Annons

Belysningstips för husfasader och trädgård

Att det är viktigt med belysning på insidan av våra hem är de flesta överens om. Men att utsidan också kan behöva lite hjälp på traven verkar inte alla vara lika övertygade om. Trots att ljussättning kan göra så stor skillnad för hur vi upplever husfasader och trädgård. Här är några tips!

Olika typer av utebelysning (har du alla?)
Orienteringsbelysning för att visa och markera nummerskyltar, ytterdörr/entré, gångstråk etc.
Allmänbelysning för större ytor som exempelvis altaner, garageuppfarter och poolområden.
Dekorationsbelysning/punktljus för att framhäva växter, stenpartier, detaljer i trädgården. 
Trygghetsbelysning för att lätta upp mörka skogspartier eller uppmärksamma aktivitet (med rörelsedetektor) utanför huset efter skymning.
Fasadbelysning för att lysa upp huskroppen.
Olika effekter och placering
Beroende på vilka lampor du väljer och var du placerar dem kan du skapa olika ljus- och skuggeffekter.

Downlight ljuset faller uppifrån och ned. Bra för att belysa fasader, altandäck, entréer och rabatter. Beroende på lampans spridningsvinkel och höjden/placeringen av den kan du räkna ut hur många ljuskällor du behöver för att täcka upp hela den önskade ytan med ljus.

Uplight ljuset riktas nedifrån och upp. Fungerar bra för fasader, träd och buskar, statyer och stenpartier och staket. Tänk på att inte använda starka uplights där de kan blända ögat exempelvis vid gångstråk eller nära sittplatser på altandäck .

Crosslight en kombination av uppåtriktat och nedåtriktat ljus vilket skapar en kryssformad ljuskägla på exemempelvis en fasad, staket eller stenmur. Bra att ta till när det finns en rabatt eller ett buskage i nederkant.

Washing en dold ljusslinga kastar ett mjukt ljus längs en hel fasadvägg, ett staket eller en stenmur. Kan riktas både uppåt och nedåt beroende på konstruktion.

Spotlight/punktljus genom att placera ljuskällan en bit ifrån objektet kan man skapa ett riktat punktljus exempelvis på en trädstam eller lövkrona.

Skuggning/siluett genom att placera ljuskällan bakom objektet kan du skapa effekten av en skuggning och dramatisk siluett.


När du väljer lampor till trädgården är det viktigt att analysera hur ljuset faller från dem så att du får till en bra kombination av både rundstrålande och riktat/avskärmat ljus.

Rundstrålande lampor ger ett jämnt ljus i alla riktningar med stor spridning. Bra för allmänljus om du saknar gatlyktor i närheten. Opalglas och klarglas ger ett långt sken – men klarglas kan orsaka bländning för ögat beroende på lampans konstruktion och placering.

Riktad/avskärmad belysning ger en markerad ljuskägla. Bra val när du vill styra var ljuset landar, om du behöver placera belysning där det finns bländningsrisk (exempelvis i ögonhöjd) eller om din lampa kan bli en störande ljusförorening mot grannarnas tomt/ i deras siktlinje.

Kommentarer

  • Emelie skriver:

    Åååh, jätte- jättebra! Blev väldigt sugen på ”Washing”. Vad för sorts ljusslinga klarar att belysa så mycket av fasaden? Finns det risk att sovrum störs av ljuset utifrån?

  • Ingrid skriver:

    Tack Frida för en ljuslektion, precis vad jag behövde. Vi startar snart bygget av nytt fritidshus i Luleå skärgård (bilväg, finns en liten bro till denna ö). Vi funderar endel kring hur utebelysningen behöver vara. Både på huset, bastustugan, sovstugan, vid badtunnan och utegården och infarten. Ingen kommunal service finns med lysen. Som du vet finns inget belysningsbehov på sommaren här uppe ????, men hösten och vintern vill vi ha behagligt ljus. Dessutom behöver det kanske vara några armaturer som måste vara lite högre när snön ligger meterdjup. Kanske olika höjder? Har du tips på hur vi borde tänka? Vill inte ha så höga som gatlyktor.

  • Peter skriver:

    Tack för bra info!
    Vet ni några bra ljussättare man kan anlita?
    Har ett hus från 1915 på en ö på västkusten som vi precis rustat upp enligt originalutseende. Detta hus vill vi lysa upp!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.