Annons

Inredningsnyheter v 50/2019

Första veckan i december är till ända och här kommer en snabb summering för dig som vill hålla dig uppdaterad om de senaste branschnyheterna för hem- och inredning.

I veckan gick Miljömärkning Sverige ut med en tankeväckande informationskampanj. Visste du att om alla ljus som förbrukades i Sverige under ett år skulle vara av stearin (istället för paraffin), så skulle det spara in utsläpp från 67 000 bilar under ett helt år. Läs mer här!


Ann Ringstrand (en av grundarna till modemärket HOPE) har lanserat en inredninga/Yoga-kollektion i samarbete med Yogiraj.


Dirty Linen köptes nyligen upp av Himla och nu har de släppt en ny linneserie som de kallar Undercover. Tillverkad av europeiskt lin av högsta kvalitet. De nya färgerna är medvetet dämpade och mjuka för att göra det enklare än någonsin att skapa en lugn och harmonisk atmosfär i ditt eleganta sovrum.


Frama är aktuella med ett nytt home fragrance koncept från St. Pauls Apothecary.


Moooi har uppdaterat sin klassiker Random light med sin unika märkning och en mer användarvänlig design (för att kunna byta glödljus).


Kasthall kompletterar Ilse Crawfords serie Grönska med fyra nya färger av mattorna Fåra och Ängsmark.

Notiser
– Äntligen. Svanenmärkt frakt är på gång!
– Clas Ohlsson börjar med uthyrning av julpynt. Så bra.
Installationstjänster ökar för Bygghemma
– Kristina Stark öppnar ny designstudio

– Sjukt trött på den här typen av nyheter men vet att många ändå vill veta. Pantone har utsett årets färg 2020: Pantone 19-4052 Classic Blue

Sist men inte minst. Nordiska kök är aktuella med en ny serie träkök. Kolla in de fina bilderna på Urban Oak här. Glad andra advent!


Foto: Vedum, Dirty linen, Frama, Moooi, Kasthall, Nordiska kök

Kommentarer

 • Mie skriver:

  2011 publicerade svanen en rapport där det står att svenskar använder 18 000 ton ljus per år, vilket motsvarar CO2 utsläpp från 15 000 bensinbilar.
  https://www.svanen.se/Nyheter/2011/12/Bidra-inte-till-vaxthuseffekten–tand-Svanenmarkta-stearinljus-i-jul/

  (Den här grafen från Statista (2016) visar ungefär samma ljusåtgång
  https://de.statista.com/infografik/12606/kerzenbrauch-in-laendern-der-eu/)

  Nu kommer plötsligt en rapport som säger att vi använder 46 000 ton ljus per år, vilket motsvarar medelutsläppet från 67 000 bilar.

  Har svenskar verkligen mer än fördubblat sin ljusanvändning de senaste åren och har bilar blivit så mycket renare?

  • Uta Hönemann skriver:

   Tack för frågan. Siffran 18000 ton är gammal och i år har vi varit på jakt efter en färsk siffra. Av European Candle Association har vi fått uppgifter om produktion, export och import av ljus vilket ger en konsumtion om 46 000 ton ljus. Den nya siffran är 46 394 ton varav produktion är 19 854 ton, import är 43 128 ton. Den gamla siffran på 18 000 ton berör bara produktion. Vi reagerade på den höga siffran men har bedömt uppgiften som tillförlitlig. Men tack för länken från Statista – den hade vi missat. Vi kommer givetvis undersöka varför siffrorna skiljer sig åt så mycket.

   Antalet bilar har vi räknat fram på olika sätt 2011 och nu. Flera faktorer skiljer sig åt. Det som har störst påverkan på resultatet är att vi nu har använt oss av faktiska utsläppssiffror från transportsektorn, jämfört med en schablonsiffra 2011 (bensinbil, 1500 mil). CO2-utsläppet per bil är framtaget utifrån Naturvårdsverkets statistik om transportsektorns utsläpp (personbilar) och antal registrerade personbilar i Sverige. Det ger en betydligt lägre utsläppssiffra per bil än 2011 då vi utgick från ett schablonvärde på en bensinbil som kör 1500 mil om året. Vi tycker det känns mer korrekt att utgå från hur de faktiska utsläppen ser ut enligt officiell statistik.

   Hoppas detta gav svar på frågan!

  • Frida Ramstedt skriver:

   Relevant fråga. Jag vidarebefordrar den till Svanen!

 • Lovisa skriver:

  Tack för en fin summering!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.