Annons

MidsommarblusenHon var enda barnet och bortskämd därav. Men det var ofrivilligen så. Därför ser jag på historien med andra ögon nu när jag själv har blivit förälder. Solen brände så starkt den där dagen att man kunde känna de varma kullerstenarna under skosulorna när vi sneddade över torget. Morfar hade precis köpt oss varsin mjukglass och vi sökte oss till skuggan under en stor markis som hängde utanför Örnsköldsviks tjusigaste damekipering. Det var då hon fick syn på den. Speglad i skyltfönstret minns jag mammas ansiktsuttryck och de vuxnas dialog om att den var fin, men också hutlöst dyr. Morgonen efter åkte morfar, som var elektriker på pappersmassafabriken i Domsjö, iväg för att köpa tidningen. När han kom tillbaka räckte han med stolthet över ett mjukt paket inslaget i frasigt silkespapper. Mamma var lika delar generad som förtjust. Sedan dess har den dansat runt midsommarstången åtskilliga varv. Varje år, som en symbol för försommar, högtidstraditioner och kalasglädje. Nu är det istället mina barn som får följa spetsarnas kant med sina små pekfingrar innan de somnar mot min axel till sorlet av de vuxnas prat och skratt. Så även om åren har gått och mamma inte längre finns kvar och dansar med oss – så gör hon det ändå, på sätt och vis – och jag tycker fortfarande att jag kan känna hennes doft i tyget när jag blundar.

Kommentarer

 • elin cecilia skriver:

  men så fin! 😀

 • Ann skriver:

  En så fin historia! Och blusen som symbol för kärlek och omtanke. Och glassarna med! Fantastiskt att få ha växt upp så 🙂

 • Nana skriver:

  Så fint och så tydligt hur hon lever vidare med er i livet nu.

 • Caroline Nordén skriver:

  Vilken fantastisk blus med tillhörande historia! I minnet finns allting kvar <3 🙂

 • Maria Cecilia skriver:

  Å så fint skrivet! Jag som precis har förlorat en förälder läser med tårarna rinnande ner för kinderna.

  • Carita Persson skriver:

   Så roligt med kopplingen till Ö-vik. Min man är född där. Hans morfar och mormor bodde i Hörnett, Domsjö(Frida och Bror Östman), sedemera även makens moster (Gunilla Hörnqvist). Besöker Ö-vik fortfarande då och då. ???? Såg tipset om din blogg i rykande färska tidningen VillaLivet.

 • Daniella skriver:

  Oj vilken vacker och berörande text. Var tvungen att läsa den flera gånger om.

 • Maria skriver:

  Oj så vackert gjort av din morfar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.