Annons

Flaggkunskap

Hipp hipp hurr för Sverige idag. Vad säger ni? Ska vi fira den Svenska flaggans dag med lite kuriosa och flaggkunskap? Visste du till exempel att…? 

– Det inte finns regler, däremot estetiska rekommendationer, för hur hög en flaggstång bör vara i förhållande till det hus den hör till. Man brukar säga att minst en tredjedel av flaggstången ska sticka upp över taket/ husets högsta punkt. Är det ett väldigt högt hus bör flaggstången vara 3-4 meter högre än huset.

–  Flaggdukens storlek bestäms i förhållande till flaggstångens längd och ska alltid ha sina lagstadgade proportioner. Här är några exempel:

– Enligt lagen (1982:269) om Sveriges flagga skall proportionerna på den svenska flaggan vara 10 delar hög och 16 delar lång. De inre blå fälten närmast flaggstången skall vara i proportionerna 4 till 5 och de yttre fälten 4 till 9. Korsarmarnas bredd (tjocklek) skall vara hälften av de blå fältens höjd.

– Färgkoderna för den svenska flaggan definieras i förordningen (1983:826) och är i:

NCS-färgsystem
Gult: NCS 0580-Y10R
Blått: NCS 4055-R95B.

Pantones färgsystem
Gult: PMS 116 C (Coated) och 109 U (Uncoated) 
Blått: PMS 301 C eller U (Coated & Uncoated).

– När flaggan är uppe ska det vara ljust ute. Från den 1 november till och med den sista februari hissas flaggan klockan 09.00.  Under resten av året klockan 8. Om flaggan är belyst får den vara hissad efter solens nedgång.

– Halning ska ske vid solnedgången, dock senast kl. 21. Under polarnatten sker halning kl 11.50 för berörda områden.

– Flaggan får inte ta i marken vid upp och nedtagning. 

– Någon regel för flaggvimplar finns inte, de får vara uppe dygnet runt och är avsedda att pryda flaggstången när flaggan inte är hissad.

– En vimpel ska ha en längd som motsvarar en tredjedel av flaggstångens höjd dvs. en vimpel på 12 m. hög flaggstång bör vara 4 m. lång.

– På hissad vimpel ska det blå fältet vara vänt uppåt.

– Sveriges flagga är världens näst äldsta flagga efter den Danska flaggan.

Källor: Nationaldagen/Flaggregler, Riksarkivet / Flaggtider, FlaggstångskompanietBolistFlagshop

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *