Annons

Helgens hygge

I höstas slutade jag att köpa fredagsbuketter och med det rann ”Happy Friday” ut i sanden. Men jag har saknat den där återkommande helghälsningen, eller ritualen, som brukade avsluta arbetsveckan. Därför tänkte jag börja med en ny tradition; Helgens hygge. Varje fredag ska jag tänka ut en present att ge mig själv under helgen. Alltså ingen sak eller pryl, utan en handling som skapar lite extra hygge.
 
Årets första utmaning till mig själv blir att skriva en hygge-meny, en lista med saker som ger mig myskänslor hemma. Det kan vara vad som helst. Men enkla grejor. Räckhållslyx som inte kräver konsumtion. Ett svalt sovrum, en renbäddad säng, att sova med varma sockor, att baka bröd eller ta en promenad innan läggdags. Ni fattar. Acts of Self care. Och man behöver inte göra en snygg teckning, det räcker att skriva ner det i mobilens anteckningsfunktion. Det viktiga är ju att reflektera över hur man kan curla sig själv hemma. Dela gärna med dig av dina tips i kommentarsfältet!
Foto: Slightly Sorted via The Thrifty Kiwi / Bullet Journal Ideas

Kategorier:

Kommentarer

 • Anonym skriver:

  Så bra!! mer reparation och mindre konsumtion! det är en spännande tid vi lever i. Om vi bestämmer oss för att acceptera planetens gränser kommer det att öppna upp för oändliga möjligheter att tänka nytt och kreativt. Det är roligt att se att du har anammat denna tanke!

 • Julia skriver:

  Ouups min kommentar ovan blev visst anonym… Bon weekend önskar Julia

 • Y skriver:

  Tack för en bra blogg! Kommenterar inte ofta men ville säga att jag verkligen uppskattar din nya inriktning på bloggen och ser fram emot varje inlägg! 🙂 Jag fastnade också för den "danska" lägenheten på historiska hem i förförra inlägget, brukar gå in där bara för inredningsinspirationen. Tror verkligen du har helt rätt i den trenden och jag gillar den!

 • Mrs. b skriver:

  Så bra – spot on!
  Jag ska försöka bli bättre på att tillåta mig själv en ”slappartimme” i soffan.

 • Att plocka undan på torsdagskvällen är en enkel grej som skapar fredagskänsla för mig. Även låna böcker, vänta med att lyssna på poddar. Att tända ljus! Ställa fram nån plockmat. Byta sängkläder som du skrev. Annars är mitt bästa att jag ”inte får” göra måsten på fredagen utan bara mysa i soffan. Musik! Dansa! Ofta handlar vi på fredag för då får ungen köpa nått extra gott och även jag unnar mig nått (kan även vara nått nyttigt bara lite dyrare).
  Mysig idé med hygge-traditioner! Hoppas på många tips!

 • Sofia skriver:

  Tända en eld! Kanske inte det mest klimatsmarta, men kombinera gärna med dagens lunch så får elden ett syfte. Dock vill jag helst bara stirra in i den och se lågorna dansa och gnistorna sprätta.

 • Pippi på papp skriver:

  Jättebra idé! Följer jag gärna. Idag blir mitt hygge att se på ”på spåret” med lite choklad i mitt favoritmys-set. Mvh Elin

 • Sara skriver:

  Tycker verkligen om din nya inriktning på bloggen! Älskar inredning men all konsumtionshets som alla andra bloggar och samhället i stort spottar ut sig i en ostoppbar ström får mig att vilja kräkas. Ändå vill jag ju ha det fint! Så tack för alla inspiration som andas något nytt och fräscht utan att tära på vår jord.

 • Nina skriver:

  Jag fixar bubbelbad till barnen istället för film och snacks. Bra musik eller ljudsaga, levande ljus.

 • Vill bara instämma med de ovan, jag uppskattar också din inriktning på bloggen, som uppmanar till mindre konsumtion och mera eftertanke. Ser fram emot dina "helgens hygge"-inlägg ? Kanske kan bli en # på IG? ?
  Trevlig helg och hygge ❤

 • Lovisa skriver:

  Vilken bra idé! Mitt nyårslöfte är att bli snällare mot mig själv. Detta är absolut en bra början.

 • Nike skriver:

  Åh vilken bra ide!! Hoppas att vi blir många som tar efter 🙂

 • Karin skriver:

  Blir glad för dina inlägg som uppmuntrar till mer eftertanke kring konsumtionen i vårt samhälle! Dämpar min klimatoro något när förgrundsgestalter tar ställning för vårt klimat.

 • Karin skriver:

  Blir glad för dina inlägg som uppmuntrar till mer eftertanke kring konsumtionen i vårt samhälle! Dämpar min klimatoro något när förgrundsgestalter tar ställning för vårt klimat.

 • mallan skriver:

  Så klokt! Tänkte så mycket på alla fredagsbuketter o hur många dåliga val som gjordes vecka efter vecka… så bra att du fokuserar om, heja heja dig!
  Ha en fin fredag o helg!

 • Bettan skriver:

  Fredagsbukett och fredagsbukett! Javisst blev man trött på alla buketter på nätet. Likadana var de, och flådiga och dyra verkade de. Men blommor tycker jag är mysigt. Oftast bara några kvistar och av hållbar(!) sort. En del står längre än en vecka, och jag köper nya oavsett veckodag. Det är min lilla glädje. Var det just
  ¨fredagsbukett¨ du skippade, eller vad gjorde blommorna dig för ont?

 • Hannah skriver:

  Att ligga inomhus och lyssna på regnet eller åskan
  Att bädda ner sig med ett extra täcke så det blir extra gott
  Att kliva upp före familjen och få en stund själv
  Att baka eller köpa nybakt bröd till frukost
  Att få läsa morgontidningen
  Att ha en skål med vardagsgodis i ett undangömt köksskåp
  Att lyssna på ett bra radioprogram medan man lagar mat
  Att hitta en ny bra låt eller playlist på Spotify
  När det doftar nybakat hemma
  När det är städat
  När det doftar såpa
  När man har nyputsade fönster
  När toaletten är nystädad
  När tvättkorgen är tom och allt är rent
  När man har haft tid att stryka sina kläder
  När mamma/mormor har manglat lakan
  När man har lagt en ny doftpåse i garderoben och tar ut en tröja

 • Karin skriver:

  Uppskattar din nya inriktning! Jag bestämde mig i höstas för att inte köpa snittblommor fram till i vår och märkligt nog har det även minskat någon slags stress med att köpa en snygg bukett till helgen och jag ägnar inte blommorna någon tid eller tanke i matvarubutiken heller. Sedan saknar jag såklart vackra blommor hemma men jag utmanar mig med att finna saker ute i naturen även nu under vintern.
  Nu blir det:
  några få lyxiga chokladbitar som jag njuter långsamt och riktigt känner smaken
  tygservetter
  blockljus som varar många timmar istället för värmeljus
  en ensam stund i skogen och andas in doften
  plockar kuddmossa
  en stund vid stranden när solen går ner

 • E skriver:

  Blommor och växter skapar bra feeling det går väl inte att komma ifrån. Men det går ju att lösa en fredagsbukett stora delar av året utan större konsumtionshets. Plantera tulpanlökar på hösten och plocka en fredagsbukett från egna trädgården hela våren! Sommartid finns ju mängder av blommor att ta tillvara på i naturen. Övrigt så..ljus, musik, massage, fila fötterna mjuka och lena, piffig bordsdukning, locka håret, nysåpade golv, lägga ifrån sig mobilen och inte vara uppkopplad, ringa en vän.

 • Carina skriver:

  Hej en undran vad var det som gjorde Fredagsbuketten så viktigt kommer ihåg alla bilder och nu ingen jag är ingen fredagsbukett köpare har aldrig varit men jag tycker mycket om blommor o köper då och då

  • Trendenser skriver:

   Ang valet att pausa med fredagsbuketten så lägger jag ingen värdering i hur ni läsare väljer att göra – jag menar inte att det är fel att köpa snittblommor (det finns säkert många bra alternativ) men jag vet för lite om det och kände att jag som influencer som når så väldigt många med mina bilder behövde tänka efter kring vad jag visade. Jag kan alldeles för lite om olika köpesnittblommor, var de varit odlade eller hur långt de hade färdats för min skull (eller vad det kostar i klimatpåverkan att hålla växthus varma i Sverige) och valde därför att pausa med de köpen tills jag lärt mig mer. Än så länge har ingen kunnat hjälpa mig med raka svar på mina frågor – men det kanske finns läsare som har mer kunskap?

 • Amanda skriver:

  Bra idé! Varm kopp te, choklad eller kaffe! Till det ett tänt ljus och en gammal tidning eller bok.

 • Maria skriver:

  Du är en föregångare när det gäller så mycket. Tack för det Frida!
  Hygge: Ta sig ut i naturen till en vacker vild plats dit inga människor sig leta lätt, och där.. dricka varmt ur termos, äta något gott. Stanna och vara tills man längtar hem igen. Vila hemma i soffan. Möjligen skriva ett brev. Såpa golven och fortsätta rensa ut sånt som gjort sitt. Förenkla.

 • Annelie skriver:

  Många med mig verkar gilla att tända ljus. Tyvärr är det inte så miljövänligt. Paraffin som nästan alla värmeljus består av är gjort på fossil olja. Stearin kan vara gjort på slaktavfall eller vegetabilisk olja som palmolja. Köp därför helst svanenmärkta ljus.

 • Ingela skriver:

  Känner att jag ä l s k a r riktningen din blogg verkar ta! Har alltid varit svag för din stora talang att skriva och således hängt kvar här sporadiskt även om mitt tidigare stora inredningsintresse dog ut för ett par år sen og de senaste åren har jag bojkottat det mesta som frontar SAKER och konsumntion men inte kunna sluta titta in här just på grund av du är en ordkonstnär och på grund av ditt hållbarhetstänk.
  Helgens hygge är ju så bra! Mer hygge till folket! Och mer självkärlek till alla! Mina bidrag i farten:
  – Gå upp innan resten av familjen en av dagarna och ta en halvtimme eller mer för mediation och en stilla yogastund. Eller en bok framför brasan innan helgcirkusen startar
  – Afternoon tea på söndagen eller i alla fall en toast med marmelad (lyx när man aldrig annars äter bröd) till söndagsfrukost
  – Ge bort lite helghygge till andra genom att bjuda på sovmorgon och lyxig frukost till sin partner
  – Ta tio minuter med benen upp längs en vägg mitt under helgen – snabb och suverän återhämtning för kropp och knopp
  – Ett varmt bad med olja i är underbart på vintern, helst efter
  – En långpromenad eller en skidtur i naturen
  Önskar dig en finfin helg Frida!

 • Heidi skriver:

  Bra förslag, jag kompletterar med några till:
  Skriv feministiska dikter. Ät fruktsallad. Se en komedi. Basta eller gör ett ångbad. Använd öronproppar. Lös korsord. Pussla. Lär dig något nytt, som att virka eller kompa på gitarr. Ha picknick med en kompis. Besök en loppis. Fundera på dina mål i livet. Gör chokladbollssmet och ät den utan att göra bollar. Hör av dig till någon du inte har pratat med på länge. Byt komplimanger med någon. Ta reda på mer om en plats du vill besöka. Bestäm dig för att bryta med personer som tar mer än de ger. Tänk ut vad andra kan göra för att underlätta för dig. Berätta det!

 • Anonym skriver:

  Hittade din blogg idag, första inlägget är helt i min smak!
  Tror verkligen vi kan må så mycket bättre genom att se och tavara på våra möjligheter. Vem sover inte bättre i ny bäddat? Får mer energi om kaffet diricks i solen osv
  Varm kram Lisali

 • Nina Viltok skriver:

  Underbart! Du och Svante Öqvist är i samma liga över mina inspiratörer. Man blir lycklig när ni som fina förebilder inte bara förmedlar konsumtion utan lyfter det som är viktigt både för vår egen själ och moder jord. Älskar konst, form och design och arv. Så roligt och intressant när det förmedlas på de sätt ni två så proffsigt och så äkta gör. En skön blandning av allt.
  Thank You Frida❣️

 • Martina skriver:

  Bra idé Frida! ??
  Gå ut med hunden på en extra fin plats, läsa en bok, tända ljus och göra yoga (Adriene på youtube är gratis) plus bada badkar.

 • Monnah skriver:

  Fotbad, skratta med sin familj, laga mat som doftar extra gott, självmassage, fixa nya spellistor på Spotify, skriva "riktiga" brev, hitta något fint du inte längre själv har användning för och skicka som uppmuntran till någon annan, ring och prata med gamla vänner, besök en minneslund och tänd ljus för de som gått före (eller gör fint i ett litet minneshörn hemma), jobba på något av de kreativa projekt du drömmer om att testa i år, skriv tacksamhetsdagbok, lär dig ett partytrick, baka kakor och gå runt till grannarna och bjud… Tja, det där är sådant som gör mig glad. Kanske kan du hitta något som du också gillar.
  Ps: Det finns fantastiska fredagsbuketter att göra utan att behöva ha tillgång till annat än naturens gåvor. Funkar året runt. Utmanande nog för dig? 😉

 • Carina skriver:

  Tack för svaret jättesvår fråga med olika aspekter

 • Emma Thun skriver:

  Här hemma har det också blivit färre och färre köpta fredagsbuketter (eller snittblommor överhuvudtaget då såklart), men älskar ju verkligen blommor! Någon gång har jag köpt en liten anemon istället för en bukett…
  Hur stor kärleken än är så rättfärdigar det ju inte att bara fortsätta köpa blommor… men skulle så gärna vilja få mer kunskap;
  Hur mycket påverkar svenskodlare tulpaner (energikrävande växthus) jämfört med importerade, Hur är det med vårlökar? Vad motsvarar en tulpanbukett i förhållande till att äta vegetariskt en hel vecka…
  Vill ju göra så bra val som möjligt, och hitta pålitlig information och kanske är det någon läsare här som är kunnig?
  https://emmassamling.wordpress.com/2019/01/05/i-mitt-kok-for-ett-ar-sedan/

 • Anna-Maria skriver:

  Var tvungen att googla ordet! ?först men nu när jag vet vad det betyder så tycker jag det låter som n god idé!

 • Clara skriver:

  Så bra! Fortsätt gärna med återkommande inslag. Jag har själv svårt ibland att hitta sätt att fira eller belöna mig själv utan att köpa prylar eller vräka i mig onyttigheter.

 • Es skriver:

  Älskar detta! Ser fram emot utmaningar och förslag på saker att göra för sig själv. Känns som jag tar hand om alla utom mig själv hemma. Ska genast börja skriva upp allt jag kan komma på som skulle göra livet lite härligare hemma på helgerna. Tack!

 • Linda skriver:

  Detta är så bra! Jag har sen flera år tillbaka en lista i mobilen som heter "Jag behöver" (listar inget materiellt i den) men listan uppdateras främst när jag står inför någon utmaning. Punkterna handlar oftast om lugn och ro, eller vilken inställning jag ska sträva efter att ha, att jag ska ta mig tid till träning o s v. Gillar verkligen idén med att uppdatera listan regelbundet istället för att bara använda mig av listan när tillvaron känns lite skakig.

 • Sofia skriver:

  Kul med ny form! Vi försöker öka hygge-faktorn på måndagarna. Efter att vi hämtat lagar vi någon slags stroganoff. Alltid stroganoff på måndagar för att slippa tänka ut vilken mat som ska göras. Resten av veckan är aldrig spikad. Det kan bli stroganoff på broccoli, purjo, halloumi och andra slattar som finns kvar frön helgen. Efter maten skär vi upp lite frukt och bastar. Vi har ett gammalt tegelhus från 60-talet som har både bastu och öppen spis. Det tog oss några år att ens starta bastun, men oh-la-la vad gött det är att kunna basta hemma och inte bland massa andra. Jag längtar till att börja jobba imorgon efter all ledighet så vi kan återuppta familjens bastumåndag. Det är ändå alla de där vardagarna som blir livet och jag vill så gärna att de ska vara sköna. Helgen kommer alltid vara helg och det är ju himla skönt det.

 • malin skriver:

  Efter tre år sjuk i utmattning så har jag lärt mig att vara här och nu- känna, dofta, se vad jag än gör. Försöka att aldrig multitaska – oj vad det dränerar (det som var min stora stolthet!).
  Använda sinnerna tex
  Tända ljus och känns dess värmespridning
  Dofta på händerna efter att ha tvättat dem. (Ja om god tvål/handcreme).
  Smörja in händerna
  Städa huset enligt KonMari- ja att behålla sådant som ger glädje. Jag är för dålig för att göra en omfattande men har börjat med att sortera mina kläder enligt vilka som triggar glädje hos mig- såå ljuvligt! Sen att kunna skänka dem vidare känns också fint.
  Kramkram Du är suverän!

 • Tack för dina ärliga kloka välskrivna intressanta inlägg. Har själv länge känt att det här med färska blommor skaver lite… det kan inte vara bra i längden att frossa i färska blommor varje vecka. Att tända värmeljus i massor varje kväll…
  Ser fram emot att följa din nya färdplan under året.

 • Rebecca skriver:

  Jättebra initiativ!
  En hyggeaktivitet som jag gillar är att sitta i soffan och laga kläder. Jag har en korg med sysaker där jag lägger trasiga kläder. När det har samlats en liten hög är det dags för systund. En annan hyggegrej är att plantera sticklingar eller frön!
  / Rebecca

 • Rebecca skriver:

  Jättebra initiativ!
  En hyggeaktivitet som jag gillar är att sitta i soffan och laga kläder. Jag har en korg med sysaker där jag lägger trasiga kläder. När det har samlats en liten hög är det dags för systund. En annan hyggegrej är att plantera sticklingar eller frön!
  / Rebecca

 • Karin skriver:

  Att konsumera så lite som möjligt inklusive snittblommor är kanske det bästa alternativet. Här listas utsläpp på livsmedel och dagligvaruprylar:
  https://www.utslappsratt.se/berakna-utslapp/

 • Hej, tack för en bra blogg! Jag är VD för Bringbloom och har ett svar din fråga om snittblommor och hållbarhet. Snittblommor odlade i Kenya är klart mer klimatsmarta än om de är odlade i växthus på våra breddgrader. Det beror framförallt på ett mycket gynnsammare klimat och en högre avkastning per kvadratmeter. Koldioxidutsläppen är därför 60% lägre på blommor från Kenya, transporten upp till oss inkluderad. Är blommorna dessutom Fairtrade bidrar man till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får bättre ekonomi, att barnarbete motverkas och att fler får tillgång till utbildning. När jag startade Bringbloom för snart ett år sedan, var målsättningen att starta ett blomsterbud som tar hållbarhet på allvar, därför är en stor del av vårt sortiment buketter med Fairtrade-blommor som odlats i Kenya. Kika gärna in på http://www.bringbloom.se för att läsa mer om oss och hur vi jobbar med blommor och med Fairtrade.

 • Hanna skriver:

  En kopp te eller ingefärsbrygd serverad på silverbricka med ett par skivor citron gör kvällsteet lite extra lyxigt.
  En hemgjord handskrubb med salt och doftande oljor är jätteskönt och känns bra en lång stund efteråt.

 • Jasmine skriver:

  Ett så inspirerande inlägg, tack för det.
  Kram

 • Anna skriver:

  Tända ljus, en brasa, sitta under filt i soffan o dn kopp te i lugn o ro (typ när mannen nattar barnen) är mitt mys. Vill också tipsa om att ta in det från naturen som går. Just nu, lingon/blåbärsris eller varför inte en liten pyttegran (behöver inte vara så julig) att sätta i vas. Ha en fin dag!

 • Anna skriver:

  Tända ljus, en brasa, sitta under filt i soffan o dn kopp te i lugn o ro (typ när mannen nattar barnen) är mitt mys. Vill också tipsa om att ta in det från naturen som går. Just nu, lingon/blåbärsris eller varför inte en liten pyttegran (behöver inte vara så julig) att sätta i vas. Ha en fin dag!

 • Johanna J skriver:

  Vilken fin idé, härligt!
  Här blir det bubbelbad för mig, sambon och bebisen på söndagar. Så mysigt och ett härligt sätt att avsluta/börja veckan på. Mer hygge säger jag.

 • Älskar idén! Tror jag snor den rakt av.
  Bara det där med renbäddad säng låter bra. Tända ljus och läsa bok, lägga sig lite tidigare…

 • Trendenser skriver:

  Hej hej, visst är det mysigt med blommor inomhus. Det gör stor skillnad för ett hem. Inget ont i det, men se gärna mitt svar till Carina nedan. Hoppas det kan förtydliga och svara även på din fråga 🙂

 • Trendenser skriver:

  Absolut! Visst kan man göra det om man bor i hus eller har en liten täppa! Bra förslag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.