Annons

Flaggkunskap

Hipp hipp hurr för Sverige idag. Vad säger ni? Ska vi fira den Svenska flaggans dag med lite kuriosa och flaggkunskap? Visste du till exempel att…? 

– Det inte finns regler, däremot estetiska rekommendationer, för hur hög en flaggstång bör vara i förhållande till det hus den hör till. Man brukar säga att minst en tredjedel av flaggstången ska sticka upp över taket/ husets högsta punkt. Är det ett väldigt högt hus bör flaggstången vara 3-4 meter högre än huset.

–  Flaggdukens storlek bestäms i förhållande till flaggstångens längd och ska alltid ha sina lagstadgade proportioner. Här är några exempel:

– Enligt lagen (1982:269) om Sveriges flagga skall proportionerna på den svenska flaggan vara 10 delar hög och 16 delar lång. De inre blå fälten närmast flaggstången skall vara i proportionerna 4 till 5 och de yttre fälten 4 till 9. Korsarmarnas bredd (tjocklek) skall vara hälften av de blå fältens höjd.

– Färgkoderna för den svenska flaggan definieras i förordningen (1983:826) och är i:

NCS-färgsystem
Gult: NCS 0580-Y10R
Blått: NCS 4055-R95B.

Pantones färgsystem
Gult: PMS 116 C (Coated) och 109 U (Uncoated) 
Blått: PMS 301 C eller U (Coated & Uncoated).

– När flaggan är uppe ska det vara ljust ute. Från den 1 november till och med den sista februari hissas flaggan klockan 09.00.  Under resten av året klockan 8. Om flaggan är belyst får den vara hissad efter solens nedgång.

– Halning ska ske vid solnedgången, dock senast kl. 21. Under polarnatten sker halning kl 11.50 för berörda områden.

– Flaggan får inte ta i marken vid upp och nedtagning. 

– Någon regel för flaggvimplar finns inte, de får vara uppe dygnet runt och är avsedda att pryda flaggstången när flaggan inte är hissad.

– En vimpel ska ha en längd som motsvarar en tredjedel av flaggstångens höjd dvs. en vimpel på 12 m. hög flaggstång bör vara 4 m. lång.

– På hissad vimpel ska det blå fältet vara vänt uppåt.

– Sveriges flagga är världens näst äldsta flagga efter den Danska flaggan.

Källor: Nationaldagen/Flaggregler, Riksarkivet / Flaggtider, FlaggstångskompanietBolistFlagshop

Kategorier:

Kommentarer

  • Hans Anderbjörk skriver:

    Är det någon särskild storlek på flaggan vid kungens närvaro?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.