Annons

Känner du till konversationsradien?

Många nybyggda hus och bostäder med öppna planlösningar har stora vardagsrum. När man inreder dem är det lätt att man tar mer hänsyn till rummets totala yttermått – än de optimala avstånden mellan personerna som ska umgås där. Inredare jobbar ofta med ett begrepp som kallas konversationsradie runt mittpunkten i en sittgrupp. Möblerna ska helst placeras så att det maximala avståndet på diagonalen är 2,1 – 2,8 meter när man möblerar för social interaktion. Man vill inte sitta för tätt mitt emot varandra (det kan upplevas påträngande) men man vill heller inte sitta så långt bort att man måste höja rösten för att kunna samtala. Ställ därför inte möblerna för långt ifrån varandra – även om du har gott om plats. Tänk också på att det bör vara fri sikt (i ansiktshöjd) mellan sittplatserna. Hamnar ni alltid i köket när ni har fest? Kanske är det här problemet ligger. Vid ett köksbord sitter man ju ofta så att alla kan se och höra varandra obehindrat i ett större sällskap – men i vardagsrumsmiljön har vi inte alltid inrett på det viset.

Kategorier:

Kommentarer

 • M skriver:

  Så sant – många bilder visar inredningar som knappast uppmuntrar interaktion. Men inte menar du väl att radien ska vara 2,1 – 2,8 m? Då hamnar man ju 4,2 – 5,6 m ifrån varandra.

 • Frida skriver:

  Förlåt otydlig, man säger att det maximala avståndet mellan sittplatserna ska vara 7-9 ft dvs 2,1-2,8 m

 • Gunilla skriver:

  Roligt ! Beror kanske på hur många man är och hur väl man känner varandra , ”finns det hjärterum finns det stjärterum”. Gäster sätter sig spontant i ett vardagsrum det brukar inte vara bordsplacering där!Men du kanske menar att man sitter så i nått annat syfte?

 • Frida skriver:

  Gunilla: Det rekommenderade avståndet för ögonkontakt/samtalsavstånd är inte mitt påhitt utan vedertaget bland inredare 🙂 Vad gäller att sitta intill i samma soffa så är det något annat – där räknar man normalt att en person behöver ca 60 cm sittutrymme av en soffa/sittmöbel (det är vad leverantörerna också räknar på när de anger om en soffa är 2-sits eller 3-sits) och det måttet baseras på bredden mellan våra axlar/armbågar inte höfterna. Måttet över bordet eller sittgruppens mittpunkt (alltså avståndet mellan sittplatserna över bordet som man brukar benämna "konversationsradien") bör inte vara för stort för då måste man anstränga sig för att se/höra och kan inte umgås obehindrat.

 • Nathalie skriver:

  Precis så här vi tänkt inreda vardagsrummet i vårt nya hus. Har läst i din bok om detta också men undrar, finns det någon regel för hur breda sofforna kan vara utan att det ser galet ut? Samt kan man räkna denna diameter från en lite framåtlutad kroppshållning eller tänker man helt avslappnad bakåt ryggstödet? Tack 🙂

 • Nathalie skriver:

  Dum fråga om hur breda sofforna kan vara ser jag nu. Det framgår ju av diametern hehe.

  • Trendenser skriver:

   Hej hej! Det är mer en rekommendation än en regel. Men när man har de här cirkamåtten med sig i bakhuvudet brukar det vara lättare att känna sig fram till vad som blir bäst utifrån ens egna förutsättningar. Finns ett avsnitt om olika sittställningar i boken också, kan ju skilja en del var huvudet hamnar beroende på hur ryggstödet lutar. Hoppas du får till en bra möblering som funkar för er!

 • Natalie skriver:

  Hej, vill köpa ett b&b italia soffbord som är 120*120 med två 3 sits mitt emot varandra.

  Tycker du bordet blir för stort där mellan?

  Tack

  Med vänlig hälsning, Natalie

 • Jenny skriver:

  Inrett precis som på bilden och ni anar inte hur mycket folk uppskattar det. Väldigt många som inte möblerar för konversation utan för TV:n. TV:n hänger ändå på väggen på kortsidan och man kan ligga raklång i soffan och titta. Fåtöljer och stolar går ju också att placera på kortsidorna så fler kan delta i gemenskapen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.