Annons

Välja beslag till köket? Teckenspråkstipset som gör att du undviker felköp.

Att välja nya handtag och knoppar är ett enkelt sätt att uppdatera ett äldre kök, men också ett effektivt sätt att förstöra ett sprillans nytt. Visuellt, men framförallt funktionellt. Mitt bästa tips? Fundera inte bara på hur beslagen ser ut, utan också på hur din hand kommer att göra det – när du använder dem. 
 
Har du (och andra familjemedlemmar) små eller stora händer? Har ni lätta eller tunga lådor och luckor? (Även ett helt nybyggt kök kan ha integrerade vitvaror som är tröga att öppna och stänga). Man är sällan särskilt stark med pincettgreppet när du exempelvis fattar tag om en nätt och hal knopp eller i enbart pekfingret när du drar ut en låda med en liten läderloop. Därför är sådana oftast skönast på skåp och lådor som glider upp lätt och inte kräver mycket handkraft. Skålade beslag och lodrätt monterade handtag är bra kompisar till skåp som stretar emot.

Alltså; Tänk på beslagens teckenspråk och inte bara deras form – så blir det lättare att välja det som passar er bäst och undvika onödiga felköp!

Kategorier:

Kommentarer

 • Caroline skriver:

  Bra tips!
  En snabb fråga, vad tycker du om att blanda olika träslag i ett kök? Har flyttat precis och bänkskivan i köket är i mörk valnöt och golvet är i gammal björk (gulnad). Vad skulle du satsa på för köksbord, ett runt enkelt köksbord i ek eller ett i valnöt som går med bänkskivan? Hjälp! Vill helst ha ett i ljus ek men så rädd att jag blandar in för mycket olika träslag.

 • Elin skriver:

  Vilket bra tips! Jag har aldrig reflekterat över knoppar o handtag på detta sätt, men nu när jag tänker efter så är det just det som har gjort att jag irriterat mig på olika kök jag varit i. T.ex. tunga lådor som man får använda ett finger för att dra ut pga av knopp.

 • Elin skriver:

  Kanonbra tips! 🙂 Jag har inte tänkt på knoppar och handtag på
  detta sättet förut men inser nu att jag stört mig på många olika kök just pga tunga lådor som måste öppnas med bara ett finger t.ex.

 • Sarah skriver:

  Åh så bra!! Självklart när jag läser detta men har aldrig tänkt på det.

 • Gunilla skriver:

  Smart! Bra idéer ! /Gunilla

 • Bettan skriver:

  Om man inte har barn eller har vuxna barn, tänker man kanske inte på, att det är bra, om inte handtagen har vassa kanter. För helt plötsligt kanske det dyker upp barnbarn, som kan skada sig på vassa hörn.

 • E. skriver:

  Men så bra! Tack för denna insikt. Har inte tänkt på det alls men fattar varför jag stör mig så på jobbköket nu.

 • Sofia skriver:

  Så bra tips!

 • Stella i Italien skriver:

  Vilket bra inlägg. Har själv haft problem pga skada i en hand och upptäckte då att vissa handtag är helt omöjliga. Valde nr 4, som är lätt att greppa.
  Stella

 • Jojo skriver:

  Precis detta resonemang fick mig att överge mina drömmars skålhandtag och snabelbeslag från 50-talet. Min kroniska ledsjukdom bråkar med mina händer och det blev ett handtag som kan greppas såväl under-som ovanifrån beroende på dagsform. Valde också en Mora-blandare som rekommenderats av reumatikerförbundet. Hållbart på ett mänskligt plan!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.