Annons

Inredningskunskap: Fri yta bakom stolsryggen

Det må låta självklart att en stol vid ett köksbord behöver lite fritt utrymme bakom ryggen för att man ska kunna slå sig ner utan att behöva tråckla in kroppen. Ändå är det vanligt att man ser på tok för trångt möblerade sittplatser på bild i inredningsmagasin, sociala medier och Hemnetstylingar.

En tumregel som inredare jobbar med är att stolen behöver ha en fri skjut-ut-zon på 70 – 80 centimeter från bordskanten till närmsta vägg för att en vuxen person ska kunna dra ut stolen och sätta sig ned utan att det känns trångt. Om ditt köksbord står nära ett köksskåp, diskmaskin, byrå eller skänk – tänk på att du kommer behöva räkna detta fram till möbelns öppnade dörrar eller lådor (särskilt om det är ett skåp eller en låda du kan tänkas behöva använda under måltiden).

Kategorier:

Kommentarer

 • Emma Thun skriver:

  När du ändå är inne på bekvämlighet vid matbordet…
  …kökssoffa alltså. Så fint! MEN, det där med att tråckla sig in, särskilt om den är tung eller någon redan sitter…

  • Frida skriver:

   Vi har kökssoffa, som vi älskar och använder mycket. Men för att slippa tråckla oss in som du beskriver fick vi dammsuga marknaden efter ett pelarbord. Om inte bordet har benen ute i hörnen så funkar kökssoffa utmärkt!

  • Ac Andersson skriver:

   Jo det är mer än sant. Samtidigt som den platsbyggda sittbänken har ändrat till mera samvaro i köket hemma hos oss. En härlig soffa i köket har ändrat vårt beteende till det positiva.

 • Pernilla skriver:

  Enligt svensk standard för tillgänglighet (för alla nivåer) ska det vara minst 800 mm plats för stol vid matbord, se sista sidan på länken 🙂 https://www.sis.se/api/document/preview/45250/

  • Frida skriver:

   80 cm gäller väl för lägsta tillgänglighetsanpassning vid rullstol vilket alla kanske inte behöver ta hänsyn till i hem där ingen i familjen eller bekantskapskretsen använder en sådan – men väl i byggstandard för arkitekter som ska rita bostäder som passar alla?

   • Clara skriver:

    Har för mig att det rekommenderade minimimåttet är just 800 mm, utan rullstol. Med rullstol är det 1300-1500 mm tror jag. Annars blir det nog svårt att rotera rullstolen och få plats vid bordet? Vore intressant att läsa mer om det här temat, det är ju en grupp som konstant blir exkluderade och bortglömda samtidigt som bra planering verkligen är avgörande för att vardagen i hemmet ska fungera. 🙂

    • Pernilla skriver:

     Plats för rullstol är 1200-1300 vid matbord. I kolumnen längst till höger redovisas att 800 även är måttet på det som kallas Sänkt nivå, vilket betyder bostad utan krav på tillgänglighet. Vid runt bord är det dock 750, finns väl lite mer utrymme där bordsskivan svänger vid kanterna. Tack för att du uppdaterade på bilden ändå 🙂

 • Andrea skriver:

  Tack! Detta var precis vad jag letade efter. Älskar den här typen av riktmärken för att få till en användbar och bekväm inredning.

 • EVA skriver:

  Jättebra att tillgänglighetsmått som passar alla anges men också angivelse för minsta tänkbara. I vårt gamla hus på 74 kvm skulle förhållandevis stora ytor annars få lämnas helt tomma eller rummen helt sakna böcker. Vi vill inte ha en platt-Tv och mobiler som enda helg- och kvällsyssla. Långtifrån alla böcker, filmer o musik finns digitalt.

 • Louise skriver:

  Om man har en fast kökssoffa – hur långt från soffans framkant ska bordsskivan sitta?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.