycker absolut du ska gå på sista alternativet 🙂
  Om böcker är din grej så tror jag absolut inte du kommer uppleva det rörigt, utan mer som hemma. Sen är det alltid skönt med förvaring av sådant som nödvändigtvis inte blir så snyggt i de öppna hyllorna.

 • Linnea skriver:

  Bokhylla med skåp nedtill är ändå praktiskt att ha för att gömma undan allt fult man inte vill ha synligt. Angående öppningsradien för dörrarna, så tänkte jag direkt på kvänums fina köksskåp, som finns med skjutdörrar! Det skulle ju lösa det problemet 🙂

  • Linnea skriver:

   Alltså hitta en lösning där det går att använda sig av skjutdörrar istället för vanliga dörrar..

 • Anna skriver:

  Spännande med bokhyllevägg, jag tänker att det skulle vara snyggt att ha den i ek och kanske lite luftig(?) typ som den i hotellet ”ett hem”, och skjutdörrar på skåpen. Då har man lättare att få in belysning och klämspottar och liknande för att göra den mysig. Man kanske ska göra skåpen nedtill lägre så blir den mer modern.

  Ett annat förslag är att ha luckor även upptill med en rad mellan skåpen utan luckor med led. Fast då blir det ju mer som förvaring och mindre som bokhylla….

  Lycka till med projektet!

 • Andrea skriver:

  Egalt hylla kan det vara bra att ha lägre utrymme mellan hyllorna för pocketböcker. Så en slipper fult utrymme ovan böcker om en inte gillar det eller att en lägger böcker eller spel där. Så har jag gjort.

 • Josefin skriver:

  Älskar hyllor som täcker en hel vägg, hade valt kortsidan fast med tre lika breda sektioner, rymmer myycket böcker på några meter. Skåp nertill är ju väldigt praktiskt, har själv frihängande hyllplan på konsoler men skulle jag platsbyggt hade jag valt släta enkla nederskåp, själv har jag fina lådor i hyllan istället. Vad gäller utseende så passar ett bokintresse alla hem tycker jag, det blir inte rörigt med olika bokryggar om de står prydligt och ’sparks joy’ bara personligt och hemma, mvh en som färgkoordinerar allt utom sina böcker ????????

 • Sandra P skriver:

  Röstar på långsidesalternativet! Den brokighet böcker ger känner jag oftast bara skänker ett rum en ombonad känsla. Ett bra ex är Malin Perssons fina…

  https://i.pinimg.com/originals/a3/1f/21/a31f21c3043542ff4c1e50b74a23a97b.jpg

 • Camilla skriver:

  Långsidan alla gånger!
  Tycker inte färger på böcker är rörigt utan snarare ombonat.

  Men tänk noga igenom socklar och krönlister så det matchar din tidsepok på huset. Vi har byggt både i sekelskiftesboende och i 20-tals boende. Det är stor skillnad på hur man fräser kanter och mönster i snickerier. Kanske nördigt men det är detaljerna som gör det lilla extra.

 • Ninni skriver:

  Hej Frida, som jag läser in det så har Du mycket böcker och det är ju så underbart med böcker. Jag skulle satsa på den efter långväggen. Har själv en bokhylla som är för liten och överfull av böcker, önskar så att jag hade möjlighet att ha en större.
  Jag önskar ofta böcker i födelsedagspresent.
  Tänker på att böcker ökar säkert i antal i o m dina barn och dina egna med tiden… som tex alla dina översatta till annat språk av din egen första skrivna bok bla ????, då behövs utrymme.
  Jag delar upp böckerna i kategorier, så det är lätt att leta upp en bok, bland det värsta jag vet är att färgkordinera eller vända på bokryggarna. Böcker ger kunskap och samtidigt ett levande uttryck i ett hem, känner jag. Så satsa på den största, när Du ska låta en snickare bygga dem. Jag tycker om de helt öppna bokhyllorna för egen del, om man har möjlighet. Men läste att du ville ha plats för annat som inte ska vara synligt, då är det ju bra med dörrar. Satsa på rejäla hyllplan i tjocklek, så de inte bågnar av ev tunga böcker.
  Lycka till från Ninni.

  • Cecilia skriver:

   Håller med dig och det du säger att böcker ger ett levande intryck i ett hem!

 • Edith skriver:

  Har du så mkt böcker att du kan ha en långsida så hade jag kört på den varianten med skåp under (p g a sjukt praktiskt med lite stängd förvaring).Älskar också böcker men vi har inte så många så vi har en platsbyggd bokhylla som är 2/3 av höjden så att säga. Då kan man ha lite vaser o ljusstakar på plus tavlor på väggarna också. Blir också lite luftigare beroende på hur mkt visuell yta man vill att det ska ta!

 • Camilla U skriver:

  Hej,
  Jag tycker bästa alternativet är den långa bokhyllan med skåp nedtill. Egentligen tycker jag det är snyggare med enbart öppna hyllplan hela vägen om man enbart tänker ha böcker i hyllan, men ska man förvara sådant som spel, fotoalbum (som väl gärna ska stå mörkt så att färgerna bevaras så länge som möjligt?), vaser osv. så är det ju praktiskt och snyggast med skåp.

  Någon skrev ovan om skjutdörrar, och det är ju ett bra alternativ för att slippa vanliga skåpsluckors svängradie. Jag har dock själv en äldre fristående bokhylla med skjutdörr längst ned, och det störiga med den lösningen är ju att urymmet endast kan öppnas till hälften, eftersom skjutdörrarna ju måste vara antingen till höger eller vänster. Det kan upplevas som störigt när man ska ställa in större föremål som t.ex. sällskapsspelskartonger som kanske får trixas in eftersom hela längden/bredden inte går in genom öppningen. Ett alternativ är kanske att skåpen får jalusidörrar istället som öppnas uppåt (typ sådana arkivskåp etc som kan ses i kontorsinredningar). I så fall kan ju hela utrymmet öppnas på en gång.

 • cecilia skriver:

  Ja bokylla med skåp under är snyggt och praktiskt. Placering av bokhylla hos dig är det svårt att uttala sig om – vad som passar er inredning och rum bäst. Jag har erfarenhet av bokhyllor utan och med skåp undertill och skulle inte vilja vara utan skåp. I en lägenhet från sekelskiftet valde vi skåpdörrar med lister, nu har vi släta dörrar som passar bättre där vi bor nu. Vad gäller böckerna så har jag lite svårt att förstå varför det skall fixas så väldigt med dem. De ger en fin blandning av färger och man, jag i alla fall, söker ofta i hyllorna och hur kul är det om pärmarna är vända åt ”fel” håll eller klädda med ngt papper. Jag menar min bokhylla är för böcker jag läser, tycker om och kommer att läsa – inte för prydnads skull. Fast i en vit bokhylla ser böcker alltid fräscha ut och jag älskar min bokhylla och det den gör för vårt vardagsrum. Du borde kanske be dina läsare posta bilder någonstans på sina fina bokhyllor 🙂

 • Villa Walden skriver:

  Vi har precis satt igång processen med att bygga liknande den nedersta varianten i samma storlek. Älskar den looken!! Precis under bänkskivan, ovanför skåpen, har vi även valt smala lådor. Också har vi satt in en vitrindel på ca 1m x 70cm. Förutom böcker tänker vi förvara pärmar, spel, pussel etc (i skåpen), silverbestick och viktiga papper (i lådorna) och vaser, karaffer och ljusstakar (i vitrindelen). Eftersom vi bygger hela vägen upp till tak (2,70) kommer vi också sätta en mässingstång för att kunna haka fast en stege.

 • Andrea Marie skriver:

  Hei!

  Er dere ferdig med bokhyllen? Er det bilder på bloggen eller Instagram?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.