Jag vet inte varför, men jag har alltid fascinerats av avbildningar på människokroppen. Krokier, målningar, skulpturer. Gärna gracila kvinnor, i rörelse. Ni minns balettdansösen? Min senaste hang up på det temat är konstnären Eva Larssons flickor i lera och brons. På min önskelista.
Foto: Evalarsson.com
Inlägget innehåller reklam för egen verksamhet
Sent igår natt, när jag kom hem från en föreläsningsturné i Småland, låg ett vadderat kuvert och väntade på köksbordet. Niklas hade tagit in posten och lagt fram det för att jag inte skulle kunna missa att se försändelsen. Ullstein, ett av Tysklands största förlag har nämligen släppt sin översatta utgåva av min bok i veckan. Med ett helt eget take på omslaget. Fühl dich wohl in deinem Zuhause.
Liiiite lite ovant, det måste erkännas – men det kompenseras av stoltheten över hur mycket de tror på boken. Och dagens besked om att den Norska utgåvan ligger på 6:e plats på deras försäljningstopplista. Bäst av allt? Norge redan har fått beställa omtryck! Hurra! Håll tummarna att den tas emot lika väl även i Tyskland.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Inlägget är reklam för Norrgavel
Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och belysa kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en lite roligare och mer lärorik annonsform.
Länstolen från Norrgavel
Redan 1992 började Norrgavels grundare Nirvan Richter skissa på Länstolen som nu kommit att bli ett av företagets tydligaste signaturmöbler. Tack vare sina karaktäristiska ryggspjälor upplevs fåtöljen både luftig och omslutande på samma gång. Den tronliknande formen kramar om den som slår sig ned – men tillåter samtidigt en fortsatt luftig känsla i möbleringen eftersom man kan se rakt igenom ryggen. Från den första idéskissen 1992 tog det ytterligare drygt tre år till den sattes i produktion 1995. Visionen rymde många paradoxer; en omslutande form utan känsla av instängdhet, en skön fåtölj som ser asketiskt enkel ut, en mäktig tron som smälter in diskret i rummet – stor som en öronlappsfåtölj men transparent så att man skönjer väggar och golv…
För att skapa de mjuka, böjda formerna i Länstolens rygg och sits, ångas träet för att göra det formbart så att det sedan kan spännas fast i en form av stål där det får torka i ett par veckor. Därefter bearbetas möbelkomponenterna till en färdig form.
Den kullerstoppade sitsen är ett tidskrävande hantverksarbete i linne, kroll, tagel och vadd, men så håller den förmodligen också i 50 år – därefter kan vilken tapetserare som helst få den tillbaka i nyskick. Sedan 2009 finns också ett mjukare alternativ med en fjäderkudde ovanpå en vacker linnegjord. Länstolen tillverkas i träslagen bok och ask och själva plymån, liksom rygg- och nackkudde innehåller endast ren sjöfågelfjäder.
Du kan själv välja om din Länstol ska ytbehandlas med vitolja, olja eller såpa. Länstol kan även fås med temperakulör eller med vattenbaserad lack.
Som klädsel finns möbeltextil och skinn (vegetabilisk garvat nötskinn från Tärnsjö, vegetabilisk garvat och ofärgat fårskinn och vegetabilisk garvat renskinn eller kromfritt garvat nötskinn från danska Sørensen).
”Jag önskar att jag hade ritat Länstolen, trots att jag faktiskt gjorde det 1993”
I svenska ELLE (nr 6, 2000) får Nirvan frågan om vad han önskar att han hade ritat. Länstolen, lyder svaret. Nirvan Richter förklarar vidare:
– Det handlar om att vi ibland inte ens vågar tro att vi kan göra det vi faktiskt har gjort. Det har med dåligt självförtroende att göra, eller snarare rädsla. Att inte kunna lita på sin egen kunskap, sina egna möjligheter. Det är så jag ser hela designprocessen; att fokus ligger på att vara helt närvarande i sig själv snarare än att rita en stol. Men jag upplever inte rädslan som negativ för ju mer jag lär känna den, desto bättre kommunicerar jag med den. Naturligtvis vet jag att det är jag som ritat Länstolen, den möbel jag är mest stolt över, men ibland vågar jag inte tro att det är sant!
Det är många som är väldigt tacksamma för att det faktiskt är sant. Ett konkret bevis på det är att Länstol fortfarande är en av Norrgavels mest sålda möbler.
Visste du att?
Jag blir alltid lika inspirerad av människor som har dubbla discipliner. Kombinationer av kunskap ger alltid nya spännande infallsvinklar. Som Mikaela. Marinbiolog. Och keramiker. Kolla in hennes alster (med många havsnära anknytningar). Shop här och instagramkonto på @mikaelapuranen
Foto: @mikaelapuranen
Mössa, halsduk, fodrad fleece. Små spretiga fingrar som inte vill ta på sig vantar. Ett blixtlås som krånglar. En stövel som någon gömt under soffan. En trotsig tvååring som ska tråcklas genom lager av tyg. Jaktstart, vågstart, slutspurt. Svettpärlor i pannan. Pang! Ytterdörren går igen med en duns. Morgonstökets sorl klingar plötsligt av och huset blir tyst. Tankarna kryper försiktigt fram ur sina gömmor. Sträcker på sig. Stretchar ut efter anspänningen. Gör sig redo i startblocken. Och just precis där. I morgonens mellanrum. Efter lämningskaoset, innan mailen börjar plinga. Ensam. Ostörd. 110% fokuserad. Är kanske min skarpaste stund på hela dagen.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Söndag igen och dags att knyta ihop veckan som gått med en summering av inredningsnyheterna och snackisarna från de senaste 7 dagarna.
Boråstapeter lanserar tapetkollektionen The Apartment och nya konceptet ”Studio Collection”. Pressbilder stylade av Sarah Widman.
Hemtex lanserar solskydd och insynsskydd under namnet Dekosol. Sortimentet består av lameller, rullgardiner, persienner och plisségardiner i både mörkläggande och ljusfiltrerande material och går att anpassa både till stora och små fönster. I butik och online från vecka 13.
Danska New Works och den schweiziska designstudion Panter & Tourron är aktuella med den nya lampan Tense som tillverkas i det mjuka, men slitstarka, plastmaterialet Tyvek som inte kan gå sönder, samtidigt som det är 100% återvinningsbart.
Georg Jensen firar 20 år av samarbete med designern Helle Damkjær genom att addera fler delar till hennes serie Bloom Botanica.
House of Månsson i Halmstad har lanserat Serene House® i Sverige under parollen ”Change the air you breathe”. Deras luftvårdsprodukter och diffusers baseras på vatten och 100% naturliga, essentiella oljor som skördats med växtvänliga metoder och är fria från syntetiska ämnen, parabener och genmodifierade ämnen.
Monica Förster är aktuell med en ny serie beslag för Habo som tillverkas av återvunnen mässing. MF 1:2, design av Monica Förster, pris 650 kr/par, Habo Selection.
Fritz Hansen firar Lily Chairs 50-års jubileum genom att släppa en limiterad version med valnötsfanér och kromade ben. Kuriosa: detta var den sista stolen Arne Jacobssen ritade.
”We cracked the nut for a clean ocean”. På möbelmässan lanserade ett UF-företag från Bromma Gymnasium det ekologiska tvättmedlet Neptun som är 100% naturligt och marknadens första tvättmedel tillverkat av kastanjer. Det tvättar rent dina kläder utan att miljöskadliga ämnen släpps ut i avloppet eller naturen och är dessutom skonsamt mot dina kläder, din hud och din natur.
Notiser
– Här är de nya reglerna för marknadsföring med influencers. Jättebra med ett förtydligande. Jag välkomnar även en liknande granskning/regelförtydling för pappersmedia framgent.
– IKEA miljardsatsar i Stockholm och bygger 4 nya butiker
– IKEA byter också VD, läs mer här.
– Ellos öppnar nytt lager och outlet i Viared Borås
Avslutningsvis. Klicka här för att kika in i detta townhouse i Köpenhamns populäraste bostadskvarter Kartoffelrækkerne. Nordiska kök har designat ett kök till arkitekten Jeppe Dueholm och hans familj. Så fint!
Foton: pressbilder från ovan angivna företag
Innehåller reklam för/information om egen verksamhet
Det var med darrande fingrar jag rev upp det vadderade kuvertet med fransk poststämpel som låg tungt i botten på brevlådan tidigare idag. Det är lika pirrigt varje gång jag får ett referensexemplar av min bok på ett nytt språk. Flammarion, ett av Frankrikes största bokförlag, har valt att satsa på ett ljusrosa omslag med guldfoliering. Det beskedet oroade mig lite, men det blev ju riktigt fint. Très Bien France. Jag hoppas den tas emot väl.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Inlägget är reklam i samarbete med Essem Design
Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och belysa kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en lite roligare och mer lärorik annonsform.
Essem Designs klassiska hatthyllor föddes en regnig höstkväll år 1937, då Gunnar Bolin satte sig vid sitt skrivbord i Anderstorp med en idé i huvudet: en hatthylla som skulle kunna tillverkas av nedsmält aluminiumskrot. Denna snilleblixt resulterade i att Skoglunds Metallgjuteri startades. Under de kommande årtiondena har företaget blivit förknippat med funktionell och enkel hallinteriör.
Hatthyllan Nostalgi återfinns i många svenska hem, även i hyresrätter där den installerats av många kommunala bostadsbolag. Tillverkningen av sker fortfarande i Sverige där man använder 100% återvunnen aluminium. Levereras i en platt förpackning formgiven av Bedow.
Den tidigare kvalitetsansvarige Sten-Roger Bladh axlade 2002 manteln och förvärvade rättigheterna till produkterna genom en avknoppning från gjuteriet. Bladh behöll den traditionella och hantverksmässiga produktionen i Anderstorp, men med vidare strävan och ambition att tillverka nya produkter – nu under namnet Essem Design. Fortfarande med funktion och hållbarhet som grundstenar i verksamheten.
Gunnar Bolin föddes 1919 (död 2010) i småländska Anderstorp. Tidigt i karriären stod det klart att Bolin inte ville ta över familjens jordbruk. Efter en rad ströarbeten startade han istället ett eget metallgjuteri. Tack vare sin småländska envishet och sin goda känsla för form lyckades Bolin att bli framgångsrik inom sitt gebit. Hatt- och skohyllorna Nostalgi och Classic får oss att förstå varför.
Visste du att?
Inlägget är ett reklamsamarbete med Essem Design
Just nu är det så mycket som snurrar i mitt liv. Långa juridiska avtal och bokomslag på konstiga språk, utländska skatteregler att sätta sig in i och nervösa väntetider på nya projekt. Kanske är det därför jag finner vila i det enkla och närsynta. Som att pyssla om mina sticklingar på fönsterbrädan. De små liven rotar ju inte bara sig själva utan även mig. Bidrar med kontinuitet och begriplighet i en period där det mesta annars känns precis tvärtom och går så himla fort. Jag behöver mer ”macro patience, micro speed”.
På kvällarna när barnen är nattade googlar jag frön och budar på udda sorter via Tradera. Mitt senaste köp? En stickling av Palettblad Wasabi. Den gröna färgen och de spetsformade kanterna är så fina. Den överlevde transporten hit, måtte den nu bara överleva mitt handhavande. Uppdatering följer, på denna och annat också förstås – längre fram i vår.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
När du väljer mönstrat tyg till gardiner – glöm inte att tänka på ”veckeffekten”. Om gardinerna ska hängas i böljande våder kommer mönstret inte att se ut på samma sätt som när du ser tyget utstruket, slätt. Ungefär var 10-20 cm kommer ju att vikas inåt som ett U och försvinna. Var därför vaksam när du väljer och satsa på en mönsterrapport som är vacker även när den hänger veckad.
Precis som vid tapetsering måste man också ha mönsterpassning i åtanke när man hänger upp mönstrat tyg för att helhetsintrycket inte ska upplevas onödigt rörigt och oregelbundet. Ibland behöver gardintyget även mönsterpassas på bredden, till exempel när man ska hänga flera våder i bredd vid sidan av ett fönsterparti. Tips att tänka på för att undvika felköp!