Annons

Vad innehåller din soffa?

* Inlägget är ett betalt samarbete med Norrgavel


Jag är säker på att du vet hur din soffa ser ut.
På ytan.

Men har du någon gång funderat på vad som gömmer sig inuti den?
Under klädseln?

Idag är vi noga med att äta obesprutad mat för att undvika hälsovådliga kemikalier – men är sällan lika medvetna om att även möbler, prydnadskuddar, plädar och hemtextilier kan vara ”besprutade” med ytbehandlingsmedel för att göra klädseln tåligare.

I livsmedelsbutiken läser vi innehållsförteckningar och ifrågasätter tillsatser men i möbelaffären bryr vi oss inte om att fråga vad sofforna är gjorda av. Eller fåtöljerna. Eller sittpuffarna.

Vi oroar oss för påsar av plast och har fått lära oss att det tar ca 20 år för en vanlig bärkasse att sönderdelas till mikropartiklar, som i sin tur kan behöva hundratals år innan de bryts ner – men hur lång tid tror du att det tar för naturen att bryta ner en soffa med stoppning av plastskum?


Naturvänliga soffor från Norrgavel
I samarbete med Norrgavel vill jag uppmuntra dig att börja syna möblerna i sömmarna innan du slår till. När du köper en soffa från Norrgavel kan du vara säker på att den är uppbyggd av naturmaterial. Det gör att deras soffor inte är brandfarliga, vilket i sin tur innebär att inga skadliga kemikalier eller flammskyddsmedel behöver användas (vilket ofta är fallet vid användning av kallskum i plymåer och kuddar). 

Tack vare de rena materialströmmarna blir det också lättare att underhålla, renovera och plocka isär din Norrgavel-möbel för att återanvända delarna – eller återlämna dem till naturen igen.


Sittplymåer

Norrgavel sittplymåer innehåller flera olika naturmaterial, som alla ligger separerade från varandra för att öka soffans livslängd och för att underlätta framtida underhåll och renovering. Kärnan består av pocketspring-spiraler, gummitagel och skyddspåse i ullfilt. Ytstoppningen är 70% sjöfågelfjäder och 30% riven QUL-certifierad naturlatex. Plymåfodralet är av Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik. 

Tack vare de rena materialströmmarna blir det också lätt att underhålla, renovera och plocka isär din Norrgavel-möbel för att återanvända delarna eller återlämna den till naturen den dagen du slitit ut den.

Soffstommar 
Norrgavels soffstommar har ramverk av furu, gummitagel, ullfilt och Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik, med en horisontell metallfjäder som spänns mellan  två motstående reglar och kallas Nozag.


Möbelklädslar 
Norrgavels möbelklädslar är valda för att vara hållbara både över tid och för miljön. De flesta är avtagbara för att underlätta skötsel. Exempel på material som Norrgavel gärna använder sig av är: ull, lin, bomull, kashmir, vegetabiliskt garvat fårskinn, vegetabiliskt garvat nötskinn, kromfritt garvat anilinskinn och vegetabiliskt garvat renskinn.

Vårda din möbel
En Norrgavel-möbel åldras med värdighet och blir bara vackrare med åren när du ger den omsorg. En soffa med naturmaterial som stoppning kräver en viss insats för att kuddarna och plymåerna ska bibehålla sin form och komfort, men i gengäld får du en soffa som håller sig i nyskick i många år, till skillnad från en som har plymåer med kallskum. En soffa med naturmaterial kräver kanske en halv minut ”kudd-puffande” varje dag, men det finns en mening med det. Både i det stora perspektivet och för inomhusmiljön.

Standard-innehåll i soffor från andra varumärken (ej i Norrgavel-soffor!)

 • Det vanligaste innehållet i soffplymåer är kallskum.
 • Kallskum = polyeter/ polyuretan  (ursprung: råolja). En lättantändlig plast, därför tillsätts  i regel flamskyddsmedel.
 • Huvudbeståndsdelar i flammskyddsmedel: polyol och isocyanater. 
 • Till många soffor används teflon-liknande (perfluorerade) ämnen för att göra tyg smutsavvisande. 
 • Även antimögelmedel är vanligt vid behandling av textilier.

Vad kan man göra som konsument?

 • Ställ frågor om soffans innehåll till butikspersonalen! (man kan referera till Kandidatförteckningen och fråga om soffan innehåller något av de listade/informationspliktiga ämnena).
 • Undvik fyllning av skumgummi eller kallskum/polyeter/polyuretan eller polyester.
 • Se din möbel som en investering. Att köpa en soffa med lång hållbarhet och högt andrahansvärde är aldrig bortkastade pengar – medan en soffa av sämre kvalité med lägre prislapp kan bli dyrköpt – både för dig och för miljön.
 • Välj rent naturmaterial!  

* Inlägget presenterades i stolt samarbete med Norrgavel

Kommentarer

 • Camilla skriver:

  Jag skulle gärna kunna tänka mig investera i en Norrgavel-soffa som nästa soffa. Jag har haft samma soffa (beige fluffig skinnsoffa 2+3 del) i vardagsrummet i 16 år och har inte en större aning om vad den faktiskt innehåller.
  Men hur ska man resonera med tanke på att soffan fortfarande ser fräsch ut men med okänt innehåll (inköpt på MIO eller EM). Ska den fortsätta att användas eller inte?

  • Anna K Jordi skriver:

   Jag har köpt en soffa på Mio som jag är väldigt nöjd med! Man kunde välja mellan polyesterstoppning och sjöfågelfjädrar. Självklart vill jag inte ha rester av ett dött djur i min soffa så valet var lätt.
   Det låter bra med naturmaterial men när det är djuren som får betala så säger jag nej. Likaså kan ullen komma från till exempel Australien där man skär av svansen på levande får för att hålla ullen ren. Vad jag vill säga är att det är inte så lätt att göra ett bra val!

   • Helena skriver:

    Problemet med Australien är egentligen större, det är att merinofår inte alls bör finnas här i detta klimat. Men det är en gigantisk industri och många vet inget annat sätt att leva (bara ett konstaterande). Att man utför muelsing är ett nödvändigt ont eftersom alternativet är att många får drabbas av infektion från fluglarver (flugor lägger ägg i ullen där avföring fastnat) och slutligen, mycket plågsamt, dör. Det finns alternativ till det traditionella utförandet (där man skär av ett hudveck runt anus), ex. klämmor, sprayer, flytande kväve. Det finns också bedövning för fåren.
    Mina släktingar har slutat med muelsing och tar bort svansen med gummiband. De får istället spraya fåren regelbundet (vet inte detaljerna dock) för att hålla flugorna borta.
    Det går inte att komma ifrån att fåren utsätts för obehag/smärta om de ska leva här, det är det jag menar med att industrin är skev.
    Jag håller med om att det inte är lätt att göra bra val!

   • Sofie Richter skriver:

    I dagsläget har vi på Norrgavel inte någon vegansk soffa för de som vill undvika fjädrar. Men det hade ju varit underbart om vi skulle kunna erbjuda ett sådant alternativ i framtiden – givetvis med kretsloppsanpassade naturmaterial (dvs garanterat fritt från kallskum). För visst vore det toppen att slippa en soffa med plast?
    Men för alla som gärna vill ha en soffa med fjädrar i plymåer och kuddar, så garanterar vi att sjöfågelfjädrarna kommer från leverantörer med högt ställda krav – både vad gäller djurskydd och produktkvalitet. Fjädrarna är kontrollerade, tvättade och behandlade enligt stränga föreskrifter. Fjädrarna kommer från slaktade fåglar i Europa och vi har givetvis certifikat från leverantören.
    Samma höga krav gäller ullen i våra möbeltextilier (se till exempel vårt möbeltyg Laxfjäll som är ett extremt slitstarkt tyg från norska Gudbrandsdalen. Det är miljöcertifierat med EU Ecolabel. Kriterierna är framtagna ur ett livscykel-perspektiv från råvara till avfall. För att få en licens måste produkten uppfylla höga krav på miljö, hälsa, funktion och kvalitet. Kraven skärps kontinuerligt, på samma sätt som med Svanen.)
    /Sofie på Norrgavel

 • KarinStockholm skriver:

  Som ägare till Norrgavel-soffa kan jag hålla med om att daglig puffning verkligen behövs. Förutom det så är soffan underbar och en livsinvestering!!!

  • Sofie Richter skriver:

   Hej Karin!
   Vi blir alltid så glada att höra från människor som köpt och lever med våra möbler. Och ja – de kräver omvårdnad och skötsel – men så kan de precis som du skriver – levas med hela livet 🙂

   • Anna skriver:

    Var kommer era sjöfågelfjädrar ifrån? Sjöfågelfjädrar är ingen restprodukt från livsmedelsindustrin….

    • Sofie Richter skriver:

     Sjöfågelfjädrarna som vi använder kommer från europeiska leverantörer med högt ställda krav – både vad gäller djurskydd och produktkvalitet. Fjädrarna är kontrollerade, tvättade och behandlade enligt stränga föreskrifter. Vi använder uteslutande sjöfågelfjäder där även köttet tas tillvara i livsmedelsindustrin.
     /Sofie på Norrgavel

     • Anna skriver:

      Om dom kommer från livsmedelsindustrin så kommer fjädrarna från djurfabriker. Jag tycker att det är fel att kalla det för naturmaterial! Dessa ”sjöfåglar” är troligtvis ankor har aldrig sett en sjö eller havet. Dom går på hårda cementgolv. Till ett täcke går det åt 75 djur! Troligen lika många till en soffa…..

 • Vera skriver:

  Hemma hos mig står sedan ett år tillbaka en fantastisk Träsoffa Rak från Norrgavel. Man kan lätt öppna klädseln och titta in i plymåer och kuddar. Och det är verkligen naturmaterial rakt igenom. Ek-trä i själva stommen och klädsel i 100 % linne (SÅ skönt!) som man kan ta av och tvätta vid behov. Perfekt när man har små barn!
  Visst behöver man puffa kuddarna för att få dem fluffiga, men det är bara en vanesak efter att man har lämnat soffa med plastfyllning och polyesterklädsel bakom sig.
  Det är lätt värt varenda krona! Så fin soffa och den är enastående skön dessutom – man måste prova för att förstå magin…
  Kanske behöver vi byta klädsel om 10–15 år, men själva stommen räknar jag med att den håller även till eventuella barnbarn. Känns så rätt! Hoppas verkligen att fler börjar intressera sig för miljövänlig inredning framöver! Om inte annat för att det är så himla fint och skönt.

 • Mia skriver:

  Enkelt köp inte nytt utan begagnat.Så dåligt o ha miljöprofil och köpa miljövänligt…vi måste stoppa konsumtionhetsen.Det är räcket inte!

 • Mia skriver:

  Ja, puffar på min Norrgavelsoffa varje dag men älskar att känna doften av naturmaterial. Känns så tryggt att veta vad den innehåller.

  Var på MIO en gång och frågade om innehåll i en soffa där och hur de arbetar med ämnen på kandidatlistan. Personalen fnyste åt mig och tyckte jag skulle skaffa en träbänk i stället…

 • Minna skriver:

  Så himla intressant ämne!
  Kan medge att det är med lite ångest jag sneglar mot min egen soffa här hemma. MEN i samma tanke tänker jag att hade jag inte fått denna informationen så hade jag inte heller vetat var jag skulle gå då det är dags att byta soffa. Nu vet jag!

  Tack för sådana här inlägg Frida ????????

 • MJ skriver:

  Jag önskar att jag också kunde köpa en Norrgavel-soffa som de flesta här i kommentarsfältet verkar ha.
  Men livet kan vända tvärt. Jag var högavlönad i kommunala sektorn, råkade hamna framför en bilist som fick vattenplaning och mitt öde blev satt därmed. Kronisk smärta och dagliga problem, men försäkringskassan valde att utförsäkra mig. Därefter kan depression läggas till min lista.
  Min gamla soffa från IKEA måste hålla många år till. Norrgavel är en dröm, Erikshjälpen är det realistiska…

 • Mia Wolkert skriver:

  Jag tror att prisfrågan, utbudet, förtroende för miljömärkning är helt avgörande här….har just tittat igenom en studie från Konsumentverket ’Konsumenterna och miljön 2018’ vilken visar att möbler och inredning tillhör de marknadsgrupper som har högst utsläpp men tillhör samtidigt de grupper där konsumenterna har svårast att göra val med klimathänsyn. Studien visar också vilka faktorer som gör det svårt för konsumenter att göra bra miljöval. Jag älskar Norrgavel och deras produkter men tyvärr kan nog prisbilden vara nåt som i dagsläget inte fungerar för alla….

 • Birgitta skriver:

  Hej, jag undrar om det inte skulle kunna vara en bra bit på väg för många att man använder sin gamla stomme, men kan köpa miljöschyssta plymåer i roliga färger från t ex Norrgavel för att förnya och ändå inte överkonsumera. Mitt önskemål!! Birgitta

  • Camilla Ekman Skog skriver:

   Hej!
   Jag håller med Birgitta. Det vore fantastiskt om jag kunde måttbeställa plymåer till en dansk träsoffa från 50-talet som gått i arv och betyder väldigt mycket för mig.
   Camilla

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.