Annons

Vad gör ni med hyacinter och tazetter efter jul?

Doften av hyacinter är bland det bästa jag vet med julen. Därför känns det alltid lika trist när de börjar vissna. Jag brukar slänga dem på komposten men i år ska jag prova att spara lökarna och plantera om dem till våren. Det ska inte vara så svårt. Om man bara klipper av blomstängerna och lägger lökarna med blasten kvar på en mörk och torr plats så kan man plantera om dem i en rabatt eller i en kruka på uteplatsen när temperaturen stiger igen. Hyacinter blommar tydligen inte så mycket första året, men värda att vänta på tänker jag. Någon som har testat och har tips?


Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kommentarer

 • Absolut, försöker göra det med alla mina hyacinter. Som du säger inte så mycket blomning första året, men året därpå är de i full gång. Funkar finfint!

 • Granne skriver:

  Fick galen idé! Tänk om vi kunde ha en gemensam hyacintrabatt i vårt radhuskvarter där alla satte sina avdankade hyacinter och tazetter varje vår? Tänk vilken härlig doft som skulle kunna slå emot en varje gång man körde in i området.

  • Caroline skriver:

   Ja, vilken fin idé! Snälla gör det här, blir så himla nyfiken på hur det skulle se ut om några år. ????
   Bara skriva ut lappar och lägga i folks brevlådor, fixa till rabatten lite snabbt och så är ni igång!

 • Emma skriver:

  Jag har redan tryckt ner ett gäng i marken. Så länge det inte är tjäle så ska det funka nu också..

 • Anna-Maria skriver:

  Med lite blandat resultat! Men jag gör det varje år om dom inte har möglat ????. Tazetter har jag aldrig, tycker inte om ”doften” ????

 • Therese skriver:

  Från barndomen kommer jag ihåg min farfars blomsterrabatt mot söder där han planterade ut alla hyacinter under årens lopp, sandjord. Doften var bedövande underbar. Jag gör likadant, men lyckas inte riktigt lika bra i min lerjord. Är dock glad över de som överlever????

  • Lisa S skriver:

   Hej! Tokälskar hyacinter! Och doften skall vi inte tala om! Ljuvlig! Jag har skogstomt och tycker därför inte att hyacinter ”passar in” Tycker dock inte om att slänga så jag ger bort mina lökväxter. Dvs ger bort även pärlhyacinter när de blommat över. Lisa S

 • Sofie skriver:

  Jag sätter ner mina hyacinter i trädgården och de flesta tar sig! Jag planterar också ut tulpan&narcisslökar om jag köper sådana som blommar i kruka på våren och de blommar nästföljande år. Man förlorar ju inget på att testa!

 • Lovisa skriver:

  Väl värt att testa!

 • Marja skriver:

  Blommar inte lika ”kraftigt” men blir fina åndå. Planetrar ut alla tåliga lökväxter jag köper (narcisser, krokus, hyacinter). Tar de sig så tar de sig och om inte så blir de ju jord. Win-win.

 • Åsa skriver:

  Jag sätter mina rätt ner i gräsmattan! Har gjort så i många år. Ibland tar de sig och ibland inte och den tråkiga blasten kör man bort med gräsklipparen.

 • Det funkar alldeles utmärkt. Jag gräver alltid ned mina lökar på vårkanten och så kommer de upp säsongen efter, eller under sommaren, tja om de inte blivit musmat. Jag har några olika ställen för tete a texter/påskliljor och så en annan rabatt med blått och rosa

 • Asa Pe skriver:

  Hej! Jag har tidigare satt ut lökarna på våren med ganska klent resultat. Prövade förförra året att sätta dem på hösten i stället och upplevde att de kom upp med mer kraft i våras. Det kanske var slumpen men jag prövade iaf att sätta fler i nu oktober och är nyfiken på vad det blir om några månader!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.