Annons

Materialskola: Välja massivt trä eller MDF?

Inlägget presenteras i ett reklamsamarbete med Norrgavel

Om man nu ska börja syna innehållsförteckningen på möbler. Vad ska man hålla utkik efter? Den listan kan göras hur komplicerad som helst. Eller superkort. En enkel tumregel. Välj massivt trä före möbler tillverkade av MDF eller spånskivor om du kan. Argumenten är många – men här är en kort materialskola med några anledningar till att jag och Norrgavel tycker att du ska du välja trä!  

MDF – Visste du att?
MDF står för Medium Density Fibreboard. Materialet består av en blandning av syntetiskt lim och träfiber. Det billigt men känsligt för stötar och fukt. Ett hack i en MDF-skiva innebär oftast en förlorad möbel. Det är svårt att reparera det förseglade ytskiktet på ett snyggt sätt och eftersom det inte är ett rent material används uttjänta skivor mestadels som bränsle.

Trä – Visste du att?
Massivt trä är ett hygroskopiskt material som kan anpassa sig till fukthalten i omgivningen om du använder en öppen ytbehandling. Får du ett hack i en trämöbel kan du enkelt svälla det eller återfå möbeln till nyskick igen genom slipning och oljning. Trä är ett sensuellt material som är skönt att ta på och stryka över med handen och det doftar rent. Trä är dessutom naturligt kretsloppsanpassat som kan omformas, återanvändas eller återlämnas till ekosystemet utan att göra åverkan (förutsatt att man valt en miljövänlig ytbehandling).  

Har du tänkt på detta? 
Det är viktigt att välja träslag som tål klimatet och luftfuktigheten där du bor. Träslag från tropisk regnskog kräver inte bara långa transporter, att placera det i norden med vårt kalla klimat ökar risken för sprickbildning eller att formen slår sig. Norrgavel har valt att betsa ett urval av sina möbler för att kunna erbjuda ett alternativ till mörka tropiska träslag om du absolut måste ha en mörk möbel.Öppna ytbehandlingar
Diffusionsöppna ytbehandlingar låter träet andas så att det behåller sina naturliga egenskaper. Olja, såpa och vax är några exempel som går in i träet istället för att lägga sig som ett skal på ytan. Det kräver underhåll men tiden du investerar får du tillbaka i livslång kvalité och andrahandsvärde. Såpa
Såpa som ytbehandling framhäver träets naturliga ljushet. En såpad möbel blir oftast lite ljusare/vitare och får en gråare ton. Tillverkas av färg och parfymfria tvålflingor. Framställs huvudsakligen av vegetabiliskt baserad råvara – naturens egna produkter.

Olja
Oljan tar fram lystern och ådringen i träet samt ger en mörkare ton. Eftersom en oljad yta redan är mättad på fett blir det inte lika lätt fettfläckar på en sådan yta. Därför passar olja som ytbehandling bra till perfektionister och småbarnsfamiljer.

Vitolja
För en lite kallare och vitare ton kan du välja vitolja på de flesta av Norrgavels möbler. Ytan känns lite glattare i jämförelse med såpan. Möbler som våttorkas ofta, t.ex. matbord, behöver underhållas oftare genom slipning och inoljning eftersom vätan ger träresning och torkar ut träet.

Äggoljetempera
Äggoljetempera är en ekologiska färg som är helt kretsloppsanpassad. Inga miljöfarliga ämnen ingår. Äggoljetemperan innehåller: ekologiska ägg*, linolja, vatten och jord- och mineralpigment, konserveringsmedel (godkända för livsmedel) samt sickativ (torkmedel). Ytan patineras och får med tiden en äggskals-glans. Äggen som används i Norrgavels färger är överskottsägg från matvarubutiker.


Färgkarta över några av Norrgavels temperakulörer.Snabb checklista vid köptillfället!

– Hur ser möbeln ut?
MDF har vissa designmässiga begränsningar medan trä går att forma, svarva, sammansätta och skapa sinnrika detaljer med. Norrgavels trämöbler har en verkshöjd som aldrig hade gått att uppnå med ett kompositmaterial.  

– Hur doftar möbeln?
MDF framställs oftast av syntetiskt lim som innehåller formaldehyd. Beroende på ytbehandlingen och lacken kan nyproducerade möbler av MDF dofta starkt och bidra med en stickande odör i rummet även en tid efter uppackning. Trä och kåda är däremot en del av människans tio naturliga doftdimensioner och något som många brukar ha positiva associationer till.

– Hur känns möbeln att ta på?
MDF har ett hårt och stängt ytskikt medan trä talar till handflatan. Trämöbler har en varm känsla och en svårslagen taktil stimulans som skapar njutning – för både ögonen och för kroppen. 

Kategorier:

Kommentarer

 • Mimmi skriver:

  Vart är vitrinskåpet ifrån? 🙂

 • Christian Gärdebring skriver:

  Vad använder Norrgaveln för lim i sina möbler? Är det helt miljövänligt? ????

 • Mimi skriver:

  Så himla bra inlägg. Toppen att ni sprider denna typ av kunskap i en tid då de många bryr sig mer om inredning som bara ser bra ut, än vad som faktiskt är bra, funktionellt och hållbart.

 • Norrgavel skriver:

  Tack för din relevanta fråga Christian!
  Vid tillverkningen av Norrgavels möbler väljer vi de mest miljövänliga limsorter som finns att tillgå för respektive användningsområde. Det är alltid formaldehydfria limmer som alla har olika egenskaper beroende på vilken möbeldetalj som ska sammanfogas. Vi använder aldrig 2-komponentslim.
  Fortsätt fråga! Det är bara så vi kan få till en hållbar förändring på längre sikt – medvetna konsumenter som ställer krav på tillverkarna 🙂

 • Tekla skriver:

  Väldigt spännande med äggoljetempera! Frida, det vore intressant att om du ville skriva ett separat inlägg tillägnat bara denna häftiga färg. Och om att måla väggar med den!

 • Line skriver:

  Vissa leverantörer, bland annat Ikea gör bänkskivor med spånskivor där det yttersta lagret är i faner, detta för att använda färre träd. Hur ser ni på det?

  • Norrgavel skriver:

   Det främsta skälet till att spånskivor med fanér används av många möbelföretag är förstås kostnaden, då detta är mycket billigare än massivt trä. Men att använda fanér på en arbetsyta är inte hållbart. Massivt trä kan repareras och underhållas till skillnad från fanér. Möbler av spånskivor med fanér kommer med största sannolikhet behöva bytas fler gånger än en massiv möbel och då blir den totala åtgången av trä mycket större i slutändan. Alltså ett resonemang som inte håller enligt oss.

   På Norrgavel har vi medvetet valt att jobba med massivt trä för att våra möbler verkligen ska hålla i generationer (och enkelt kunna återgå till det naturliga kretsloppet när den tiden är kommen). Summan av detta tänk blir en jämförelsevis liten åtgång av trä, sett i ett större perspektiv. För även om trä är en förnyelsebar råvara och kommer från hållbart skogsbruk, så anser vi att den bör användas med respekt och kärlek.

  • Ilona skriver:

   De som tillverkar möbler med fanérade spånskivor gör det för att det är billigt, det finns ingen annan anledning till att ”använda färre träd”. Se gärna denna korta film: https://www.pp.dk/index.php?page=gallery&cat=14&id=190

 • Annelie skriver:

  Kan du inte skriva ett inlägg med tips på företag som har liknade miljötänk? Hamnar alltid på vanliga sidor (typ jotex, Mio, Ikea, ellos) när jag söker och känns aldrig riktigt rätt

 • Lotta skriver:

  …dessutom är massivt trä sååååå mkt snyggare och inger känsla av liv…. ( men smaken är olika så klart)

 • stina skriver:

  Hej, blir så nyfiken på hur man lagar ett jack i trä med att svälla. Hur gör man? Skulle bli jätteglad för tips.

  • Norrgavel skriver:

   Tryck- och slagmärken kan repareras genom att pensla hett vatten på märket. Träet reser sig.

   Vid djupare märken kan en fuktig trasa läggas på märket. Använd varmt strykjärn och stryk lätt över trasan. Slipa med fint slippapper dagen efter. Notera att detta gäller öppna ytbehandlingar, dvs ej lackade eller lackbetsade möbler.

 • Anette Bjernklev skriver:

  Tack för bra tips – massivt trä är hållbart, kan ärvas och får en historia.
  Hur gör jag med ”vita fuktringar” på mörkt ekbord?
  Önsketänkande att få kunna arbeta med Norrgavel!

 • Eva jonsson skriver:

  Är norrgavels möbler tillverkade i Sverige? Används det enbart trä från svenska skogar? Om nej varför inte det?

  • Norrgavel skriver:

   Hej, och tack för din fråga Eva!

   Norrgavels möbler tillverkas av noggrant utvalda snickerier i Småland, Skåne, Baltikum samt i Balkan. Vi håller oss inom Europa. Tack vare det blir transporterna så korta som möjligt och miljöbelastningen mindre. Att behålla produktionen i största möjliga mån i Sverige samt att hålla oss inom Europa går i linje med vårt tänk. Vi värnar den starka miljö- och arbetsrättslagstiftning vi har här.

   Produktionen hos Norrgavel är kundorderstyrd, vilket innebär att varje möbel tillverkas för en specifik kund. De obehandlade möblerna (eller delarna) ytbehandlar och monterar vi själva i vår produktionsanläggning i småländska Lammhult, där också den slutgiltiga kvalitetskontrollen görs innan möbeln levereras ut till kund.

   Norrgavel efterfrågar alltid svenskt virke i första hand, annars så närproducerat som möjligt, vilket gör att vi bl.a undviker ek från Nordamerika. Svensk ek är tyvärr oftast svår att använda i möbler eftersom den är vresig och har mycket kvist, därför använder vi oss främst av ekvirke som kommer från Polen eller Balkan. Björken som vi använder oss av kommer oftast från Sverige (kortare längder), samt från Finland och Baltikum. Tillgång och kvalitet på virke varierar över tid och det är faktorer som vi löpande får ta hänsyn till i vår produktion.

   Önskar dig en fin dag!
   Hälsningar från oss på Norrgavel.

 • Julian skriver:

  Jag funderar på skillnaden mellan faner och massivt trä. Har du några tankar kring detta?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej, det beror helt på möbeltyp skulle jag säga. Fanér har sina fördelar i de delar av en möbel som kan bli känsligt för att ”slå sig”. Svårt att förklara i en kort kommentar, men tänker du generellt eller står du och välja mellan två alternativ?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.